Inversion – gravitace na sto způsobů
Preview Inversion Článek Inversion – gravitace na sto způsobů

Inversion – gravitace na sto způsobů

Pavel Charbuský

Pavel Charbuský

3

Na denní světlo se při GamesComu 2010 dostalo první hratelné demo připravované akce Inversion, ve které se hráči vyřádí při manipulaci s gravitačním polem. Máme se začít těšit?

Reklama

Aby toho nebylo málo, akční střílečku od studia Saber Interactive nám více přiblížilo vydavatelství Namco Bandai. Ovšem narozdíl od jiných připravovaných titulů, jako například Vanquish, není u Inversion o originalitě žádný pochyb.

Hrátky s gravitací

Jak může již název hry napovědět, hlavním tahákem Inversion bude možnost manipulovat s gravitací, přibližně jako v Half-Life 2. Na rozdíl od zmíněné legendy, ale bude hráči umožněno od samého začátku hry manipulovat téměř čím se mu zachce, od autobusů přes zdi, kontejnery, auta, značky až po (a to je důležité) lidi, a to vše díky speciální zbrani ala Gravity-gun, kterou budeme obdařeni. V dosud jediné zveřejněné demoverzi nebyla síla této zbraně nijak omezena, a tak se dalo zvedat a házet opravdu vše, co se na ulici válelo. Ve finální verzi by ale možnosti měly být aspoň zpočátku omezeny tak, aby to hráč neměl hned moc jednoduché.

Může se zdát, že možnosti Gravity-gunu omezené na „zvedání a házení“ nenabízejí zase tolik alternativ, aby to hráče na delší dobu zabavilo. Chce to však trochu fantazie a pochybnosti zmizí v dáli. Díky Gravity-gunu budete moci před sebou například nést automobil jako kryt před nepřátelskou palbou, nebo rovnou autobus, pod který se schová celý tým. Že to vypadá jednoduše? Má to i háček – nepřátelé budou mít Gravity-gun k dispozici také.

Manipulací gravitace to nekončí

Aby se hra okolo přitažlivosti nemotala málo, budou se ve světě Inversion objevovat gravitační anomálie. Ty dle načrtnutí příběhu do města vychrlí neznámý nepřítel jménem Lutador, který s invazní armádou rychle nabírá na síle. Vy se zhostíte role policisty Davise Russela, jenž společně se svým sousedem Leo Delgadem vezme osud města do svých rukou. Tedy kooperační střílečka, jak vyšitá. Vraťme se ale zpět ke gravitačním vychytávkám. Taková anomálie na určité ploše otočí přitažlivost například o 90 stupňů, což se samozřejmě bude vztahovat pouze na lidi, kteří se v tomto poli objeví. Boj se tak klidně přenese z ulic na zdi okolních domů. Může se ale i stát (a nebude to vzácný jev), že budete stát na okraji anomálie a nepřátelé mimo ni, nebo naopak. Budete pak střílet po lidech běhajících po kolmých zdech. Na co jsou vývojáři patřičně hrdí je házení granátů z nebo do zóny ovlivněné anomálií. Když hodíte granát v jednom gravitačním poli a on pak vletí do druhého, dráha jeho letu se také otočí podle nové přitažlivosti. V překladu to znamená spoustu legrace, zejména v multiplayeru.

Bez dobré fyziky to nejde

Svět, který hráčům nabízí manipulaci s gravitačním polem, se samozřejmě neobejde bez dobré fyziky, kterou Inversion nepochybně nabízí. I když v tomto směru nedosahuje kvalit Red Faction, stále se má čím chlubit. Můžeme se tak těšit na vystřelené kulky, odrážející se od překážek, odpadávající omítku pod náporem palby a podobných maličkostí zpestřujících zážitek. Samozřejmostí jsou zničitelné úkryty, a tak se budete se svým Gravity-gunem muset poměrně rychle otáčet a shánět nové předměty. Pod náporem těžších kalibrů se budou hroutit dokonce i budovy. Fyzika by rovněž měla nabídnout možnost „složit“ celý dům tím, že rozstřílíte nosné zdi. No není to chuťovka?

Kdy by akce Inversion měla vyjít zatím netušíme a pravděpodobně nějakou dobu ani nebudeme. Jisté je, že hra bude obsahovat multiplayer, ale to je tak všechno, co je o něm známo. V každém případě se můžeme těšit na spoustu nápadité akce v městském prostředí s Gravity-gunem v ruce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama