LEGO Jurassic World – svět plný dinosaurů
LEGO Jurassic World Recenze LEGO Jurassic World – svět plný dinosaurů

LEGO Jurassic World – svět plný dinosaurů

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

12

Dokáže kombinace kostiček a dinosaurů zaujmout i náročnější hráče?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Herní LEGO světy pomalu, ale jistě expandují. V minulosti pod svou kontrolu získaly legendární archeology, kouzelníky, piráty, superhrdiny a dokonce i Jeden prsten. Nyní slavná značka vyráží na frontu Jurského světa. Na tom si již řada tvůrců vylámala zuby, podaří se vývojářům z TT Games podrobit dinosaury anebo skončí v jejich hladových žaludcích?

Putování s dinosaury

Váš výlet do světa dinosaurů můžete začít buď návratem ke kořenům v podobě Jurského parku, anebo výpravou do Jurského světa, který se odehrává 22 let od prvního spuštění parku. Pro příběhovou plynulost je ale lepší si zvolit Jurský park, po jeho dokončení se totiž otevřou dveře do Ztraceného světa, ten vám ukáže život dinosaurů bez lidského zásahu. Poslední zastávkou je Jurský park III, ten zachycuje záchrannou akci na území obřích ještěrů, kteří nemají narušitele zrovna v lásce.

V každé z kampaní se podařilo vyjmout to nejdůležitější a vložit to do jedné z pěti misí, které na sebe příjemně navazují. Výraznou roli zde, stejně jako v jiných LEGO titulech, hraje humor, který krásně podtrhuje uvolněnější atmosféru, která dokáže udělat i z mrazivých momentů úsměvný zážitek. LEGO Jurassic World, krom povedeného příběhu, nabízí i otevřenější koridor, v kterém se můžete prohánět a plnit různé vedlejší úkoly. Ty jsou vcelku vydařené, většinu z nich je možné splnit, ale až po úplném dokončení hlavní linie.

„Pochodování po velkém světě je někdy hodně zdlouhavé, takže vašim postavám jistě přijde vhod jedno z řady vozidel, které si v jednotlivých kampaních ozkoušíte. Přístup k nim si ale budete muset zakoupit.“

Obrovskou výhodou otevřenějšího světa je to, že v něm můžete zavítat do lokací, které vás ve filmu nejvíce zaujali. Ať už se jedná o ptačí voliéru či nádrž s Mosasaurem, každý prostor nabízí možnost se v něm pořádně vyřádit, což se mi na téhle hře asi líbí nejvíc. Když to srovnám s poslední lego hrou, kterou jsem měl možnost hrát, je otevřený svět určitou zárukou hravosti a vyhnutí se stereotypu již po pár hodinách, které ve hře strávíte.

LEGO Jurassic World má vložený dabing ze všech dílů filmové předlohy. V určitých pasážích vám sedne jako hrnec na zadek, ale ve většině případů působí velmi nevydařeně. Popravdě nevím, jestli by nebylo lepší mít LEGO s absencí dabingu, který v 90 procentech případů spíše narušuje atmosféru místo toho, aby jí posiloval. A to je celkem škoda, tento prvek má totiž sám o sobě velký potenciál. Soundtrack naopak celkový prožitek zvýrazňuje.

Lovec exkrementů

Pří průchodu příběhem totiž narazíte na různé typy postav, které mají hodně specifické dovednosti. Dohromady tu máme jedenáct tříd. Základ tvoří paleontolog, lovec, chovatel a paleobotanik. Postupem času se dostanete k žoldákům, fotografům a hysterkám, které dokáží svým řevem rozbít jakékoliv sklo. Jejich schopnost se ale v pikantnosti rozhodně nemůže rovnat dovednosti paleobotanika, jenž se neustále přehrabuje a válí v dinosauřím trusu. Charaktery hlavní dějové linie mají většinou na kombinované dovednosti, takže se v nich snoubí 1-2 herní třídy. Zajímavé je, že ženské figurky jsou ve velkém množství případů obdařeny velkou obratností, mužské naopak nedostávají žádné výhody, což je škoda, větší síla by se občas určitě hodila.

„Budoucnost přeje klonování a tvoření nových druhů.“

Pochodování po velkém světě je někdy hodně zdlouhavé, takže vašim postavám jistě přijde vhod jedno z řady vozidel, které si v jednotlivých kampaních ozkoušíte. Přístup k nim si ale budete muset zakoupit, investice jako taková se vám vrátí v případě, že budete jezdit závody. Ty probíhají tak, že projíždíte pod jednotlivými body a mezitím se vám odpočítává čas. Když už vás omrzí dopravní prostředky, máte možnost vrhnout se na dráhu v kůži dinosaura, ti jsou prakticky hlavním lákadlem LEGO Jurassic World.

Božská role

Dinosauři se dělí na tři velikosti. Na malé, střední a velké. První skupinu si můžete podobně jako postavičky brát prakticky kamkoliv, je dokonce možné mezi nimi přepínat. Tvoří ji Raptoři, Diplosauři či mláďata větších druhů. Střední a velcí dinosauři to mají už o něco náročnější, pro jejich kontrolu musíte buď vybudovat centrum, které obra vyprodukuje, anebo ho vyléčit a následně ovládat. Velké a střední dinosauři jsou zde zastoupeni Brontosaury, Stegosaury a Spinosaury. V LEGO Jurassic World narazíte na dvacet specifických druhů, které můžete dál obohacovat o nové vzhledové a dovednostní atributy. Budoucnost totiž přeje klonování a tvoření nových druhů. Tím pádem můžete například převzít parametry z T-Rexe či jiného obra a vložit je do jednoho z menších dinosaurů, díky tomu nebudete závislý na výrobním centru a budete mít silného netvora stále po ruce. Obyvatelé Jurského světa jsou totiž stejně jako lidé někdy potřební k otevření specifických zámků či lokací.

Zasekaní Raptoři

Řada kladných prvků rozhodně v Jurském světě značně převyšuje nedostatky a záporné vlastnosti. I přesto tu ale jsou. Znovu tu máme zasekané postavičky, bugy a zvláštní kameru. Ta však popravdě nebyla tím nejhorším, co mě při hraní potkalo.

Nebyla však ani tím nejlepším. Při některých rychlejších akcích totiž neměla zrovna ideální úhel. Ono je sice pěkné vidět, jaký mám náskok, ale raději bych znal cestu přede mnou a ne to, co jsem již propásl. Občasný problém s kamerou ale zůstane asi nedostatkem většiny LEGO her.

Hodně zvláštně zde funguje i zaměřování Raptorů, u kterých určujete, na co mají hupsnout. Nejvíce se mi tato problematika ukázala v posledním souboji, kde buď nebyly schopni protivníka zaměřit vůbec, anebo když už se zadařilo, jejich pohyb se jednoduše zasekl a díky tomu se nepřítelův život znovu doplnil. Takže mi poslední příšera místo pár minut zabrala minimálně čtvrt hodiny. Tento zásek těla se mi odehrával extrémně často a upřímně občas mě přiváděl k nepříčetnosti. Snad se někdy dočkáme fixu.

Kombinace, která za to stojí

Nové LEGO Jurassic World se skutečně povedlo. Kombinace kostiček a legendární dinosauří trilogie spolu s novým dílem si perfektně sedli. Tvůrci nám zde naservírovali otevřenější svět s filmovým příběhem, který je mírně okořeněn o LEGO humor. Ten má stejně jako v jiných LEGO hrách rozhodně něco do sebe. Mimo to, tu máme řadu vedlejších aktivit, které se dají dělat poté, co dokončíte příběhové kampaně.

LEGO Jurassic World je až na pár detailů velmi vydařeným dílem, které si rozhodně najde své fanoušky. Osobně mohu hru jen doporučit, protože cena, kterou za hru zaplatíte, se vám bohatě vrátí v mnoha hodinách kvalitní zábavy.

LEGO Jurassic World koupíte na GameExpres.cz a GameExpres.sk od 699 Kč/24,99€.

LEGO Jurassic World

Verdikt

LEGO Jurassic World je vydařené dobrodružství, které oproti jiným kostičkovým titulům neztrácí šťávu ani po mnoha hodinách hraní. Škoda jen nedostatků, které kazí celkový dojem. I přesto ale můžeme výpravu do světa dinosaurů bez problému doporučit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

otevřenější svět
soundtrack
dinosauři
řada vedlejších aktivit
vydařený humor
bugy
kamera
zasekávání postav
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama