jak-sel-cas-s-metal-gear-solid
Blogy čtenářů Článek Jak šel čas s Metal Gear Solid

Jak šel čas s Metal Gear Solid

Ctirad Kolaja

Ctirad Kolaja

Nevím, jestli jste si toho někdy všimli, ale pokaždé, když Hideo Kojima představuje světu svou novou hru, z universa Metal Gear Solid, tak ji podpoří…

Reklama

Nevím, jestli jste si toho někdy všimli, ale pokaždé, když Hideo Kojima představuje světu svou novou hru, z universa Metal Gear Solid, tak ji podpoří několik minut dlouhým trailerem. V tomto případě, nemluvíme o nějakých dvou či třech minutách, jak to bývá bežné. Legendární vývojář, se s tím nepáře a rovnou nám servíruje klidně i deset minut dlouhá videa.

 

Tuhle zajímavou vlastnost, má Kojima-san už od dob prvního Metal Gear Solid na PSX. Tedy od roku 1997. Navíc, na těchto trailerchc je krásně vidět jak obrovský kus cesty videohry za posledních 15. let urazily. Trailer na první Metal Gear Solid vyšel už v roce 1997, zatímco ten poslední na Ground Zeroes v loňském roce.

 

Trochu jsem propátral youtube a našel všechny "oznamovací" trailery na Metal Gear Solid hry. Takže, zde máme první, který se objevil v roce 1997 a světu představil taktickou špinonážní akci v plné parádě.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/lt2K45vwTM4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

V roce 2000 vydal Kojima na E3 trailer, při jehož popisu, někteří i dnes používají slovo legenrádní. Ano, je to trailer na Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty na PS2. Nemusím vám ani snad říkat, že všem přítomným, co ho viděli v sále, spadla brada někam až pod sedačku. Málokdo, tak velký skok kupředu čekal.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/cq6L1HV5gz4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

O čtyři roky později, si Kojima řekl, znovu o pozornost celého herního průmyslu. To, když světu představil svou novou hru. Metal Gear Solid 3: Snake Eater na PS2. Opět mu všichni leželi u kolenou. Tady je důvod proč.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-uA0dPY4Jw4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

Píše se rok 2006. Next-gen je skutečností a s ním, přichází doba velkých změn. Ale Hideo Kojima je připraven. S příchodem PS3, hodlá uzavřít kapitulu Solid Snakea. E3 je opět svědkem, toho jak geniální je. Svět má poprvé možnost vidět na čem poslední roky se svým týmem pracoval. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, se představuje patnáct minut dlouhým trailerem. Další technologický skok vpřed.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iOisEQrt5g4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

Po vydání Guns of the Patriots přemýšlí Kojima o dalším díle. Jeho plánem bylo, že jeho vývoj předá novému, mladšímu týmu vývojářů. Jenže to nejde tak jak si představoval, a musí opět přiložit ruku k dílu. Nikdo doteď neví, v jaké fázi vývoje Metal Gear Solid 5 nahází. Ani nevíme zda-li se na něm vůbec dělá.

 

To ale neznamená, že by v Kojima Productions jen tak posedávali. Po skončení prací na Guns of the Patriots, začali pracovat na jejich novém enginu. Ten světu představily v roce 2011, a který pojmenovali FOX Engine. Kojima také přes svůj twitter prozradil, že pracuje na nové hře, jejíž kódové označení je Project Ogre. A s Platinum Games na konci února vydají odbočku Metal Gear Rising: Revengeance, kde hlaní postavou bude cyborg ninja Raiden.

 

V minulém roce, oslavila značka Metal Gear své 25. výročí. Při této příležitosti, se v Tokyu konala oslava toho výročí. V průběhu tohoto slavnostního večera bylo např. onámeno, že vyjde film na motivy Metal Gear Solid her. Jako režisér byl potvrzen Jon Favreau. Ale celý videoherní svět, netrpěvile očekával, zda-li Kojima předtaví novou hru. Dočkali jsme se!

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/L5IVOs5Pxh8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

Mistr nezůstal své pověsti nic dlužen a opět, představil svou novou hru 11. minut dlouhou upoutávkou. Podle všeho, se nejdená o regulérní pátý díl, ale koho to zajímá. Máme zde novou Metal Gear Solid hru. A podle slov Kojimy, má být Ground Zeroes, oproti jeho předchůdcům, hra v otevřeném světě. Pokud to bude pravda, klidně si na pětku ještě nějaký ten rok počkáme.

Navíc, tato hra jasně ukazuje, čeho všecho je nový FOX Engine schopen. Jen pro detail, ukázka běží na PC osazeném komponenty, schodnými se současnou generací konzolí. Kojima k tomu dodal, že to není žádné tech demo. Takhle má hra vypadat, i na současných konzolích.

 

I když není možná Metal Gear Solid, tak mediálně "profláklá" série jako třeba GTA či Call of Duty. Co se hratelnosti a audiovizuálního zprácování týče, je podle mého daleko více inovativnější. Rozhodně ve srovnání s Call of Duty. I když nehci hanit GTA. Je pravda, že tyto dvě série se moc srovnávat nedají. Každá patří mezi světouvou extřatřídu ve sém oboru.

 

P.S. Všimli jste si, že všechny trailery jsou namluveny japonsky s anglickými titulky? Ale proč ne, když Hideo Kojima pochází z Japonska. Made in Japan!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama