LEGO Marvel Super Heroes 2 - superlegáčci znovu zasahují
Lego Marvel Super Heroes 2 Recenze LEGO Marvel Super Heroes 2 - superlegáčci znovu zasahují

LEGO Marvel Super Heroes 2 - superlegáčci znovu zasahují

Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

7

Tvůrci ze studia TT Games se mohli plně odvázat a rozehrát na zelené základní desce o rozměru 32x32 dílků zcela originální vyprávění. Jak se s touto šancí popasovali?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Legendární dánská stavebnice LEGO už poněkolikáté spojuje síly s komiksovým gigantem Marvel. Slavné postavy z barevných sešitů ožívají v plastové podobě a zbrusu novém příběhu. Bude to ale stačit na opravdu dobrou hru, nebo už se koncept LEGO her definitivně vyčerpal? Dozvíte se v naší recenzi.

Nově sestavený příběh

Jak už jsem zmínil, LEGO Marvel Super Heroes 2 se může honosit vlastním příběhem nezatíženým žádnou filmovou licencí. Tvůrci ze studia TT Games se tedy mohli plně odvázat a rozehrát na zelené základní desce o rozměru 32x32 dílků zcela originální vyprávění. Jak se tedy s touto šancí popasovali?

Nebudu to protahovat - velmi dobře. LEGO Marvel Super Heroes 2 nabízí zábavné dobrodružství s obvyklou porcí humoru typického pro většinu LEGO videoher a filmů. Především díky němu a povedené hratelnosti si hru kromě dětí v pohodě užijí i dospělí. A co je zde vlastně jádrem příběhu?

Kang Dobyvatel, jeden z nejslavnějších marvelovských záporáků, se rozhodl došlápnout si na matičku Zemi a pokusit se ji ovládnout. Jak jinak. V cestě mu k jeho smůle ovšem stojí celá plejáda známých i méně známých komiksových hrdinů, přičemž máte možnost zahrát si za všechny z nich. Zastaví se tedy kompletní Strážci Galaxie, Thor, Iron Man, Spider-Man, She- Hulk, Captain America, Doctor Strange, Captain Marvel, Black Panther a mohl bych pokračovat dál ještě nějakou tu chvíli. Hratelných postav je opravdu spousta (SPOUSTA), až z toho každému fanouškovi komiksů od Marvelu srdéčko zaplesá radostí.

Jak už to v LEGO hrách běžně chodí, téměř každý charakter má unikátní schopnosti a dovednosti, které vám často v pozdějších fázích hry zpřístupní dříve nedostupná místa či sběratelské předměty. Všechny postavy navíc bojují a hýbou se stylem sobě vlastním, až jsem si nejednou posteskl, že s pár úpravami by přeci stejný princip dobře fungoval i jako 3D akční adventura s realistickou grafikou ve stylu Batman: Arkham Knight. Ale bůh ví, jestli se takové parády vůbec někdy dočkáme…

Pěkně naleštěné kostičky

Společně s komiksovými hrdiny se podíváte na slušnou řádku různorodých lokací, od úvodního mimozemského města Xandaru, po slavné sídlo Avengers na Manhattanu, africkou Wakandu, základnu Hydry, westernové městečko a mnoho dalších. Lokace jsou zpracovány pěkně a díky poměrně častým změnám prostředí se nudit rozhodně nebudete.

Grafika je v rámci své stylizace povedená. Level design je dosti různorodý a jednotlivé úrovně často působí i poměrně otevřeným dojmem. Autoři při tvorbě prostředí v LEGO Marvel Super Heroes 2 často opouští nutně „kostičkovanou” stylizaci a vydávají se směrem vstříc většímu realismu, což je rozhodně plus a vítaná změna. A je až pozoruhodné, jak se to vývojářům daří - třeba mise odehrávající se ve středověké Anglii by z fleku fungovala v nejednom klasickém fantasy RPG.

Co je nového v plastové říši?

Výraznější změnu oproti minulým hrám přináší LEGO Marvel Super Heroes 2 určitě v podobě hrátek s časem. Tu a tam si totiž budete moci zahrát i za mocného mystika Doctora Strange, který takovými schopnostmi disponuje a nebojí se je použít. V zásadě se nejedná o nic světoborného; prostě dorazíte k nefunkčnímu předmětu, vrátíte ho v čase do dob jeho zašlé slávy, použijete podle libosti a pokračujete dále. Rozhodně to není nic, co bychom nikdy předtím neviděli, v rámci této dlouholeté série ale už potěší každá sebemenší novinka.

Bojový systém bohužel u Marvel Super Heroes 2 udělal oproti předposlední LEGO hře (Ninjago Movie Video Game) spíše krok zpět. Zmíněná hra s nindži v hlavní roli totiž představila propracovanější souboje s jednoduchými komby a útočnými pohyby, k mému velkému zklamání se po něm ale slehla zem. Upřímně jsem doufal, že se tento prvek stane nedílnou součástí všech budoucích LEGO her, žel bohu jsem se šeredně mýlil a opět jsme se vrátili k bezduchému jednotlačítkovému mlácení. Škoda, velká škoda.

Další novinkou je Battle Arena, kde se můžete v lokálním co-opu utkat až s dalšími třemi hráči ve dvou herních režimech: Capture the Infinity Stone a Colour Clash. První jmenovaný je v podstatě klasický deathmatch okořeněný mocnými Kameny nekonečna, propůjčující vám na chvíli různé speciální schopnosti. V Colour Clash se zase snažíte přebarvit co největší plochu arény svou barvou (a samozřejmě se mlátíte s ostatními hráči), za což sbíráte body. Ten s největším počtem vyhrává. Bojová aréna nabízí vcelku příjemnou změnu hratelnosti a zábavné blbnutí s LEGO postavičkami, dva módy a poměrně málo map. Bohužel se tento koncept velmi rychle okouká, ale těch pár chvil strávených v aréně se budete dobře bavit.

Zatím jsem se o LEGO Marvel Super Heroes 2 vyjadřoval veskrze pozitivně, možná vás zajímá, jestli se najdou i nějaké ty chyby? Najdou, ačkoli mě netrápily příliš často a většinou se jedná pouze o drobnosti typu zpomaleného zvuku v příběhových animacích. Největší problém ale zcela nepochybně představuje poměrně frekventované zasekávání vašich společníků v prostoru. Může to zní jako hloupost, když se ale zasekne postava, jejíž schopnosti nutně potřebujete k dalšími postupu, často vám nezbývá nic jiného, než hru vypnout a nahrát poslední uloženou pozici. Což vzhledem k poměrně dalekým rozestupům mezi checkpointy leckdy zabolí. Jinak jsem během mého průchodu hrou nic zásadního neobjevil.

Poslední dílek stavebnice

Celkově vzato je LEGO Marvel Super Heroes 2 další z řady ideálních rodinných her s námětem slavné stavebnice. Nabízí nevinné dobrodružství pro děti i jejich rodiče s velkou spoustou hratelných postav, sympatickým humorem a zábavným příběhem. Zavedený koncept už ale začíná být značně ohraný a obávám se, že bez nějaké zásadní inovace série LEGO her už brzo nebude mít co nabídnout. Tak snad příště.

LEGO Marvel Super Heroes 2 koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Lego Marvel Super Heroes 2
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Další z řady zábavných LEGO her nabízí slušný příběh nezatížený žádnou filmovou předlohou, spoustu hratelných postav a velkou porci humoru. Bohužel ale opět nepřináší nic zásadně nového a únava materiálu v rámci celé série začíná být čím dál tím víc patrná.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zábavný příběh
spousta postav
humor
povedená grafika
zasekávání společníků
nepřináší nic moc nového
propracovanější bojový systém z minulé hry je fuč
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama