Lednové herní menu 2014
Speciály Halo: Spartan Assault Článek Lednové herní menu 2014

Lednové herní menu 2014

Denis Rus

Denis Rus

41

Nakoukněte, jaké herní pecky vycházejí v prvním měsíci nového roku. Pár se jich pro vás jistě najde.

Reklama

Ani to nebolelo a další rok je úspěšně za námi. Doufáme, že jste o svátcích načerpali potřebnou energii, do sytnosti se natláskali cukrovím a bramborovým salátem a ve zdraví přežili bujaré silvestrovské oslavy. Rok s číslem 14 na konci je s plnou platností tady a jak asi tušíte, na Zingu se bude týkat především her. Leden je ještě relativně odpočinkový, na naše herní zařízení se chystají z velké části tituly, jejichž kvality aspoň zčásti prověřil čas a teď přichází chvíle, aby je prověřili i majitelé dalších platforem. Pojďte se s námi podívat, na co se v prvním měsíci roku můžeme těšit.

Jednou z her, která už vyšla a nyní si odbude obnovenou premiéru, je Don’t Starve. Jak prostý a zároveň všeobsažný název – cílem této hry je prostě neumřít. Ale umírat budete, to si piště. Hlavním hrdinou je Wilson, kterého přenese démon do kruté divočiny. V náhodně generovaném světě se musíte naučit prozkoumávat a následně efektivně využívat svého okolí, pokud chcete mít alespoň minimální šanci dostat se z tohoto pekla se zdravou kůží. Jestli čekáte, že vám tvůrci podají pomocnou ruku, jste na omylu. Don’t Starve vás vrhne do svého nehostinného světa a je jen na vás, jak se s ním poperete. Průzkumem, lovem, craftováním předmětů a bojem tahle zábava teprve začíná. Máte na to, abyste přežili? O tom se budete moci přesvědčit od 8. ledna na konzoli PS4.

Druhá hra, druhá známá firma, konkrétně Metal Gear Rising: Revengeance. Tahle původně konzolová řezničina z „metalgearovského“ universa, v níž se hráč chopí role kyborga Raidena, prověří už 9. ledna i PC hráče a jedno je už teď jisté – jejich prsty si pořádně zacvičí a na vyšší obtížnosti možná i projdou nefalšovaným peklem. Technická poznámka: Gamepady rozhodně s sebou.

14. leden si v kalendáři poznačí všichni vyznavači tahových strategií šmrncnutých RPG. V ten den totiž na PC a Mac vychází první singleplayerový díl (plánovány jsou celkem tři) titulu jménem The Banner Saga. Dost možná už jste hráli multiplayerovou část, jež má za názvem ještě podtitul Factions. Pokud ano, tak jistě víte, že vás čeká hra protkaná vikinskou tématikou, v níž se chopíte ovládání celé tlupy nejen zarostlých gerojů; pokud ne, tak teď už to víte. The Banner Saga slibuje, že si k hrdinům i díky příběhu vyprávěnému z různých úhlů pohledu vytvoříte silné emocionální pouto a o to těžší pak bude se s nimi loučit, až budou někteří z nich umírat. Dále na vás čekají rozhodnutí, jejichž následky si s sebou ponesete napříč celou hrou. Aby toho nebylo málo, soundtrack má na starost Austin Wintory, známý díky hudbě k titulům jako Journey nebo flOw.

Assassin’s Creed 3: Liberation. Je vám tento název povědomý? Měl by (minimálně pokud jste vlastníky PS Vity). Nyní si z něj odeberte číslovku a za podtitul si doplňte dvě magická písmenka HD a jste v obraze úplně všichni. Původně handheldový levoboček s ženskou hrdinkou Aveline využíval ovládacích prvků Vity, na které pochopitelně musíte ve verzích pro PC, PS3 a X360 zapomenout. Jinak nás ovšem čeká starý dobrý Assassin z období, kdy si to mezi sebou na americké půdě rozdávaly na život a na smrt britské a francouzské kolonie. Těšit se můžete například na vylepšenou (a vyleštěnou) grafiku, remasterovanou hudbu a novou várku misí. To vše skrze digitální distribuci počínaje 15. lednem.

Jen o pár dní později, konkrétně 17. ledna, by měly dorazit na PC, PS3 a X360 příběhy válečného veterána Johna Ramba pod názvem Rambo: The Video Game. Raději to ovšem berte trochu s rezervou, jelikož v datu se jednotlivé zdroje rozcházejí. Jeden web tvrdí, že hra skutečně vyjde 17. ledna, obchod Amazon pak hlásá až 21. února a oficiální stránka pro změnu úplně mlčí (nebo jsem jen slepý). Jsou v tom tedy poněkud zmatky, ale troufám si tvrdit, že na tenhle titul se stejně těší maximálně tak pravověrní fanoušci Ramba, kteří si chtějí na vlastní kůži prožít některé situace známé z filmové série. Obrázky ani ukázky mě zatím vůbec nepřesvědčily, že hra bude byť jen trochu dobrá. Půjde o on-rail střílečku, takže hrdina v husté džungli zavítá jen do těch míst, do nichž tvůrci chtějí, aby zavítal. Tak trochu retro žánr, který byl na vrcholu slávy převážně v dobách herních automatů se světelnými pistolemi respektive díky specifickému ovládání zažil svých pět minut slávy i na Wii, chce přinést i několik v dnešní době populárních mechanik. Mezi ně patří například pasáže obsahující QTE a stealth postup. No uvidíme, jestli z toho vznikne vybalancovaný titul, nebo nehratelný guláš. Osobně sázím spíš na druhou variantu, ale pochopitelně nehodlám posílat Johna do starého železa dřív, než si ho ozkouším na vlastní pracky.

Sérii Might & Magic asi netřeba nějak sáhodlouze představovat. Jak je patrné z názvu, novou hrou Might & Magic X: Legacy vycházející na PC 23. ledna se tato populární RPG značka rozroste už na deset dílů. A na co se do desetice všeho dobrého těšit? Pokud vám nestačí čtyři hratelné rasy, snad vás uspokojí celkem dvanáct tříd (tři pro každou rasu), z nichž si své válečné družstvo vybere snad každý. Připravte se na spoustu dungeonů, venkovních prostranství a samozřejmě tahový soubojový systém.

A teď jedna lahůdka. Tedy těžko říct, jestli bude Dragon Ball Z: Battle of Z pro PS3, X360 a PS Vitu skutečně lahůdka, ale seriál lahůdka je, takže v případě neúspěchu můžu alibisticky odkázat na něj. Dragon Ball Z: Battle of Z je bojovka, jež se zaměřuje na týmové souboje, ve kterých se můžou pokusit udolat nepřítele společnými silami až čtyři hráči z masa a kostí. Samozřejmostí jsou potyčky jeden na jednoho na zemi i ve vzduchu, online multiplayer a pochopitelně také široká nabídka hratelných postav. Vydání je naplánováno na 24. ledna.

Poslední den v měsíci nás svou návštěvou oblaží Tomb Raider: Definite Edition pro PS4 a Xbox One. Můžete kafrat (a asi i oprávněně), že jde pouze o tahání peněz z hráčů, když už titul koluje obchody od minulého roku. Ale vžijte se do situace těch z nás, kteří s původní verzí dosud neměli tu čest – pro ty je vylepšená edice pro nové konzole jako dělaná. Tvůrci si pro staronovou Laru připravili několik vylepšení; tím nejmarkantnějším je zřejmě vylepšená technická stránka. Nejde přitom jen o protagonistku skládající se z více polygonů, propracovanější má být i fyzika a herní svět. Obě konzole dále umožní hráči ovládat některé prvky hry hlasovými povely.

Se střílečkou Halo: Spartan Assault se to má podobně jako s herním Rambem – to znamená, že stále neznáme přesné datum vydání, ale s jistotou to stihne ještě v lednu. Naposledy, doslova před pár dny, hra obšťastnila majitele Xbox One a teď na svou verzi netrpělivě čeká jeho o jednu konzolovou generaci starší bratříček. Spartan Assault se odehrává mezi třetím a čtvrtým dílem Halo a obsahuje více než 30 různorodých misí pro jednoho hráče. Kromě toho je přichystán také online kooperativní režim a pochopitelně nesmí chybět ani pestrý arzenál a spousta upgradů.

Tak co, vybrali jste si z lednové nabídky svého favorita nebo máte jiné, zde nezmíněné želízko v ohni? Jak už bylo řečeno na začátku článku, první měsíc roku je spíš takovým pozvolným rozjezdem, zato příště nás toho čeká opravdu hodně. My se těšíme, těšte se s námi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama