Lego Marvel's Avengers– kostičkoví Mstitelé v Kolíně nad Rýnem
Preview Lego Marvel's Avengers Článek Lego Marvel's Avengers– kostičkoví Mstitelé v Kolíně nad Rýnem

Lego Marvel's Avengers– kostičkoví Mstitelé v Kolíně nad Rýnem

Filip Němec

Filip Němec

5

Spojení legendárních dánských kostiček a Marvelu se už prokázalo jako dobrá volba. V závěsu druhého dílu filmových Avengers se blíží i další Lego hra, která má rozhodně co nabídnout.

Reklama

V našem úvodním videoblogu z Gamescomu jsem prorocky prohlásil, že Lego Marvel's Avengers nemá čím překvapit. Stejně jako předchozí Lego hry nabídne skvělou zábavu, ale mnoho novinek nepřinese. Pravdu jsem měl vlastně tak na půl, protože hra opět ukazuje klasickou Lego hratelnost, ovšem co se týče svázanosti s komiksovými Avengers, nepřestávala mě v průběhu hratelné prezentace překvapovat. Vývojáři z TT Games jsou známí tím, že z univerza ze kterého čerpají, dokážou vždy vytřískat maximum a v tomto případě to platí dvojnásob. Zatímco třeba v případě Pána Prstenu či Harryho Pottera skvěle využívají příběh a perfektní znalost postav, v Lego Marvel Avengers se naplno potopili do neuvěřitelně rozsáhlého filmového světa Marvelu a vyextrahovali z něj tak silný Marvel koncentrát, že položí kdejakého nerda na lopatky. I v poměrně kratičkém demu jsem byl totiž svědky okamžiků, které se sice v Avengers filmech nevyskytují, ale fanoušci původních komiksů je dobře znají. Někdo si tu zkrátka dal tu práci a narazil na nerdskou zlatou žílu.

Super hrdinské kostičky

Ale hezky popořádku. Začátek předváděčky započala kratičká prezentace, kde jsme v menší místnosti usedli do židlí a desítky minut poslouchali chlapce z TT Games, kteří vcelku zaníceně představují novinky a největší featury jejich počinu. Prezentovaná ukázka byla z pokročilé části příběhu, protože se odehrával na Hawkeyeově farmě. Trochu mě překvapila hloubka celého prostředí, které nebylo omezeno jen na pár menších prostranství, jak tomu bývalo v Lego hrách dříve. Prostor, po kterém se šlo pohybovat, byl samozřejmě stále vcelku omezený, přesto právě hloubka celého prostředí a poměrně detailní vzdálenější místa dávaly celkovému zážitku větší hloubku. Prezentace samotná se zaměřila především na paletu hratelných postav, které logicky vévodily charaktery z filmových Avengers počínaje Iron Manem. Na něm tvůrci představili hned několik brnění, které si přímo ve hře převléká a přestože se vše nese v Lego duchu, animace byly velmi podařené. Autoři se zde drželi samozřejmě filmové předlohy, vidět jsme tak mohli spoustu brnění, které si za tu dobu, kdy je Tony Stark Iron Manem, vyrobil. Kromě Mark VIII z filmu Iron Man 3 si můžete obléct i monstrózní Mark I, se kterým Tony Stark utekl ze zajetí v prvním filmu. K potěše fanoušků nechybí ani obrovský Hulkbuster.

„Díky pečlivé práci tvůrců (ostatně jako vždy) si budete moci zahrát i za ostatní postavy z Marvel universa, přestože se v Avengers filmech ani neukázaly.

Z dalších Avengers harcovníků se předvedl například Bruce Banner, jehož přeměna v Hulka je opět o něco efektnější a samozřejmě i vtipnější. Představil se i Quick Silver, který přináší mezi jinak velmi podobnou hratelnost všech postav nový prvek. Vzhledem k jeho obrovské rychlosti je okolí zpomaleno, takže máte spoustu času vybrat si, na koho a jak zaútočíte. Zpomalený čas navíc nabízí spoustu nových možností jak si s protivníky poradit a samozřejmě jak je zesměšnit. Díky pečlivé práci tvůrců (ostatně jako vždy) si budete moci zahrát i za ostatní postavy z Marvel universa, přestože se v Avengers filmech ani neukázaly. Vývojáři představili například Barona Struckera, Jane Fosterovou jako ženskou verzi Thora a chybět ve hře nemůže ani Stan Lee.

Věrnost předloze především

S Marvelem byla vždycky potíž v tom, že má dva světy. Ten původní komiksový a filmový. V tom filmovém bohužel nevlastní práva na všechny postavy a tak si filmaři musí ohýbat originální příběhy dle svých představ a možností a to ne vždy všechny fanoušky potěší. S tímto se však vývojáři poprali velmi dobře. Samotná hra samozřejmě vychází ze světa filmového Marvelu (Marvel Cinematic Universe), z něhož si přebírá především příběh. Vzhledem k tomu, že už jsou na světě dva díly filmových Avengers, hra popisuje příběh obou, přičemž se tvůrci nebáli pojmout to celé trošku po svém. Samotná hra začíná úvodní scénou z Avengers: Age of Ultron, po které se hra přesouvá na začátek prvních Avengers a vše už jde chronologicky jako ve filmech. Jak bude tato inovace ve výsledku vypadat, jsem se na vlastní oči a ruce nepřesvědčil, přesto prezentující vývojář, který mi tuto skutečnost popisoval, vypadal skálopevně přesvědčen o tom, že to byl správný krok.

Marvel do morku kostí

Schopnost vyčerpat ze své předlohy maximum, je u Lego her samozřejmostí, v případě Marvel univerza je však oné předlohy opravdu nepřeberné množství a je dobře, že se vývojáři nezaměřili pouze na filmy, přestože právě ony jsou většinovou předlohou. Častokrát ale narazíte na odkazy směřující na originální komiksy, ať už ve formě nějakých vtípků nebo přímo vlastností, jenž si postavy osvojily. Velmi zajímavě vypadají například kombo útoky některých postav. A byla nám přislíbena i velká spousta větších či menších odkazů pro opravdové Marvel fanoušky.

Po úvodní prezentaci jsme si mohli vyzkoušet část šesté mise, která se odehrává v New Yorku, kdy Zemi pomocí portálu napadne invaze Chitauri vojáků. Mise se stejně jako filmová část odehrává v ulicích města, kde se Avengers snaží ochránit civilisty. Na mostě se tak společně setká Kapitán Amerika, Thor, Black Widow a Hawkey, s nimiž se probíjíte kostičkovými troskami města. Občas je potřeba něco rozbít, něco z toho sestavit a tak dále, to už z Lego her známe všichni. I při těchto obvyklých scénářích se však hra stále drží Marvelovských reálií, takže potkáváte fanouškům známé předměty a vše do sebe hezky zapadá (jak tematicky, tak i díky tomu, že je vše z kostiček). Po chvíli se vám podaří zachránit prvního civilistu, který je zapříčený v autě a samozřejmě to není nikdo jiný než Stan Lee, jenž vás odmění svým obvyklým pozdravem "Excelsior".

Ten umí to a ten zas tohle

Přestože mám s Lego hrami bohatou zkušenost, v prvních chvílích jsem chtě nechtě obdržel zpoza ramene několik rád, protože kombinovat jednotlivé vlastnosti Avengerů je opět základní premisa hry a ne vždy mi bylo jasné, kdo rozbíjí stříbrné kostičky a kdo třeba ty zlaté. Bylo to ale především díky tomu, že jsme všichni vklouzli do již rozehrané hry. S potěšením jsem zjistil, že ostatní novináři mají vedle sebe permanentně usazené vývojáře, kteří jim musí neustále radit. Každá postava opravdu umí něco, co jiné neumí a občas se zorientovat kdo umí co je problém. Samozřejmě jsem se setkal s neduhem Lego her, který kritizuji už roky. Čtyři postavy jsou podle mě naprosté maximum, pokud hrajete sami, protože nutnost častého přepínání kazí celkovou plynulost hry, protože právě tu postavu, kterou potřebujete, si přepnete až na několikátý pokus.

Podobně jako ve filmu se v ulicích občas ukázal Iron Man, aby podpořil pozemní defenzívu svými paprsky a raketami. Střihnul jsem si třeba pěknou minihru, při které spolu s Kapitánem Amerikou ostřelujete nalétající lodě Chitauri. Líbí se mi, že hra využívá jednotlivé postavy jako celek, protože premisa celých Avengers tkví právě v týmové spolupráci. Celé demo bylo zakončeno scénou, kdy Bruce Banner přijíždí na motorce a omlouvá se za způsobený zmatek (jeho nechtěná přeměna na Hellicarieru). V ten okamžik stejně jako ve filmu přilétá obrovská vznášející se mateřská loď Chitauri, kterou nalákal letící Iron Man. Bruce Banner se proměňuje v Hulka a obrovské monstrum sráží k zemi. Přestože příběh cut scény je zcela podle filmové předlohy, její průběh a celkové ztvárnění je ve jménu klasických Lego vtípků, které si dělají srandu především ze své předlohy. Hulk si tak například po skolení bestie nezapomene udělat selfie, Tony Stark vše neustále sarkasticky komentuje, Kapitán Amerika a Hawkey trousí hrdinské hlášky a Thor se svou „staromluvou“ se snaží o totéž.

Lego Marvel Avengers bude zkrátka velmi podařenou Lego hrou, která jako vždy nabízí především fanouškům předlohy něco navíc. V tomto směru vývojáři odvedli opět špičkovou práci, kdy veškeré podklady, ať už filmové nebo komiksové, ždímají na maximum.

Přečtěte si další články z Gamescomu 2015.

Výpravu na Gamescom sponzoroval náš obchod GameExpres.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama