LEGO Batman 3: Beyond Gotham – netopýr znovu zasahuje
LEGO Batman 3: Beyond Gotham Recenze LEGO Batman 3: Beyond Gotham – netopýr znovu zasahuje

LEGO Batman 3: Beyond Gotham – netopýr znovu zasahuje

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

12

Fanoušci, kteří milují LEGO a Batmana, se konečně po dlouhé době dočkali. Na jejich obrazovky se vrací jejich kostičkovaný hrdina. Tentokrát ale bude čelit daleko větší hrozbě, než jen Gothamským padouchům.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Minulý díl této série nás naprosto ohromil a zaujal svými přednostmi a inovacemi. Jak si ale povede nový Batman 3: Beyond Gotham? Podaří se mu překonat svého předchůdce anebo zůstane v zajetých kolejích?

Je třeba zachránit svět

Příběh tentokrát není zaměřen na Gotham, ale přesouvá se na daleko větší pískoviště. Batman a jeho přátelé z Justice League budou čelit zlému Brainiacovi, který zneužívá sílu Laterns k tomu, aby zmenšil Zem. Sami to ale nezvládnou, proto bude nutné, aby táhli za jeden provaz s největšími zločinci světa. Spolupráce jako taková přinese řadu zábavných situací, které dokáží vykouzlit skutečně široký úsměv.

Batman se vrací do uzavřených prostor, které známe z přechozích LEGO her. Pro některé z nás je absence otevřeného světa celkem neradostnou novinkou. Autoři se pokouší tento nedostatek vynahradit rozmanitostí lokací, které v průběhu příběhu navštívíte. Cizí planety na mě působily utěšujícím dojmem.

Čas změnit oblek

Po stránce hratelnosti je to stále Lego hra, takže výrazné změny zde opravdu čekat nemůžeme. Na začátku úrovně vždy dostanete minimálně dva charaktery, s kterými je potřeba projít danou lokaci. Krom AI se může znovu role druhého superhrdiny ujmout váš kamarád. Škoda jen, že titul stále není přístupný jiné, než lokální spolupráci. Když tedy nebudete mít daného spoluhráče vedle sebe, máte smůlu.

Základní prvek zůstal zachován, takže si hráči znovu mohou užít likvidaci předmětů, mlácení nepřátel, hledání kanystrů, sběr penízků, stavbu zařízení z kostiček a řešení menších hádanek. Toto schéma se asi nikdy výrazně nezmění. Proč by se ale také mělo vyvíjet, když většině hráčů současná situace vyhovuje na 100%.

Pro ty, co zatím neměli příležitost střetnout se s předešlými díly LEGO Batman, je tu jedna výrazná novinka. Oproti jiným Lego titulům zde převleky totiž zastávají zásadní roli. Hlavní hrdina si spolu se svým společníkem Robinem má možnost nahodit speciální obleky, které jim dávají unikátní dovedností a dostávají příležitost vyrovnat se ostatním superhrdinům.

Na začátku vaší cesty máte na výběr pár základních postav. Dobro je zastoupeno Batmanem, Robinem, Supermanem a řadou dalších kladných hrdinů. Zlá parta obsahuje Lexe Luthora, Jokera a mnoho dalších padouchů. Tak je to ale jen na startovní čáře, u konce nám hra jako taková nabídne 150 postav. Každá z nich je jedinečná svým vzhledem, dovednostmi, kurzorem a animací útoku. Jejich počet sice není tak pestrý jako v ostatních vesmírech, ale je vidět, že autoři svou práci dělali s láskou, kterou si LEGO Batman 3: Beyond Gotham dozajista zaslouží.

Krom toho se jim dabing skutečně povedl. Všechny postavy mají něco do sebe. Jejich hlasy perfektně podtrhují atmosféru a občas dokáží vykouzlit úsměv na tváři.

Popravdě jsem se hodně těšil na výborný dabing Conana O'Briena. Ten sice byl na hodně dobré úrovni, ale neustálé opakování některých hlášek mi časem začalo skutečně lézt krkem. To je celkem škoda, v menší intenzitě bych si jeho hlas užil určitě víc.

Poučí se?

Nový Batman se znovu nevyhnul chybám, s kterými se setkávám snad u každého dílu LEGA. Mezi největší problémy opět patří hlavně špatná kamera, toporné ovládání, bugy a tupá AI.

Nepoučitelnost vývojářů z TT Games se ukazuje hned po zapnutí první mise. Již v základní lokaci totiž začíná kamera ukazovat, že se vývojáři z minulých her vůbec nebyli schopni poučit. Díky jejich neschopnosti se i z malých překážek stávají výzvy epických rozměrů. V praxi to znamená, že přeskok z jednoho sloupu na jiný vám zabere klidně i pár minut, protože díky super zobrazení se nebudete schopni trefit a spadnete do hlubin propasti. Jednoduše řečeno, když se spojí špatná kamera s toporným ovládáním, vznikne z toho masový vrah vašich postaviček.

Znovu jsem se setkal s bugy, díky kterým jsem byl nucen restartovat třeba i celý level. Jelikož průchod úrovně trvá asi 30-60 minut, tak jsem z toho nebyl zrovna moc nadšený. Krom toho AI znovu působí dost retardovaným dojmem. Postavičky opět nelogicky umírají, a tím pádem ztrácejí těžce vydřené penízky v hlubinách propastí či jedových jezírek. Ve výsledku je tedy lepší vzít si k sobě živého parťáka.

Celkem mě zaráží nulová snaha vážné problémy této série určitým způsobem řešit. Je to celkem velká škoda, protože jinak by tato série mohla dosahovat vyšších hodnocení.

Mírný krok zpět

LEGO Batman 3 by se dal považovat za celkem povedený titul. Škoda jen, že oproti předešlému dílu této série prošla hra řadou menších změn, které jí moc neprospěly. Výlet do vesmíru je sice pěkný, ale rozsáhlému Gothamu, jenž byl plný života, se to nemůže rovnat. Nejsmutnější je, že autoři stále nechtějí řešit problémy, s kterými se tato série už delší dobu potýká, takže se s nimi setkáte zde a pravděpodobně i u následujících dílů. Naštěstí kladné body negativa značně převažují, tím pádem se dá nové LEGO považovat za hodně kvalitní hru, u které si můžete odpočinout a zažit k tomu ještě spoustu povedené zábavy. Rozhodně by neměla chybět v knihovně žádného z fanoušků této kostičkové série.

Menším mínus na závěr udělujeme absenci české lokalizace. LEGO Batman 3 je cílen zejména na mladší hráče, překlad textu by jistě spousta z nich uvítala.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Verdikt

Nové Lego se skutečně povedlo, prakticky jde až na menší odchylky ve stopách minulých dílů. Bohužel je tomu tak i ve směru chyb.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

dabing na jedničku
individualita jednotlivých postav
zábavná kooperace
skutečně velké množství obsahu
speciální výstroj
LEGO humor
výborný příběh
stále stejně špatná kamera
chybějící lokalizace (hlavně pro mladší hráče)
občas mírně toporné ovládání
absence otevřeného světa
bugy, které občas vedou k restartu lokace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama