Historie Sandboxové Herní Série Grand Theft Auto
Blogy čtenářů Článek Historie Sandboxové Herní Série Grand Theft Auto

Historie Sandboxové Herní Série Grand Theft Auto

Dnes se podíváme na jednu z nejznámnějších sandboxových herních sérií.

Reklama

Dnes se podíváme na jednu z nejznámnějších sandboxových herních sérií.

Ano přeskočil sem díly, které nebyly vydané na PC a přídavky k GTA IV.

1. Grand Theft Auto

První díl ze známé série GTA, hra byla vydaná v roce 1997 a byla zdarma ke stažení. Hrajete za zločince, který plní nejrůznější úkoly (loupeže, vraždy). Ve hře jsou tři města - Vice City, Liberty City, San Andreas. Hra se zkládá z úrovní. V každé úrovni musí hráč dosáhnout určitého počtu bodů. Body jsou zároven' hráčova měna a může si za ní pořídit ruzné věci. Hráč má uplnou volnost a může si dělat co chce. Můžete objevovat město, nebo zabíjet neviné lidi. Je to jen na hráčovi.

2. Grand Theft Auto 2

Pokračování úspěšného prvního dílu. Hra zůstává pořád ve 2D a z pohledu ptači prespektivy, rok vydání byl 2000. Zásadní změna byla práce pro různou mafii. Hra se odehrává v nespecifikovaném městě v USA. Hrajeme za hrdinu jménem Claude Speed. Cílem každé ze tří misí je získat možné minimální sumy peněz. Postava má na začátku pět srdíček, pokud ztratí postava všechny příjde o jeden život. Pokud o všechny příjde hra končí. Ke splnění různých úkolu pomáhají také zbraně. Je tu 13 kousků od pistole až po brokovnice až po raketomet. Novinkou je také uložení hry během mise v kostele, což ale stojí 50.000$.

3. Grand Theft Auto 3

Hra byla vydáná v roce 2001 pro konzoli Playstation 2 a v roce 2002 pro PC. Příběh se odehrává v roce 2001 a hrdinou je opět Claude Speed. Hra dávala v té době hráči opravdovou svobodu. Výrazně se změnil kabátek hry a to z 2D na 3D. Ve hře byla také uvedena změna noci a dne. Hra byla tedy výrazně zlomová a pokroková pro další díly série GTA.

4. Grand Theft Auto: Vice City

Hra vyšla v roce 2002. Odehrává se ve fiktivním městě Vice City (předloha Miami). Oproti GTA 3 přineslo Vice City řadu vylepšení jako např - vrtulníky a motorky, možnost občerstvení se v pizzerii nebo nakupování v kutilském obchodě, možnost koupení nemovitostí a za určené nemovitosti plnit vedlejší úkoly. Příběh vypravý o  Tommyho Vercettiho, který se dostal do problému a poté do vězení na 15 let. V roce 1986 byl propuštěn a vyslán do Vice City, aby zde splnil drogový obchod, který se také nevyvedl.

5. Grand Theft Auto: San Andreas

Hra byla vydána v roce 2004 pro PS2 a o rok později pro Xbox a PC. Příběh se točí okolo gangstera, který se v roce 1992 vrací do rodného města Los Santos. Zde najde svoji rodinu bez matky, která byla zavraždena. A rozpadajcí se gang Grove Street. CJ postupně odhalí kdo stojí za vraždou matky a dá dohromady znovu gang. Hra je zasazena do fiktivního státu San Andreas. Ve státě jsou tři velká města - Los Santos, San Fierro, Las Venturas. Také je zde venkov a poušt'. Tyčí se tu i hora Mount Chiliad, která měří 800m. Ke hře mám osobně dobrý vztah. Byla to moje první hra ze série GTA a mam u ní nahráno přes 500 hodin.

 

6. Grand Theft Auto IV

Hra vyšla v roce 2008. Nico je 30-ti letý válečný veterán. Pocházi ze Srbska a do Ameriky příjíždí žít "Americký sen" jako jeho bratranec Roman. Ale Roman je vlastně na tom špatně a zavoval si si Nika jen proto, aby mu pomohl z problému. Niko si tedy musí svůj Americký sen tvrdě vybojovat. GTA IV se odehrává ve městě Liberty City. Liberty City  zabírá asi 3/4 San Andreas, ale výškově je na tom "lépe". Skládá se ze čtyř čtvrtí - Broker (Brooklyn), Algonquin (Manhattan), Dukes (Queens) a Bohan (Bronx). Navíc je součástí Liberty City čtvrť Alderney (část New Jersey). V tomto díle byl využit hojně mobilní telefon, ted' jste ho měli vždy po ruce mohli jste přes něj volat přátelům, příjimat úkoly atd.... dále se přes něj daly dávat cheaty.

 

 

 

Ve vývoji je také nové Grand Theft Auto V na které se podíváme v samostatném preview.

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama