Kvůli koni Převalského jsme zkoumali i pražskou zoo, říká vývojář Planet Zoo
Planet Zoo Novinka Kvůli koni Převalského jsme zkoumali i pražskou zoo, říká vývojář Planet Zoo

Kvůli koni Převalského jsme zkoumali i pražskou zoo, říká vývojář Planet Zoo

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

2
Platformy Windows PC

V novém DLC je poslední divoký kůň na světě.

Reklama

Můžete se tu starat o grizzlyho, zebru nebo třeba orangutana. Nově v budovatelské hře Planet Zoo ale přibylo jedno zvíře, které je velmi blízké i českému prostředí a hlavně nejnavštěvovanější české zoologické zahradě: kůň Převalského. Jak redakci potvrdil jeden z návrhářů hry Kilian Schmitt, vývojáři ze studia Frontier Developments zkoumali i projekty pražské zoo spojené s tímhle kopytníkem.

Kůň je součástí DLC s názvem Conservation Pack, které je dostupné od úterý 21. června. Balíček se zaměřuje na ohrožené druhy a způsoby, kterými se jim zoologické zahrady snaží pomoci. Vše se pak promítá i ve hře.

“Během našeho výzkumu spojeného s balíčkem jsme zjistili hodně o historii ochrany tohoto zvířete, včetně současného projektu pražské zoo, která vypouští koně Převalského do divočiny,” vysvětluje pro Zing.cz Kilian Schmitt. “V Conservation Packu se snažíme zdůraznit význam práce zoologických zahrad, které ochraňují a chovají ohrožené druhy,” dodává.

Kredity za vypuštění do divočiny

V Planet Zoo to probíhá tak, že hráč si může pořídit koně Převalského a pak mu ve své zahradě vybuduje výběh na míru. Zvířeti musí sehnat kvalitní stravu a zkušené ošetřovatele, kteří ho nakrmí a uklidí po něm. Pokud se všechno vydaří, jak má, dojde i na krok, kterým je právě zoologická zahrada v Troji mezinárodně známá. “Koně, o které je dobře postaráno, se začnou množit a hráči je pak mohou vypustit do volné přírody, čímž získají ochranářské kredity. Ty lze využít na pořízení dalších vzácných zvířat,” doplňuje Schmitt.

“Kůň Převalského má neuvěřitelně inspirativní minulost v oblasti ochranářství, kdy byl v divočině považovaný za vyhynulého, ale nakonec se posunul mezi ohrožené druhy, a to díky nepřestávajícímu úsilí o jeho záchranu. Skvěle zapadl do našeho balíčku,” vysvětluje Schmitt s tím, že tento divoký kůň je taky velmi oblíbený nejen mezi hráči, ale i v samotném vývojářském týmu.

Hra Planet Zoo z roku 2019 je duchovním pokračovatelem série Zoo Tycoon, se kterou v dětství nejeden z nás strávil příliš mnoho času. O velice příjemném sandboxu se mluví i v tomto případě, a to mezi kritiky i samotnými hráči.

Do počítačové “simulace zoo” navíc pravidelně přibývá nový obsah, ať už jde o australský nebo třeba evropský balíček, který obsahoval i jezevce a rysa. Nový Conservation Pack vyjde na Steamu na 9,99 eura, tedy 250 korun.

Devadesát let v pražské zoo

Kromě koně Převalského v balíčku najdete i levharta mandžuského, přímorožce šavlorohého, gibona siamanga a axolotla. “Všechna tato zvířata jsou na hraně vyhynutí ve volné přírodě a velmi závisí na ochranářských a chovatelských programech, které zachovávají jejich prostředí a přežití,” doplňuje vývojář Schmitt. Balíček obsahuje i dalších 150 předmětů z velké části zaměřených na udržitelnost nebo vzdělávání, kterými jde vylepšit vzhled zoo.

Kůň Převalského je poslední divoký druh koně na světě. Pražská zoo ho chová od 30. let minulého století a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. Nyní zvířata průběžně převáží letadlem do jejich přirozeného prostředí v Mongolsku. První transport uspořádala v roce 2011.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama