kompletni-vyhlaseni-vsech-videohernich-cen-za-rok-2010
Blogy čtenářů Článek Kompletní vyhlášení všech videoherních cen za rok 2010

Kompletní vyhlášení všech videoherních cen za rok 2010

Michal Drtina

Michal Drtina

Dobře, uznávám, že zvolený název článku by se spíše hodil do bulvárního časopisu, ale co. Každý na konci něčeho rekapituluje. Bruce Willis těsně před…

Reklama

Dobře, uznávám, že zvolený název článku by se spíše hodil do bulvárního časopisu, ale co. Každý na konci něčeho rekapituluje. Bruce Willis těsně před smrtí (když ještě neví, že to dopadne dobře) a my herní nadšenci, kteří se rádi ohlédnou za uplynulým rokem, který byl, co se týče videoherního průmyslu velmi povedený.

 

Rok 2010 plynule navázal na rok předešlý, co se týče neúprosné konzolové války. Xbox šel ve šlépějích Sony a vytasil se s odlehčenou verzí jejich konzole, která trochu překvapivě vsadila na lesklý design, který sám Microsoft před lety kritizoval u PS3. No co, každý má právo změnit názor, dokonce i Microsoft. Rok 2010 byl však především rokem 3D a pohybového ovládání. Oba giganti uvedli na trh své pohybové ovladače, které mají za účel prodloužit životnost obou konzolí o nějaký ten rok. Bohužel, zatím ani na jedné straně se k nám kvalitní pohybové tituly nehrnou. Na PS3 by to měl změnit Little Big Planet 2 a Killzone 3. U Xboxu je to pár AAA titulů pro Kinect, které jsou ve vývoji. Bohužel zatím nevíme ani jejich názvy, ani o co ve hrách půjde. 3D technologie si vede o poznání lépe. 3D televizí se po celém světě prodalo na 250 milionů kusů, což sice není nejrychlejší start, ale potenciál v sobě určitě skrývají. Zatímco Sony patří k největším propagátorům 3D technologie, Microsoft se k ní zatím staví zády.

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_sDeD2WeUK0?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_sDeD2WeUK0?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

 

Rok 2010 možná nebyl nejpovedenější na nové technologie. Ale úroda nových her se povedla náramně. No uznejte sami. Takové tituly jako Red Dead Redemption, Mass Effect 2, Starcraft 2, God of War 3, Alan Wake, Gran Turismo 5 nebo Halo: Reach se nerodí každý rok. Letos se nám tedy sešel velmi silný výběr toho nejlepšího. V následujících řádcích naleznete mnoho různých kategorií, ve kterých, alespoň u mě dané hry zvítězili. Pojďme na to.

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LOx6NrHnEB8?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LOx6NrHnEB8?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

 

Nejlepší pokračování:

Mass Effect 2

Halo Reach

Battlefield: Bad Company 2

God of War 3

Super Mario Galaxy 2

Tady se při prvním pohledu nabízí volit pro God of War 3. Ano, hra byla skvělá, mnohem lepší než druhý díl, ale zakončení rozhodně nebylo nejlepší. Halo: Reach nenabídlo ani zdaleka tolik novinek, kolik jich bylo slíbeno. Proto je pro mě vítěz této kategorie Mass Effect 2, který nabídl mohutně vylepšené pokračování s kvalitním příběhem, hratelností a zpracováním.

 

Nejlepší postava v hlavní roli:

Velitel Sheppard z Mass Effect 2

Ezio z Assassins Creed: Brotherhood

Alan Wake z Alan Wake

Ethan Mars z Heavy Rain

Tady bylo rozhodování velmi jednoduché. Pan Sheppard je sice velmi sympatický, ale jeho charakter není rozvinutý do takové podoby, aby se mohl měřit s těmi nejlepšími. To samé se dá říci o Eziovi. Vítěz této kategorie nemůže být nikdo jiný než Ethan Mars z Heavy Rain. Jeho osobnost je natolik uvěřitelná, že vám začne na tomto človíčkovi po několika minutách hraní opravdu záležet.

 

Nejlepší záporná postava:

Darth Vader ze Star Wars: Force Unleashed 2

The Illusive Man z Mass Effect 2

Zeus z God of War 3

Scott Shelby z Heavy Rain

Darth Vader je sice považován za jednoho z nejlepších záporáků všech dob. Bohužel však ve Star Wars Unleashed 2 jeho charisma nesršelo natolik, aby to stačilo na vítězství v této kategorii. Už podle jména by si vítězství měl zasloužit Zeus z God of War 3. To by ale finální souboj s ním musel nabídnout něco více. Opět se tedy výhercem stává postava z Heavy Rain Scott Shelby. No tak, přiznejme si, kdo z nás tušil, že je to právě on, kdo vraždí.

 

Nejlepší stahovatelný obsah:

Red Dead Redemption: Undead Nightmare

Mass Effect 2: Lair of the Shadow

Bioshock 2: Minerva’s Den

Tady není o čem. DLC k Red Dead Redemption patří k tomu nejlepšímu, co si můžete ke hře dokoupit. Rockstar po skvělých DLC do GTA IV opět ukázal, že zkrátka DLC dělat umí.

 

Nejlepší nezapomenutelný moment:

Kratos trhající Heliosovu hlavu

Konec Halo: Reach

Závěrečný proslov v Mass Effect 2

Ethan Mars řezající si vlastní prst

Závěrečná scéna v Halo: Reach rozhodně patřila k tomu nejlepšímu, co jsme mohli tento rok vidět. Nebylo to ale nic proti tomu, co předvedl Kratos, když trhal Heliosovu hlavu. Doslova nesnesitelné detaily, jak se kůže pomalu odtrhává od krku, nebo jak z hlavy visí šlachy, to je něco, na co jen tak nezapomenu. Ale rozhodně nejlepší videoherní okamžik tohoto roku bylo řezání prstu Ethana Marse v Heavy Rain. Tolik možností jak provést operaci co nejméně brutálně jsme ve hře ještě neviděli. Nejhorší na celé scéně byla ta lítost a soucítění s Ethanem. Tato scéna dokáže psychicky rozhodit i otrlé povahy.

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/J9K_T_klwRQ?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/J9K_T_klwRQ?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

 

Nejlepší FPS:

Call of Duty Black Ops

Battlefield: Bad Company 2

Halo Reach

Medal of Honor

Letos jsme zažili jeden velký návrat, a sice návrat starého dobrého Medal of Honor, který začíná úplně od začátku. Rozhodně se nedá říct, že by to byl návrat neúspěšný, ale na FPS roku to nestačí. To, co letos předvedlo Call of Duty, se dá označit za propadák. Rozhodně jeden z nejhorších dílu Call of Duty vůbec. FPS roku si bezesporu nejvíce zaslouží Battlefield: Bad Company 2. Skvělé zpracování, hratelnost, multiplayer, dostatečně kvalitní singl. Co víc si přát od kvalitní FPS.

 

Nejlepší grafika:

God of War 3

Mass Effect 2

Heavy Rain

Final Fantasy XIII

Assassins Creed: Brotherhood

Alan Wake

Nejlépe ztvárněné postavy a okolí. To je Heavy Rain. Na druhou stranu hra nenabídla žádné efekty. V této kategorii byl nejlepší Kratos a God of War 3. Světelné efekty v této hře jsou opravdu bezkonkurenční. Mass Effect 2 zase působil nejlepším celistvým dojmem, který je nejdůležitější takže Mass Effect 2.

 

Nejlepší příběh:

Heavy Rain

Mass Effect 2

Metal Gear Solid: Peace Walker

Alan Wake

V této kategorii se dá očekávat, že nejlepšími příběhy budou ověnčeny thrillery, které na příběh sází. Mass Effect a Alan Wake nabídli sice kvalitní scénář. To však nebylo nic oproti tomu, co předvedl Heavy Rain. Příběh plný zvratů, který sami ovlivňujete prakticky každou vteřinou hraní, neměl letos konkurenci. Ještě týden po dohrání ve mně dřímal pocit beznaděje a lítosti. To ve mně zanechal příběh Heavy Rain.

 

Zklamání roku:

Mafia 2

Kinect

Move

Ano, vím, že Kinect ani Move nejsou hry, na druhou stranu to zklamání je. Technologicky jde o špičkové věcičky, ale na spočítání kvalitních her by vám stačila jedna ruka v palčácích. Největším zklamáním roku je, ale bezesporu přehypovaná Mafia 2. Tolik let vývoje a nakonec hra, která si ani zdaleka nezaslouží devítky. Slabší osmičkové hodnocení ke hře sedí, ale rozhodně to není to, co každý z nás čekal. Navíc hra nabídla spousty chyb a nečekaně neobsahovala ani polovinu z toho co vývojáři slíbili. Titul zklamání roku nemůže putovat jinam než do 2K Czech.

 

Hra roku 2010:

God of War 3

Alan Wake

Mario Super Galaxy 2

Mass Effect 2

Heavy Rain

Starcraft 2

Metal Gear Solid: Peace Walker

Assassins Creed: Brotherhood

Red Dead Redemption

Od začátku bylo jasné, že si cenu za hru roku odnese God of War 3, Mass Effect 2 nebo Heavy Rain. I když mnozí určitě se mnou nebudou souhlasit, pro mě je hrou roku Heavy Rain. Tato hra mi nabídla více napětí, radosti, smutku a zážitků mnohem více než jakákoliv jiná hra v tomto roce, možná i v tomto desetiletí. Nabídla toho daleko víc než Mass Effect 2 a God of War 3 dohromady.

 

Děkuji všem za čas, který jste si případně vyhradili pro čtení tohoto shrnutí. Děkuji všem, co mě letos podporovali, děkuji zingu, za to, že konečně přišel kvalitní herní magazín, děkuji Mikymu za to, že jsem se mohl stát členem redakce a hlavně děkuji vývojářům za kvalitně odvedenou práci. Pokud výsledek tak kvalitní nebyl, příště to bude určitě lepší.

michalCZ

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama