Leaves – cizí světy plné listí
Speciály Článek Leaves – cizí světy plné listí

Leaves – cizí světy plné listí

Redakce

Redakce

2

Pod křídly Daedelicu vyšly dvě logické hry, které zaujmou vizuálem a nadchnou všestrannými hádankami.

Reklama

Na začátku března spatřily světlo světa s týdenním odstupem dvě hry. Leaves – The Journey a Leaves – The Return, které zaštítil německý Daedelic a vytvořil tým Zar21. Zar21, založený v lednu loňského roku jako první vydal dílko Solar Garden. To vypadá velmi podobně jako série Leaves. Zda byl dobrý nápad vydat obě dvě hry s tak krátkým odstupem se dozvíte z našeho speciálu, jež se oběma nově vydaným dílům věnuje.

Rozfoukané listy

Leaves nejsou hry, které hrajete kvůli příběhu. Jistě, rámcového ohraničení se dočkáme, ale ten vám shrnu jednou větou. Vítr rozfoukal listy ze stromu a vy je musíte posbírat. Ano, tak jednoduché to je. Kvůli příběhu tu opravdu nejsme. Tato premisa se nachází v obou dílech a k úspěšnému ukončení budete muset nasbírat 30 listů, které pak na strom, který obývají podivní človíčci, vrátíte.

Ale o čem tedy Leaves jsou, když tu o příběh nejde? Tato dílka nabízí jednak velmi půvabný vizuál, za druhé velmi rozmanité hádanky, které se neopakují, a tak rozhodně nenudí. Jediné, co se opakuje je závěrečný úkol, ve kterém se po vás požaduje, abyste znovu prošli celý svět a hledali zobrazení, která jsou klíčem k poslední hádance.

„Leaves nejsou postavené na příběhu. Jistě, rámcového ohraničení se dočkáme, ale ten vám shrnu jednou větou. Vítr rozfoukal listy ze stromu a vy je musíte posbírat.“

Rozmanitost přírody

A hádanek. Nenarazíte na stejnou dvakrát (dobrá, výjimkou je závěrečný úkol). Jistě, některá témata se budou opakovat, ale vždy s novým vizuálem nebo nápadem. V prvním díle mě nejvíc zaujalo „pexeso“, ve kterém jste hledali stejné klikyháky – na první pohled nebylo úplně jasné, co se po vás chce. Druhý díl pak nabízí třeba spojování cestiček, průchody bludištěm nebo číselnou křížovku. Vrchol druhého dílu pak pro mě představoval úkol s hledáním rozdílů, který byl ztížen tím, že odhalené rozdíly nebyly nijak zvýrazněny nebo zrušeny – a hledejte jich pak devět.

Velmi pěkně udělané jsou na hře nápovědy, které postupně nacházíte a které vám umožňují splnění úkolů – bez nich bychom se daleko nedostali. Občas získáte nápovědu a nebudete tušit, ke které hádance patří, možná se vám dokonce stane, že se nápovědu pokusíte použít na špatný úkol. U některých nápověd budete zase na první pohled vědět, kde vám pomůže.

Velmi zajímavý byl třeba úkol s variací na hanojské věže. Máte pět věžiček, každá má pět dílů. A stejné dílky musí k sobě. Problém je ale v tom, že pohybovat můžete pouze spodní částí a každý slot může mít maximálně šest dílků. Tahle hádanka mě velmi bavila, ale dala mi dost zabrat. Číselná křížovka mi pak připomněla dětství, kdy jsem podobné křížovky, ale se slovy, luštila v Makovici. Je to vlastně jednoduché, v tomto případě máte tří až šesticiferná čísla, která musíte zanést do rastru a jejich křížení musí sedět. A jelikož tu nebylo žádné číslo, se kterým by se dalo spolehlivě začít, potřebovala jsem i na tuhle hádanku několik pokusů.

„Občas získáte nápovědu a nebudete tušit, ke které hádance patří, možná se vám dokonce stane, že se nápovědu pokusíte použít na špatný úkol.“

Nejintenzivněji jsem se ovšem věnovala jednomu z prvních úkolů ve druhém díle. Patnáct dílků musíte vedle sebe poskládat tak, že se všechny po nich probíhající cestičky spojí (můžete vidět v galerii). V mém případě to zašlo tak daleko, že jsem si vytvořila barevnou skicu a s její pomocí nakonec hádanku vyřešila. Ke spíše jednodušším úkolům pak patřilo třeba nastavování zrcadel, posouvání obrázků, skládání klíčů, či „komunikace“ s trojicí dveří. Jak je asi patrné, hádanky nabízí opravdu mnoho. V tomto ohledu mě akorát mrzí, že není možné je hrát nezávisle na průběhu hry.

Dvakrát totéž?

Nabízí se otázka, proč jsou Leaves rozděleny do dvou her, když fungují na stejném principu. Důvodem mohou být peníze (jednotlivě pořídíte hry za 8 euro, v bundle za 13) a snaha víc vydělat, osobně si však myslím, že šlo především o to, hráče příliš neotrávit. V obou hrách vás totiž čeká 4-5 hodin hádanek, přesunů a skenování obrazovek při hledání listů. Vědomí, že jich musím najít 60, by mě asi úplně nemotivovalo pokračovat. A než půlku hádanek vynechat, rozhodli se autoři pro kompromis v podobě dvou her (a další by mi rozhodně nevadily).

Faktem je, že vydat hry pouze s týdenním rozestupem možná nebyl ten nejlepší nápad. Od pokračování bychom očekávali, že nebude kopírovat chyby či nedostatky svého předchůdce, což se zde bohužel v několika případech děje a souvisí to samozřejmě s tím, že oba díly byly vyvíjeny současně a na úpravy po zpětné vazbě nebyl čas. Asi nejmarkantnějším problémem je to, že ačkoli vám hra nabízí velké množství nápověd, pouze v jednom případě si můžete nápovědu prohlížet současně s hádankou. Jinak musíte neustále překlikávat mezi inventářem a úkolem, případně si každou nápovědu musíte vyfotit a luštit řešení z mobilu.

S inventářem souvisí další problém. Do inventáře se dostanete tak, že z horního okraje vyrolujete tlačítko, na které pak můžete kliknout. To je značně nepraktické ve chvílích, kdy u horního okraje je i něco jiného. Zároveň mi není jasné, proč nemohl být inventář přístupný prostřednictvím klávesy, když to tak bylo u mapy (která se načítala déle, než by měla). Spíše menší nepříjemností, než vyloženě chybou je pak nemožnost rychlého cestování. Přesouvání začne být časem nepříjemné už jen z toho důvodu, že není vždy jasné, kterým směrem se dostanete dál či zpět.

I přes tyto výtky jsou Leaves – The Journey a Leaves – The Return skvělými logickými hrami, které vás jenom tak nepustí. A ačkoli druhý díl trpí do jisté míry stejnými nešvary jako první, mám dojem, že jeho hádanky jsou přece jenom o kousek povedenější. Pokud tedy rádi namáháte šedou kůru mozkovou, můžu vám tuto dvojici rozhodně doporučit.

Leaves - The Journey – shrnutí

První díl se více zaměřuje na sbírání nápověd, v jednu chvíli můžete mít klidně i tři, ale stejně nebudete vědět, jak dál. Potýká se s menšími technickými problémy, ale nabídne vám o trochu víc vizuální náplně a tři další světy, které musíte prohledat (a především se do nich dostat). Potkáte mnoho podivných obyvatel tohoto světa a užijete si jak čistě logické, tak pokus-omyl úkoly.

Hodnocení: 8/10

Leaves – The Return – shrnutí

Druhý díl je v ohledu na řešení hádanek trochu lineárnější, neposbíráte najednou tolik předmětů a nebudete mít s přiřazením nápověd k úkolům žádné problémy. Pohyb mezi obrazovkami byl trochu vyladěn a minimálně všude uvidíte šipku, s pomocí které se budete moci přesunout. Také mapa je o trošku menší a díky tomu přehlednější. Úkoly působí o něco logičtěji než v prvním díle, můžeme tedy hovořit o pozitivní vzestupné tendenci her ze studia Zar21.

Hodnocení: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama