LEGO Harry Potter: Years 1-4 – navštivte kostičkované Bradavice
LEGO Harry Potter Recenze LEGO Harry Potter: Years 1-4 – navštivte kostičkované Bradavice

LEGO Harry Potter: Years 1-4 – navštivte kostičkované Bradavice

Roman Bičan

Roman Bičan

5

Už jsme si měli možnost zahrát za postavičky ze série Star Wars, Indiana Jonese, temného rytíře Batmana a nyní nás okouzlí čarodějové a čarodějky pocházející z filmů a knih Harryho Pottera.

Reklama

Začalo to už před pěti lety, kdy firma Travellers Tales vydala titul Lego Star Wars, jenž kopíroval svou filmovu předlohu, byl plný humoru a jeho hlavní předností se staly kostičky Lego. Úspěch této hry strhl menší lavinu – do dneška vyšlo několik dalších počinů (například Lego Indiana Jones a Lego Batman) a jejich plnohodnotná pokračování. Hráči (zejména pak ti nejmladší) se po nich mohli přímo utlouct. Přitom je jejich tajemství úspěchu naprosto jednoduché. Hlavním tahákem je kooperativní mód, díky němuž mohou dva lidé hrát na jedné klávesnici nebo dvou gamepadech a vzájemně si pomáhat.

Lego Harry Potter: Years 1-4 shrnuje první čtyři ročníky, které Harry Potter strávil se svými přáteli ve škole čar a kouzel v Bradavicích. Příběh je zachován překvapivě zcela věrně, ovšem do dějových scén je přidán vtip, který je s Lego hrami velmi úzce spjatý. Postavy navíc za celou dobu nepromluví ani slovo, jen vydávají zvuky a občas něco zamumlají. Přesto je vše srozumitelně vysvětlené, takže i menší děti by měly hře plně rozumnět. Věková kategorie pro všechny Lego hry navíc není nikterak vymezená, jelikož je může hrát prakticky kdokoliv a měl by se stejně bavit. Nicméně, ne každému musí tento styl sednout a vyhovovat.

Hopsejte, sbírejte

Nejdříve si představme základní princip fungování celé hry. V roli známých postav (vždy jsou k mání minimálně dvě, aby šlo kooperovat) sbíráte tzv. cvočky, hledáte skryté předměty a hopsáte z plošinky na plošinku, čímž se snažíte najít cestu dál. Nejste nijak časově omezeni, takže se v dané lokaci můžete zdržet jak dlouho chcete a posbírat tak co nejvíc úlomků Lega. Najít všechny je totiž opravdu velký problém, který může trvat kvanta času. Měl bych ovšem zdůraznit, že jediná povinná věc je postup do další části hry. Nic jiného po vás autoři nevyžadují.

Všechny LEGO hry mají jednu společnou věc: Abyste se dostali dál, je třeba mnohokrát přemýšlet a vyzkoušet všechny možné alternativy. Na denním pořádku jsou totiž situace, kdy dlouhé minuty nevíte, kudy dál. Běháte kolem dokola, hledáte východ z této šlamastiky, ale nemůžete jej najít. Přitom jakmile na něj přijdete, jen se usmějete, protože vás právě tvůrci nachytali na zcela triviální hádance. Bude-li ovšem hru procházet pouze jeden hráč z řad nejmenších, podobné situace mu nejspíše udělají jen vrásky na čele. I tak je ale LEGO Harry Potter: Years jedním z nejlehčích titulů z Lega.

Novinkou nejnovějšího přírůstku je pochopitelně kozlení, které je velmi důležité, jelikož jej budete využívat takřka pořád. Ze začátku toho ještě mnoho neumíte, postupně se však přiučíte další kouzla a v cestě vám již nic nebude stát. Nové kouzlo si vždy okamžitě vyzkoušíte v praxi a příští level ho vždy maximálně využijete. Jako první vám učitel Kratiknot vysvětlí fungování kouzla Wingardium Leviosa, díky nemuž lze seskládávat rozbité předměty a využít je posléze ve vlastní prospěch. Žádná alchymie to není – celý systém je navžen velmi jednoduše. Stačí pouze ukazatelem najít potřebný předmět, s nímž je potřeba manipulovat a hra již automaticky provede celé kouzlo.

V pozdějších částech využijeme kouzla jako Expelliarmus, Expecto Patronum (proti Mozkomorům), Lumos (světelný zdroj) a například Riddikulus. Je jich samozřejmě daleko více. Pakliže se v některé z úrovní zhostíme role nějakého staršího charakteru, bude mít většinu kouzel již v malíku. Ve druhém ročníku to byl například učitel obrany proti černé magii Zlatoslav Lockhart. Ostatně, pod ruce se nám za celou dobu hraní dostane spousta postav (celkově jich hra nabízí přes 150). Jejich velké množství je ovšem potřeba odemknout, čehož dosáhnou pouze ti snažlivější. Každý level si po dokončení lze projít znovu s jinými panáčky.

Vybraní jedinci pak mají rovněž další speciální „schopnosti“. Ron může ovládat svou krysu Prašivku, která se protáhne potrubím. Hermiona má zase od třetího ročníku kočku, kterou využijete, když je potřeba něco vyhrabat ze země. Harry Potter hned na začátku získá plášť, jenž ho udělá neviditelným. Jeho použití je v některých částech hry nutností. Totéž platí o domácích mazlíčcích jeho dvou přátel.

Ve dvou se to lépe táhne

Tahákem všech Lego her je bezesporu již zmiňovaný kooperativní mód. Dva lidé si spolu mohou projít úplně celý příběh, jelikož jsou vždy k mání alespoň dvě postavy. Myslíte-li to vážně a chcete nasbírat co nejvíce cvočků, je kooperace nutnost. Umělá inteligence totiž není nikterak oslnivá, takže sbírání je jenom na vás a vašem případném spoluhráči. Obrazovka se navíc nerozděluje, dokud se nedostanete daleko od sebe. To bych hodnotil kladně, jelikož je díky tomu obrazovka přehledná.

LEGO Harry Potter: Years 1-4 se nepochybně zařadí po bok předchozích her série, protože za svou cenu nabízí dostačující zábavu. Grafická stránka se prakticky nezměnila, přesto má své osobité kouzlo. O zvukovou kulisu se starají známé skladby z originálního soundtracku filmů. Navíc má hra potenciál zaujmout hráče z jakékoliv věkové kategorie, ačkoliv bych jej doporučoval převážně dětem. Starší by se s nimi ovšem mohli vyřádit v kooperativním módu a pomoci jim vyřešit problémové hádanky, jejichž výskyt je poměrně častý. Hrací doba se zastavuje přinejmenším na deseti hodinách. Jestliže se chcete pustit do sbírání cvočků, odemykání vedlejších postav apod., čas se i několikrát vynásobí.

Hra byla recenzovaná na PC verzi, kterou poskytl herní obchod Xzone.cz.

Pokud úplně nesouhlasíte s recenzí Romana Bičana, tak se ještě můžete podívat na videorecenzi Marka Čabáka z týmu Indian, jenž udělil hře 83%.

LEGO Harry Potter

Verdikt

LEGO Harry Potter: Years 1-4 nabízí stejnou zábavu, jako předchozí Lego hry. Autoři se ovšem nepouštěli do žádných větších změn, čímž mohou odradit stávající hráče svých her, jelikož se jim již celý koncept mohl omrzet. Pro nováčky, kteří si chtějí zahrát za Harryho Pottera v trochu jiném podání, je tento titul povinnost. Přitom není cena ani nijak vysoká.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kvanta postav
kouzlení
délka
občasný humor
po čase stereotyp
systém ukládání
málo novinek
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama