HW Test: Headset PS5 Pulse 3D - pohlcující 3D zvuk za super cenu
Článek HW Test: Headset PS5 Pulse 3D - pohlcující 3D zvuk za super cenu

HW Test: Headset PS5 Pulse 3D - pohlcující 3D zvuk za super cenu

Dominik Tománek

Dominik Tománek

29
Platformy PlayStation PlayStation 5

3D, které stojí za to.

Reklama

Herní headsety v poslední době nabývají stále větší popularity. Není proto divu, že se i velké značky zaměřují na sluchátka a pak s nim dosahují velkých úspěchů. Pokud jde o zvuk, tak se jen málokdo se však může rovnat společnosti Sony, zejména pokud jde o zvuk. Každá sluchátka k Sony konzolím jsou tudíž vždy netrpělivě očekávána. Jinak tomu nebylo ani v případě oficiálních sluchátek Pulse 3D pro PS5, která sice vyšla asi dva týdny před vydáním Playstation 5, ale podobně jako konzole, byla dlouho nedostupná. Zhruba o rok později Sony vydala Pulse 3D znovu, tentokrát ale ve verzi Midnight Black, jež zaměnila původní černobílou barvu (ladící s konzolí) za „půlnoční černou“. Blíží se Vánoce a někteří hráči mají jistě v plánu pořídit si sluchátka k nové konzoli, a kdy jindy si udělat radost, než teď. Zůstává tedy jediné. Udělají sluchátka radost i po připojení (ať už drátově, či bezdrátově) ke konzoli?

  • Typ sluchátek: Headset, Náhlavní
  • Platforma: PS5, ale i PS4, PC nebo Mac
  • Předpokládaná doba výdrže: 12 hodin
  • Možnosti připojení: USB dongle, audiokabel s 3,5mm jackem
  • Konektor: USB-C
  • Cena: 2 690 Kč (Xzone)

Minimalistická a pohodlná sluchátka

Jednou z výrazných funkcí systému PlayStation 5 je podpora 3D zvuku. Takzvaný Tempest Engine společnosti Sony odvádí hodně práce, takže jakýkoli standardní pár kabelových sluchátek může po připojení k ovladači DualSense poskytovat pohlcující 3D zvuk. Jinak je to však v případě, že chcete fungovat bez drátů, Pulse 3D je totiž zatím jedinou možností, jak si vychutnávat 3D na PS5 bezdrátově. Mít jen jednu možnost je málokdy dobrá věc, ale tento headset je natolik kvalitní, že vám to vlastně nebude vůbec vadit. Výhodou tohoto Pulse 3D je, že si můžete jednoduše vzít audio kabel s 3,5mm jacky (ten je součástí balení) a připojit sluchátka k DualSense, PlayStation VR, PC nebo vašemu telefonu. Pokud chcete jít cestou bezdrátu, musíte připojit dongle, který signál přijímá. Více bych ocenil, pokud by to šlo i bez něj (protože tím máte zabraný jeden USB slot), ale budiž.

Sony se u první černobílé verze rozhodla vizuálně propojit headset s designem konzole PS5 a zvolila stejnou bílou povrchovou úpravu náhlavní soupravy jako na čelních panelech konzole. Okamžitě bylo jasné, že oba produkty spolu souvisejí. Pro některé lidi toto však činilo problém v momentě, kdy chtěli soupravu například připojit k telefonu a vyrazit ven. Ideální alternativou je tedy verze Midnight Black, která působí mnohem „konzervativněji“ a dá se snáze využít i v neherní části života.

U vzhledu ještě chvíli zůstaneme. Design sluchátek minimalistický, což velmi oceňuji. RGB vlna všech přehnaně svítících a barevných herních doplňků se totiž velmi rychle omrzí. To však není případ Pulse 3D, jejich vzhled je jednoduchý a zároveň elegantní. Plastová konstrukce je tvořena ze stejného plastu jako černé části a tlačítka na ovladači DualSense, jedná se o tvrdý plast, který sice působí na první pohled křehce, ale realita je jiná. Zdá se, že jde o bytelný materiál, který nebude mít problém bez újmy přežít i několik let.

Zdá se, že jde o bytelný materiál, který nebude mít problém bez újmy přežít i několik let.

Navíc jsou jako celek pohodlná. Koženkové náušníky jsou pevnější než u některých sluchátek a a vytvářejí dobré těsnění kolem uší. Gumový stabilizační pásek pak dokáže sluchátka přizpůsobit natolik, že mě ani při delším používání nezačaly uši bolet. Což se mi v minulosti u některých těsnějších sluchátek stávalo. Při používání se také nevytváří žádné zjevné teplo kolem uší, takže je po sundání nemáte přehnaně zpocené. I po několika hodinách intenzivního hraní je souprava pohodlná.

Na levém sluchátku se nacházejí ovládací prvky headsetu. Jsou zde tlačítka pro zvýšení a snížení hlasitosti, vypínač, tlačítko pro ztlumení mikrofonu, přepínač monitoru mikrofonu a pro nastavení hladiny zvuku chatu/her. Tyto ovládací prvky jsou implementovány s ohledem na systém PS5. Právě tím se PS5 Pulse 3D liší od ostatních. Tlačítka hlasitosti a napájení samozřejmě najdete na většině náhlavních souprav, ale v čem PS5 Pulse 3D převyšuje konkurenci, je přepínač monitoru mikrofonu a a možnost si upravit poměr zvuků hry a chatu přímo na sluchátkách. Monitor mikrofonu vám pak umožní formu odposlechu, jednoduše slyšíte sami sebe při mluvení do mikrofonu. Je to skvělý způsob, jak rychle zjistit, zda vás spoluhráči slyší. Umístění všech tlačítek může být ze začátku trochu matoucí, ale po chvíli užívání si člověk zvykne a tlačítka od sebe poměrně jednoduše rozezná.

PS5 Pulse 3D mají dva skryté mikrofony. Tyto mikrofony jsou podle mě dostačující, z hlediska kvality jde sice o horší průměr, ale vzhledem k tomu, že jsou určeny primárně k online hraní s kamarády, tak bych od mikrofonů asi příliš nečekal. Občas sice zachytí hluk z pozadí a okolí, což může být problém, pokud jste v rušné místnosti. Ale myslím, že jde o poměrně neobvyklý problém, který nejspíš řešit nebudete.

Pohlcení 3D zvukem

Ještě jednou se vrátíme k 3D zvuku. Líbí se mi totiž způsob, jakým simuluje směrový zvuk. Testoval jsem ho v několika hrách, nejvýrazněji jsem ho však pocítil v Ghost of Tsushima Director's Cut. Ať už jde o vánek foukající kolem vás, ještě víc umocněný zen při skládání haiku nebo předvídání blížícího se nepřítele podle toho, odkud přichází jeho hlas a jak daleko asi je. Poslední jmenované je příkladem toho, jak může 3D zvuk skutečně ovlivnit hratelnost hry. Směrový zvuk samozřejmě není ve hrách ničím novým. Některé z prvních 3D her umožňovaly lokalizovat nepřátele na základě zvuku. Díky technologii 3D zvuku v systému PS5 je však tento efekt bohatší a dynamičtější, což celkově vytváří přesvědčivější a čitelnější zvukovou kulisu. Po zkušenostech s ním je návrat ke hře, která jej nepodporuje, jako krok zpět. Podobně jsem si 3D zvuk užil i u Spider-Man Miles Morales, kde jsou zvuky města naprosto pohlcující a už tak krásně zpracované prostředí najednou dostává další rozměr.

Sluchátka jsou přesně vyladěna pro svůj účel. Mají dostatek průrazných basů, takže každá exploze a střela dostává ten správný zvuk. Středy a výšky jsou naprosto dostačující, mohly by být sice lehce čistší, ale v rámci her plní svůj účel skvěle. Je potřeba brát v potaz, že jde sluchátka primárně určená k hraní, nemůžete od nich tedy očekávat audiofilský zážitek. V tom, co mají dělat však sluchátka zní naprosto skvěle. Nově je však k dispozici ekvalizér, který má tři presety - Standard, Bass Boost nebo Shooter a další tři sloty vyhrazené pro vámi preferované nastavení.

HW Test: Headset PS5 Pulse 3D - pohlcující 3D zvuk za super cenu

 

Výrobce uvádí, že by baterie při úplném nabití měla vydržet až 12 hodin. To při testu přibližně souhlasilo, sluchátka většinou vydržela asi 11 hodin. Za mě naprosto dostačující výdrž. K následnému nabití je potřeba pouze připojit sluchátka skrz USB-C, úplné nabití pak trvá něco málo přes 3 hodiny. Pokud však nechcete čekat, stačí do sluchátek připojit kabel a můžete hrát okamžitě.

Pokud chcete naplno využít sluchátkový 3D zvuk a být přitom bezdrátový, tak Pulse 3D jsou vaší jedinou možností. V tom, co dělají jsou opravdu dobré. Když pomineme menší vady na kráse, tak se mohou sluchátka chlubit velmi dobrým zvukovým výkonem, který může v kombinaci se zpracováním 3D zvuku systému PS5 posunout vaše hraní na novou úroveň. Pokud nemáte peníze nebo prostor na domácího kina, nebo prostě jen nechcete rušit sousedy, tak je to v podstatě nejlepší budgetový headset pro PS5.

Sluchátka si můžete zakoupit na Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama