hry-casem-zapomenuty-captain-claw
Blogy čtenářů Recenze Hry časem zapomenuty: Captain Claw

Hry časem zapomenuty: Captain Claw

SeriozniSam

SeriozniSam

Někdy ani 9 životů nestačí.

Reklama

Někdy ani 9 životů nestačí.

 

Captain Claw (v polštině Kapitan Pazur) je 2D skákačka vydaná Monolith Productions (nejvíce se proslavili svým hororovým titulem F.E.A.R.). Vyšla v roce 1997 a ve své době to byla vysoce hodnocená hra. Často byla srovnávána s mnohem známějšími tituly jako Super Mario a Crash Bandicoot. Gamespot ji hodnotil známkou 7,7 a dodal "Jednoduše nejlepší moderní skáčka na PC. V roce 2011 na IMDb dostala průměrnou známku 9. Navzdory svému úspěchu byla hra známa také svoji vysokou obtížností, se kterou se jen málokdo vypořádal a hru dokončil do konce. Dodnes je považována za kultovní klasiku pro její unikátní styl, smysl pro dobrodružství a nádherné grafické zpracování.

 

Příběh je podobný mnoha pirátským filmům, hrám, knihám atd. Proslulý kočičí pirát Kapitán Nathaniel Joseph Claw je uvězněn Cocker-Spaniardy (narážka na psí plemeno Cocker Spaniel - kokršpaněl), poté co zaútočí na jeho loď a potopí ji. Ve vězeňské cele, kde čeká na svou popravu najde ve zdi skrytý dopis a mapu podepsanou jistým Edwardem Tobinem. Z dopisu se dozví o jakémsi Amuletu Devíti Životů - mystickém artefaktu, který téměř zaručí nesmrtelnost tomu, kdo ho nosí. Po útěku z vězení se Claw vydává hledat všech devět drahokamů z amuletu. Hra samotná začíná s Clawem poté co se dostává ven z cely. ...

 

Claw má také výborné zvukové zpracování a nepřeberné množství vtipných  hlášek. Například když s Clawem chvilku nic neděláte zakřičí na vás: I don't have all day! V pozadí jdou slyšet kvalitní ambientní zvuky. Ve vězení cinkání okovů, v lese zpěv ptáků, na hradbách střelba z děl a mumlání strážných psů.

 

Jako hlavní zbraň používáte meč, pěsti a občas také kopance. Dále jsou tu speciální zbraně jako je bambitka, dynamit a kouzlo. Jako takový malý bonus můžete klávesou Z zvedat barely, nepřátele a házet je do jam, nebo napichovat na bodáky.

 

Hra má 14 levelů a po každých dvou levelech následuje boss fight. Na konci každého levelu hráč obdrží kousek mapy nebo drahokam (na konci levelu 13 dva). v každém levelu je vždy alespoň jeden portál do bonusové části, kde máte posbírat co nejvíce drahokamů a cenností. Někdy tam narazíte na pick-upy v podobě nezranitelnosti, neviditelnosti, všeho dohromady a vysokých skoků.

Levely jsou ve hře v tomto pořadí:

1. La Roca

2. The Battlements

3. The Footpath

4. Dark Woods

5. Township

6. Puerto Lobos

7. Docks

8. Shipyards

9. Pirates Cove

10. Cliffs

11. Caverns

12. Undersea Caves

13. Tiger Island

14. The Temple

 

Hra obsahuje tři herní módy: single-player, uživatelské úrovně a multi-player. Single-player obsahuje kampaň s hlavní dějovou liníí hry. Uživatelé dostali možnost díky Level Editoru vytvářet vlastní úrovně a tak se hra dala hrát, téměř do nekonečna. V multi-playeru mají hráči za úkol pozabíjet největší množství nepřátel a posbírat nejvíce pokladu.

 

Ze začátku hra vypadá jednoduše a myslíte si, že ji budete mít za chvilku dohranou, ale opak je pravdou. Než přijdete na to, jak vyhrát všechny boss-fighty a než dojdete až do posledního levelu tak se pořádně zapotíte.

 

Hru za sebe doporučuji hlavně mladším hráčům ve věku 6-10 let, jelikož jsem ji také v tom věku sám hrál. Rozhodně si připravte spoustu trpělivosti a vězte, že jak se do hry dostanete, těžko se od ní odtrhnete.

 

Zdroje: Převážně vlastní překlad z http://en.wikipedia.org/wiki/Claw_(video_game)

A nějaké info z http://claw.wz.cz/index.php?stranka=hra#kladyxzapory

Hry časem zapomenuty: Captain Claw

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dobré grafické i zvukové zpracování
Uživatelské levely
Videa v podobě kreslených pohádek
Místy až téměř nemožná obtížnost
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama