Jak vybrat ten nejlepší herní monitor?
Novinka Jak vybrat ten nejlepší herní monitor?

Jak vybrat ten nejlepší herní monitor?

Inzerce

Inzerce

25
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

TN panel je na hry dnes už přežitek

Reklama

Inzertní PR článek.

Patříte mezi hráče počítačových her a hledáte vhodný herní monitor? V našem článku se podíváme na to, jak takový ideální monitor na hry vybrat. Existuje celá řada specifických vlastností, které mohou tyto monitory mít. Na druhou stranu občasný hráč nebo hráč, který má hlouběji do kapsy, si nepochybně vystačí i s klasickým kancelářským monitorem. Jen je vhodné vždy mít na zřeteli určité základní parametry, které bychom neměli s ohledem na primární využití pro hraní her přehlížet.

Vhodná úhlopříčka a rozlišení

Také u monitorů pro hraní her je důležité si nejprve vybrat vhodnou velikost úhlopříčky a také použité rozlišení. Ve vztahu ke hraní her jsou zde určitá specifika, na která bychom rozhodně měli myslet. Často hráči volí následující kombinace úhlopříček a rozlišení:

  • 24“ – Full HD (1920x1080)
  • 27“ – Full HD nebo QHD (2560x1440)
  • 32“ – QHD až 4K

Hledáte-li něco levného, určitě vám stále může postačit úhlopříčka 24 palců a rozlišení Full HD. Na hraní her může dostačovat Full HD rozlišení i na úhlopříčce 27 palců, na práci je toto rozlišení na takové ploše už ale dost nízké. Pokud si chcete dopřát jemnější obraz, tak potom samozřejmě volte rozlišení QHD, ale myslete na to, že vyšší rozlišení vždy klade vyšší nároky na hardware vašeho počítače. Zatímco s QHD rozlišením si dnes už většina moderních herních strojů poradí, nemusí to už platit o rozlišení 4K, které se mezi náročnějšími hráči také dostává do obliby. Na takto vysoké rozlišení už potřebujete opravdu výkonný hardware, nebo se budete muset spokojit s tím, že zejména novější hry jsi neužijete na nejvyšší detaily.

Kromě klasických úhlopříček s poměrem stran 16:9, někteří hráči také preferují poměr stran 21:9, kdy se jedná o tzv. ultrawide monitor. Tento ultra širokoúhlý monitor lze často pořídit také jako zahnutý monitor, kdy se můžete nechat hrou doslova obklopit. Pozor ale na to, že s tímto poměrem stran někdy bojují starší hry, které jej neumí, a po stranách pak budete mít tmavé pruhy.

TN panel je na hry dnes už přežitek

Důležitý je nepochybně také typ použitého panelu, tedy použitá technologie. Tady mezi některými hráči neustále převládá určitý pocit, že potřebují panel typu TN, protože přece nabídne nejlepší odezvu. Je sice pravda, že TN panel nabízí často odezvu i 1 ms, na druhou stranu ve všech ostatních parametrech je dnes daleko vzadu za pokročilejšími technologiemi VA a IPS.

Také VA nebo IPS panely dnes nabízejí odezvu pod 5 ms, která je na hraní her více než dostatečná a prakticky není šance poznat rozdíl. Problémy s odezvou u těchto typů panelů dnes patří spíše minulosti. Proto raději vybírejte herní monitory s kvalitnější technologií obrazu, než je staré TN. Z hlediska hraní her je navíc mnohem důležitější hodnotou než odezva například input lag, který ale většinou v parametrech ani nenajdete a musíte nahlédnout do podrobných testů. Je to hodnota, která vyjadřuje prodlevu mezi vyrenderováním snímku grafickou kartou a jeho zobrazením na monitoru. Ideální pro hry je hodnota 15 ms a nižší.

Jak vybrat ten nejlepší herní monitor?

Nezapomínejte na vychytávky pro hráče

Pokud se zaměříte na skutečně herní monitory, které vás mohou často zaujmout i svým neotřelým a extravagantním designem, tak ty často nabízejí zajímavé vychytávky právě pro hráče. Může se jednat například o:

  • 144Hz až 240Hz displej – vyšší obnovovací frekvence ideální pro rychlé akční hry
  • FreeSync – pokročilá synchronizace obrazu na grafických kartách AMD
  • G-Sync – pokročilá synchronizace obrazu na grafických kartách NVIDIA

Buďte chytří a využijte slevy

Pokud se vám zdá, že cena dobrého herního monitoru není úplně lidová, můžete zkusit využít nejrůznějších slev. Na internetu můžete najít slevy na počítače i periferie, jako jsou právě monitory, vcelku běžně. Stále oblíbenější je využívání slev formou slevových kupónů, které uplatníte v některém e-shopu, který se zaměřuje na výpočetní techniku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama