Když se pere východ se západem
Blogy čtenářů Článek Když se pere východ se západem

Když se pere východ se západem

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

Potěšit na Vánoce hráče, chybí-li mu už jen jedna hlavní konzole je velice snadné. Potěšit zastánce té či oné platformy už je však něco úplně jiného.…

Reklama

Potěšit na Vánoce hráče, chybí-li mu už jen jedna hlavní konzole je velice snadné. Potěšit zastánce té či oné platformy už je však něco úplně jiného. Zvlášť, když nevíte, která je lepší.

Pravda, dlouhá léta jsem zůstával věrný Xboxu 360, ani ne tak proto, že bych zbožňoval Microsoft, jako spíš proto, že nejsem padlý na hlavu. Dvacet tisíc za herní konzoly při launchi? Vážně, Sony? Jenže, když se cena začala nezadržitelně blížit přijatelné hranici, nebyl důvod dál vyčkávat. Už pár týdnů mi tak dělá společnost i třetí Playstation a pomalu si v hlavě sám srovnávám, kdo má v současné generaci navrch (Wii sem ani nemá cenu tahat; je mi líto, ale to prostě není konzole pro „normální“ hráče).

Vzato kolem a kolem … nikdo. Když bych si ale měl vybrat, zvolil bych Playstation 3 a to z několika prostých důvodů. Zaprvé, Playstation Network pro všechny bez ohledu na stav bankovního účtu? Paráda. Nutnost platit za multiplayer (Xbox Live Gold) je sice důvod, proč je Microsoft od počátku v černých číslech, zároveň je to ale tak trochu sviňárna. Pravda Playstation Plus taky není zdarma, jenže ten nezasahuje do základních součástí her. I kdybychom ale tuto „nepříjemnost“ pominuli, PSN získává další plusové body díky tomu, že se vám značná část investovaných peněz vrátí; ať už v podobě dynamických témat či slev na hry.

Na druhou stranu, Xbox Live se může pochlubit podstatně přehlednějším rozhraním. Ne, že by Playstation Network byl vyloženě špatně řešený, není nicméně problém se v něm ztratit a kupříkladu absenci přímého odkazu na nejnovější demoverze považuji za hrubý nedostatek. Těch drobností, v nichž má Xbox Live navrch je ale víc. Podíváme-li se na hardwarové zpracování obou mašinek, pomyslné misky vah se velice rychle vyrovnají. Playstation je v podstatě krásný kus multifunkčního  nábytku (ne Original; lesklý povrch je na facku). Zabudovaná Blu-Ray mechanika a Wi-Fi holt dělají hodně.

Ano, nový X360 si už s bezdrátovým připojením rozumí taky, ale nebudu si kupovat novou konzoly jen proto, že do původní verze Microsoft zapomněl zabudovat něco dost podstatného. A upřímně, důvody proč tak neučinil mě nezajímají. Co se gamepadů týče, je pravda, že Sony těžce nestíhá. Pravděpodobně to bude hodně subjektivní, ale troufám si tvrdit, že všichni kluci s normální velikostí rukou mi musí dát za pravdu. Sixaxis se špatně drží, analogy i R a L tlačítka (zvláště dvojková) kloužou a po pár hodinách hraní začíná hráč dostávat křeče. Naproti tomu xboxový ovladač je vrchol pohodlí. Perfektně padne do rukou a při doteku konkávního analogu nastupuje extáze.

Jak jsem říkal, hodnocení obou konzolí vychází ve výsledku nastejno a za bernou minci jsou proto považovány hry. Ty exkluzivní, samozřejmě. Ačkoliv miluju celou sérii Gears of War, Halo, Alana Waka a mnoho dalších, kdykoliv bych všechno bez zaváhání vyměnil za společnost Nathana Draka. Uncharted mi učarovalo a dokud bude vycházet nedokážu říct PS3 ne. Podívám-li se však na letošní line-up, jsem setsakramentsky rád, že mi pod televizí straší obě platformy. A to je holý fakt!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama