Indie blog - Nafouknutý crowd funding a krachující sociální moloch
Speciály Mark of the Ninja Článek Indie blog - Nafouknutý crowd funding a krachující sociální moloch

Indie blog - Nafouknutý crowd funding a krachující sociální moloch

Daniel Kremser

Daniel Kremser

6

Zynga propouští a na Kickstarteru pomalu přestávají fungovat i velká jména. Tohle může zachránit pouze stylové retro a plížení ve stínech.

Reklama

Je to až k nevíře jak rychle se nám na herní výsluní prodrala šedá zóna hraní. Zóna plná start-upů dělajících hry po večerech v garáži, casual šílenců utrácející tisíce dolarů za své virtuální facebookové farmičky a také zóna intelektuálních titulů pro pár vyvolených. Ano, nezávislé nebo chcete-li indie hraní roste exponenciální řadou a každým dnem sebou strhává stále větší a větší jména. Proto je záhodno se malým, ale mnohdy opravdu výpravným a obsáhlým hrám věnovat podrobněji než doposud.

A protože to samozřejmě neděláme zrovna nejsvědomitěji, rozhodli jsme se zavést každotýdenní Indie blog. Ten vás bude informovat o novinkách v indie hraní, sem tam se zaměří na nějakou tu kauzičku a pochopitelně také doporučí ty největší nezávislé pecky.

Splaskající bubliny - Kickstarter přestává snášet zlatá vejce

Ještě před pár měsíci stačilo být nějaký dávno zapomenutý Schafer nebo Fargo a peníze na živobytí jste měli jisté. Poslední dobou ovšem uměle vytvořená marketingová bublina okolo Kickstarteru povážlivě rychle splaskává a jak se zdá, tak ani nostalgie už není zárukou úspěchu. Své o tom vědí skutečné herní legendy Tom Hall a Brenda Brathwaite. Autoři takových pecek jako jsou Wizardry nebo série Dungeon and Dragons už na Kickstartu automaticky neskórují. V tom horším případě se ještě sem tam něco vybere, ale v tom horším prostě musíte zavřít krám.

Přesně tak to nakonec muselo naše vykutálené duo udělat. Na své oldschool RPG SHAKER vybrali smutných 200 tisíc a to na celou hru holt nestačí. Nedej pak bože hned na dvě za 1,9 milionů dolarů, což už je vlastně úplný výsměch. Částečně si hromádku neštěstí svým naplánováním a lajdáctvím přinesly legendy samy, ale částečně tento fakt také reflektuje již dříve predikovanou skutečnost, že koryto jednou skutečně vyschne.

Zcela logicky jednou nebohým hráčům a jejich šrajtoflím dojde trpělivost a řeknou ne! A právě nyní asi tento okamžik nastal. Když už totiž nevybere Tom Hall, tak nevybere vůbec nikdo. Moc dekadentnímu směřování herních Kickstarter kampaní nepomáhá ani skrze tuto platformu zaplacená hra Haunts, která se už před svým vydáním žene do nezávidění hodných finančních problémů.

Otázka do pranice: Může být opravdu renesance herního retra na ústupu nebo se jedná pouze o chvilkový poryv nepříznivého větru a příští měsíc nám na Kickstarter naběhnou třeba Platinum Games a po vzoru Obsidianu si dají dosavadní rekord k večeři? Náš názor znáte, ale jaký je ten váš?

Farmářská mánie v krizi - Kopírovací mistr Zynga zřejmě dovykrádal

Trh je milenka opravdu nejistá a tak se k vám jednou tulí a jindy vás chladnokrevně nakope do rozkroku. Své o tom ví největší gigant v oblasti casual hraní na facebooku a v browseru obecně. Král všech kopírovačů, veleznámá Zynga má finanční problémy! Z jednotlivých poboček firmy se propouští jako na běžícím páse a v horších případech se kanceláře rovnou zavírají celé, pravděpodobně i s čínským okopírovaným nábytkem.

Zprávy o finančních problémech Zyngy jsou již sice staré jako tihle nestydatí zloději nápadů sami, ale nyní s propouštěním konečně nabírají na důležitosti. Pět procent zaměstnanců už přeci jen něco znamená. Obzvláště když rapidním tempem klesají ke dnu i akcie a finanční zprávy blikají na poplach. Důvod je přitom zcela jednoduchý!

Zynga pomaluje ale jistě začíná požírat sama sebe skrze mobilní aplikace a hry, z nichž plynou sakra menší zisky, než-li z virtuálního farmaření na Facebooku. Jak vyplývá z posledních průzkumů trhu, hráči, respektive muži s krizí středního věku a vytížené maminky v domácnosti, nějak nechtějí za své velkoměsto potažmo farmu na zlodějských androidech a počestných iOS platit ani korunu. Jestli to tak půjde dále, tak se třeba za rok na Facebooku dočkáme i nějaké té originální hry od originální společnosti, třeba takové Čongy. Své o tom ví i Danger Close, tvůrci Medal of Honor.

Otázka do pranice: Přejete Zynze, potažmo i dalším podobným firmám pomalou smrt v křečích, za které si v podstatě mohou samy?

Indie hody - intelektuální patlanice, retro akcička a stínová plošinovka

Začali jsme pochmurně, ale to rozhodně neznamená, že tak i musíme skončit. Na digitálních distribucích se totiž objevilo hned několik povážlivě kvalitních titulů, které by si správný milovník nezávislého hraní rozhodně neměl nechat ujít.

Za prvé si všichni určitě zahrajte libozní plošinovku Mark of the Ninja, která všude sbírá absolutní známky a extrémně kladnou stopu již zanechala i na Twitteru. Skrývání se ve stínech, tiché podřezávání krků a pochopitelně také nezbytná čest a smysl pro povinnost. Za 15 euro doslova neodolatelné.

Jen o euro levnější je taktéž na Steamu se prodávající městská akce Retro City Rampage. V herních mechanismech nestydatá kopírka GTA, ale s hudbou a stylizací tak opojnou a podmanivou, že neuvěříte, dokud nevyzkoušíte. My můžeme vřele doporučit! Pokud podlehnete, vyzkoušejte také soundtrack na stylové vinylové desce ještě umocňující svěží návrat osmdesátek.

Na úplný závěr jsme si připravili klenot kalibru božské Journey a stejně tak exkluzivně pouze na PS3 a pochopitelně to může být jedině Unfinished Swan. Za 13 euro získáte surrealistický zážitek s maximálně stylovou grafikou a hlavně v indie odvětví tolik ceněným neotřelým nápadem. Příběh odehrávající se v černobílém světě postaveným na odhalování světa barvou za vaše peníze rozhodně stojí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama