Killswitch - Česká Herní Záhada
Blogy čtenářů Článek Killswitch - Česká Herní Záhada

Killswitch - Česká Herní Záhada

Článek byl napsán před téměř půl rokem a může býti neodpovídající v něterých drobnostech, ale základních informace a pointy se nezměnili.

Reklama

0. Prolog

Článek byl napsán před téměř půl rokem a může býti neodpovídající v něterých drobnostech, ale základních informace a pointy se nezměnili.

Dnes bych s vámi v tomto článku probral jednu herní záhadu, která má nemálo souvislostí s Českem. Tato záhada je celkem známá v zahraničních fórech a webových stránkách o creepypastách. Příběh vypráví o hře Killswitch z roku 1989 od Společnosti Karvina Corp, která sídlila v České Republice...

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_19go_WXxIk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

INTRO

1. Co je to Killswitch?

Jak už jsem psal Killswitch je hra vydaná na přelomu roku 1989. (Killswitch zamená v angličtině Tlačítko pro případ nouze). Celá se odehrávala v Karvinských dolech a byla to černobílá plošinovko-adventura. Hra byla prý konstruvaná tak, že po každé smrti nebo dohrání hry se vymazala celá z disku. Karv. Corp tvrdila, že je to kvůli realističnosti příběhu – neboť život taky neopakujeme několikrát. Příběh závisí na tom jakou postavu si na začátku vyberete – buď ženu jménem Porta nebo ducha horníka jménem Ghast. Když jste hráli za Portu hra byla mnohem jednoduší a šlo o kombinaci adventury a plošinovky, ale když jste hráli za Ghasta byli jste neviďitelní, což bylo těžší hlavně při plošinkové pasáži. Celá hra se odehrávala v Karvinských dolech, kde se snažila korporace Slovatik těžit uhlí. Vše se ale pokazí, když z dolů unikne démon Fires of Earth (Plameny země).

 

2. Proč je to záhada?

Jsem rád, že se ptáte: hry se prodalo zhruba 5000 kusů a jelikož se po dohrání smazala (a v té době neexistoval internet) nedochovala se žádná kopie hry. Karvina Corporation zkrachovala a po Killswitchi vydala ještě jednu hru nazvanou "What hapenned to Agent Smallů, která se pokoušela o nový styl vyprávění her. Hra byla prodejné neúspěšná. Dodnes se spousta lidí dohaduje jestli hra vůbec existuje.

Jediná kopie, která se nalezla byla vydražena na aukci. Koupil jí japonec jménem Yamamoto Ryuichi z Tokya v roce 2005. Utratil za ní přes 700 tisíc dolarů. Yamamoto chtěl hru hrát hru na video, aby vše zdokumentoval. Video bylo později nauploadováno internet. Mělo jednu minutu a padesát vteřin. Yamamoto na něm brečel.

Na stránkách na kterých byla ze hry ke stažení jen 8-bitová hudba - upravená verze dechovky. Což mě přivádí k původu záhady.

2. Původ - InvisibleGames.net

Původně se zmínka o hře objevila na stránkách invisiblegames.net v roce 2007 (čili skoro před 7 lety). Stránka je napsaná ženou (The Archivist), který sbírá staré hry pro jakousi výstavu. Napsala na stránku přes 11 článků nejen o hrách z Karvina  Corporation (What Happened to Agent Small?, Gargantua, Guest at the Table of Heaven a samozdřejmě Killswitch). Psala i o různých zařízeních, které pomáhali vyvýjet herní průmysl. Článek o Killswitchi najdete zde.

V posledním článku (nazvaném Archivářův dodatek: Kniha jmen mrtvých) na stránce invisiblegames.net The Archivist píše, že vše co mohl udělat udělal a že nezbývá nic dalšího ke zkoumání. Celý život prý strávila hraním her a později psaním této knihy. Celý článek je skvěle napsaný (nejen článek, celá stránka je napsaná krásně poeticky) a občas směřuje i do abstraktna.

" I dream as I have always dreamt, of little more than the small, saintly knock at my door, and a woman in green with a soft smile and ten silver cups gathered in her hands, to take me in her arms and show me the scale of bone, show me the weight of my soul.But that is a long time yet, and there is work here, and the storm outside blows on."

3. Ghast1989

Zhruba 6 let po poslední zprávě na InvisibleGames.net se na YouTube objevilo video. Uživatel jménem Ghast1989 tvrdil, že nalezl disketu v domě jeho otce. Disketa byla popsaná nápisem Killswitch. Ghast 1989 nakopíroval disketu u svého kamaráda a vložil jí do počítače. Tohle video nahrál (jde o první část hry za Portu):

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UuLRPqEaVW0?list=UUaGagLhwYHkSD1XROnwcElA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ghast1989 nechtěl prozradit svoje jméno, ale i přesto na YouTube začal vydávat videa ze hry. Videa neustále uploaduje. Dnes už na jeho kanále můžete vidět skoro celý průchod hrou. Jeho kanál zde.

Po zhruba půl roce odhalil svoje jméno (nebo alespoň pseudonym) Bartos Chalupnik (údajně potomek Čecha, který se narodil už v USA). To však není konec našeho příběhu...

 

4. Karvina Corp.

Ve videu Update3 Bartos Chalupnik zmiňuje, že minulý pátek (7.9.2013) se mu kdosi vloupal do domu. Lupiči vše rozházeli, ale nic si neodnesli. Když se pak podíval na svůj Twitter zjistil, že mu odpověděl uživatel zvaný Karviná Corp. (zde)

 

Bartos Chalupnik: Hush little baby - Don't say a word. (americká ukolébavka něco jako "Spi děťáko spi zavři očka svý")

Karvina Corp.: Mama will buy you a mocking bird. Check your footlocker . (Konec ukolébavky + zkotroluj si svůj botník)

 

V botníku byla schovaná jeho kopie Killswitche. Někdo jí tam přendal. Karvina Corporation začala na svém YouTube kanálu také natáčet videa z Killswitche. Všechny jsou mysteriózní plné kódovaných vzkazů. Na svůj twitterový profil poslední dobou dává fotky očí. Videa vypadají jako ze stejné hry, kterou má i Bartos Chalupník. Viz YT kanál Karvina Corp.

 

"Naše místo je dočasné. Vztahy mezi společností a pracujícími se mění"

 

5. Hovory z Twitteru

Karvina Corp. se na Twitteru mluví s Bartosem Chalupníkem. Tohle jsou některé z rozhovorů:

 

6. Skoro zakončení

Tak a teď něco z mých "objevů" (aneb Googlování). V kódu původní stránky (inivsiblegames.net) můžete nalézt odkaz. Tento odkaz směřuje na stránky autorky horrorových příběhů Catheryne M. Valente. Tato autorka mimochodem píše i videoherní scénáře. Poslední dobou se však živí tím, že píše krátké povídky, které si můžete předplatit. Nedávno byla nominovaná na cenu Hugo pro nejlepší britské spisovatele. Stránka InvisibleGames je i zaregistrovaná na její jméno.

Takže Killswitch je podvrh. Ale opravdu skvělý. Jediné, co mě zaráží je to, že někdo si dal takovou práci, aby vytvořil falešné gameplaye k neexistující hře (Catheryne M. Valente tvrdí, že nemá nic společného s uživatelem Karvina Corp. a Bartosem Chalupnikem). Znamená to tedy, že let´s playe jsou skutečné? Každopádně vypadají jako stará hra a ne jako napodobenina staré hry vytvořena v GameMakeru. Postavy se pohybují po pixelech a vše sedí. Je tedy možné, že jde o modifikaci nějaké starší hry (třeba hry Contra popřípadně nějaké starší plošinovky). A co si myslíte vy? Napište do komentářů...

7. Epilog

To je konec příběhu. Doufám, že se vám článek líbil. Můžete ho ohodnotit svými palci nahoru. Děkuji člověku, jež si říká Snail, který mě vlastně ke Killswitchi přivedl. Možná mám někdy chyby článku a za ty se omlouvám. Jestli chcete napište komentář.

Děkuji za přečtení.

PS: Kdyby vás zaujala stránka Invisible Games. Dvě knihy od její autorky se dají sehnat i v Česku ("Nesmrtelný příběh" a "Dívka, jenž přeplula čarozem na lodi vlastní výroby") Obě mají velmi dobré hodnocení na databázi knih. (93% a 91%)

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama