L.A. Noire – život jednoho poldy
Preview Článek L.A. Noire – život jednoho poldy

L.A. Noire – život jednoho poldy

Libor Vacata

Libor Vacata

10

Virtuální gangsteři pozor! Rockstar konečně odhalil podrobnější informace o svém chystaném titulu L.A. Noire a připravil vám nemalý šok. A nejen vám. Zaskočeni mohou být všichni příznivci série Grand Theft Auto či nedávného westernu Red Dead Redemption. Kriminálníkům v nové hře totiž pšenka nepokvete, neboť hlavním hrdinou je poctivý polda. A navíc L.A. Noire je klasická detektivní adventura.

Reklama

Abychom byli přesní, úplně klasická adventura L.A. Noire pochopitelně nebude. Ačkoliv se herní dění soustředí především na vyšetřování různých zločinů, některé prvky z předchozích titulů z dílny Rockstar Games chybět nebudou. Zapomeňte však na svobodný pohyb městem, kde si střílíte po kom chcete, autem bouráte do čeho chcete, nebo se necháváte najímat na levé kšeftíky pochybnými existencemi. L.A. Noire nabídne striktně lineární herní linii, v níž hrají prim výslechy podezřelých osob, zkoumání okolí místa činu, sbírání důkazů a vůbec všeho, co s policejní prací souvisí. A protože policista se beze zbraně neobejde, dojde samozřejmě i na nějakou tu přestřelku nebo honičku v ulicích či za volantem. Jak jsme však naznačili, akční prvky autoři potlačí na pozadí, kde budou sloužit spíše k dokreslení policejní práce.

Poválečný svět zločinu

Jak jste už jistě zaregistrovali z okolních obrázků, příběh hry vás zavede do minulosti. A to konkrétně na konec čtyřicátých let minulého století do ulic tehdejšího Los Angeles. Svět se v té době vzpamatovává z Druhé světové války, hospodářství na tom není zrovna nejlépe a zločinu se daří možná lépe, než v jiných obdobích. S válkou je přímo spojena i hlavní postava, mladý, vyznamenaný válečný hrdina Cole Phelps, který nastoupí k policii jako úplný zelenáč. Jeho příběh tedy začíná v uniformě obyčejného pochůzkáře, který řeší drobné pouliční přečiny a postupně se vypracuje přes všechny policejní stupně až k inspektorovi na oddělení vražd, což je považováno jako nejvyšší meta v policejní kariéře (pokud si ovšem někdo nedělá ambice na teplé místečko kdesi na policejním ředitelství). Phelps je mimořádně nadaný a, teď možná zklamu milovníky GTA série, poctivý a neúplatný policista, jehož kariéra svěřená do vašich rukou letí vzhůru jako raketa. Během hry byste se také měli dozvědět i více informací z Phelpsova osobního života, i z jeho válečně minulosti, kterou obestírají některé nezodpovězené otázky.

Ať už se zrovna pustíte do vyšetřování drobné zlodějinky v úvodu hry, nebo vám později nadřízení přidělí vyšetřování dopravní nehody či konečně dostanete příležitost při pátrání po pachateli násilného kriminálního činu a vraždy, samotné vyšetřování bude probíhat v podobném duchu. Přesně po vzoru každé detektivní adventury nejprve obhlédnete místo činu a pokusíte se zajistit všechny důkazy a důležité stopy. Veškeré předměty ve hře by měli být interaktivní, a proto je můžete zkoumat a hledat na nich stopy po případných pachatelích. Svoje poznámky a nálezy si zapíšete do poznámkového bloku, s jehož pomocí provádíte pozdější analýzu všech důkazů a snažíte si poskládat příběh celého zločinu. Někdy vám klíčové důkazní předměty předá policista přivolaný na místo činu před vámi a v podstatě vždy budete muset vyslechnout spoustu svědků, kterážto činnost představuje ve hře kapitolu samu pro sebe.

Poznáte tvář vraha?

Na dialogy autoři kladou vůbec největší důraz, proto se z výslechů svědků a podezřelých dozvíte nejvíce informací. Kromě samotného obsahu hovoru bude hrát výraznou roli i mimika obličeje, gesta a chování vyslýchané osoby. Vývojáři z Team Bondi pro tento účel vyvinuli speciální technologii, která umožní ztvárnit ve hře naprosto realistické výrazy v obličejích všech postav. A podle zveřejněných videí se jedná o skutečně revoluční záležitost, z níž se autoři snaží vytěžit maximum. Z odpovědí postav tak budete moci vyčíst skutečné překvapení, hranou lítost, náznaky roztěkanosti při lžích, radost, smutek a další emoce. Podle toho byste také měli poznat, zda vám postava říká pravdu, nebo něco skrývá, a následně dál směrovat hovor patřičným směrem. Phelps má tři možnosti, jak v hovoru pokračovat – buď se pokusí postavu přemlouvat a podbízet se jí, nebo ji obvinit ze lži či přímo ze spáchání trestného činu, anebo ji donutit mluvit silou. Každou z možností je třeba pečlivě zvážit, neboť použitím bezhlavého obvinění bez důkazů či nešetrných donucovacích prostředků se může postava proti vám zatvrdit a nedostanete z ní žádné další potřebné informace.

Nově vyvinutá technologie pro ztvárnění realistické mimiky nepřináší jen nějakou vylepšenou počítačovou animaci. Představuje totiž revolučně přesné snímání pohybů obličejových svalů profesionálních herců. Pohyby snímá ve studiu několik kamer a senzorů a poté vše vyhodnocuje speciální software, který pohyby rovnou převádí do přesné animace virtuálního modelu příslušné postavy, což je klíčová vlastnost pro tak rozsáhlý projekt, jako je L.A. Noire. Herecké výkony jednotlivých protagonistů jsou tedy klíčové pro převedení mimiky a gest do virtuální podoby. Proto autoři využili služeb řady hollywoodských profesionálů, přičemž hlavní hrdina Cole Phelps byl svěřen do rukou Aarona Statona, který v současné době září v americkém komediálním TV seriálu Mad Men. O tom, že dabing a animace postav berou v Team Bondi vážně svědčí i fakt, že scénář mluvených dialogů obsahuje dva tisíce stránek textu (pro srovnání - scénář k hodinovému dílu televizního seriálu obsahuje podle slov autorů cca padesát stran).

Skutečná historie

Autoři se snažili vytvořit věrnou kopii Los Angeles z konce čtyřicátých let a k tomu se podle svých slov snažili nasbírat všechna dostupná fakta a fotografie z tehdejšího tisku i odborné literatury. A jak se z dostupných obrázků a videí zdá, povedlo se jim to nadmíru dobře. Ve hře se tak budete moci projíždět v ulicích rozsáhlého města, které na vás dýchá působivou dobovou atmosférou. Rovněž samotné kriminální případy vycházejí ze skutečných případů, které autoři objevili v tehdejším tisku. Scénáristé samozřejmě vymyslí postavám fiktivní jména, aby se nedostali s nějakým potomkem do problémů, a některé případy si trošku přizpůsobí. Každopádně bychom se měli dočkat celé řady zajímavých a někdy i velmi zamotaných případů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama