LEGO Marvel Super Heroes – komiksáci zachraňují stavebnici
LEGO Marvel Super Heroes Recenze LEGO Marvel Super Heroes – komiksáci zachraňují stavebnici

LEGO Marvel Super Heroes – komiksáci zachraňují stavebnici

Roman Bičan

Roman Bičan

8

Hrdinové Marvelu v čele s Iron Manem vyráží do boje. Jsou neohrožení, se smyslem pro humor a baví nás. Jsou zkrátka... kostičkovaní.

Reklama

Recenze z hraní Xbox 360 verze hry

Vzhledem k nemalému počtu titulů s kostičkovanou stavebnicí v hlavní roli, které jsme již mohli zkusit, se autoři z Travellers Tales Games stále častěji potýkají s otázkou do jakého prostředí zasadí novou hru tentokrát a hlavně jací hrdinové zaručí potřebnou odezvu ze strany konzumentů. Univerza Star Wars, Indiana Jonese, Harryho Pottera, Pána Prstenů a Batmana jsou už nepochybně vyždímána do sucha (což určitě není pravda, ale o tom nás tvůrci přesvědčí později), proto se nyní podíváme na hrdiny z komiksů společnosti Marvel. Ty všichni moc dobře známe zejména z filmů. Po úspěchu Iron Mana a Avengers to byla jen otázka času.

Tony Start alias Iron Man tedy plní funkci primárního taháku nové LEGO hry, to je neoddiskutovatelné. Vedle něj je však připraveno rovnou přes sto více či méně známých charakterů, jmenovitě jsou to z těch nejoblíbenějších další členové Avengers (gigantický Hulk, Thor, Captain America, Black Widow), postavy z X-Manů (Wolverine, Iceman a další) zástupci Fantastické čtyřky (Mister Fantastic, Thing, Invisible Woman, Human Torch) a nesmíme zapomenout na maskovaného Petera Parkera alias Spidermana. A teď už směle do boje!

Ovládne doktor Doom svět?

Nejprve je však nutné přivést padoucha, který se pokusí ovládnout svět. Příběh začíná tak, že zlý doktor Doom sestřelí Silver Surfera (pronásledovaného Iron Manem), načež se jeho surfboard rozletí na několik kusů, které dopadnou na pevninu. Doktor Doom chce tyto energií napěchované části najít a použít jako hlavní zdroj pro jeho mocnou zbraň (ničivý paprsek). Na pomoc si přivádí řadu známých tváří jako je doktor Octopus, Venom nebo třeba Magneto. Velitel S.H.I.E.L.D.u Nick Fury nařizuje svým hrdinům, aby Doomovi a jeho kumpánům vyfoukli jednotlivé části přímo před nosem a zhatili jeho nekalé plány.

Není to však příběh, co proslavil tuto jedinečnou sérii. Hra stojí na několika pilířích, přičemž prvním a VELMI důležitým je tzv. LEGO humor prezentovaný prostřednictvím krátkých cutscén, jež se samovolně spouští v průběhu misí. V prvních dílech se vývojáři pokusili o nemožné – jednotlivé postavy za celou hru nepromluvily ani slovo, tudíž byl vtip vyjadřován skrze mimiku a gestikulaci. To mělo neskutečné kouzlo. Od té doby, co jsou postavy nadabovány, už to dle mého názoru není ono, ovšem i tak si užijeme řadu vtipných situací. Vždyť tu máme Tonyho Starka, který (svým typickým) humorem přímo hýří.

Postavy a jejich speciální schopnosti – tak bych stručně shrnul další základní kámen. LEGO Marvel Super Heroes nikterak nevybočuje ze zajetých kolejí a posunuje tento aspekt zase o něco dál. Vzhledem k tomu, že zde máme přes stovku hratelných kostičkovaných postaviček, je prakticky jasné, že ne všechny budou mít svoji unikátní dovednost. To ovšem nic nemění na tom, že většina hrdinů je naprosto odlišných co se týká způsobu hraní. Samozřejmě, každý disponuje útočnými schopnostmi, neboť nepřátel je v jednotlivých levelech doslova halda, ale jenom s tím bychom se určitě nespokojili.

Létající plechovka, zelený svalovec...

Například Iron Man umí vyjímaje střílení létat (což je ovšem značně limitováno a často úplně k ničemu), obrovský Hulk zase využije svých svalů pro zvedání a přemísťování těžkých předmětů, Mister Fantastic se dokáže protahovat mezi mřížemi a vůbec přetvářet své gumové tělo na všechny možné (někdy i nemožné) předměty jako je gigantický šroubovák apod. Dále Spiderman díky svým lepkavým prstům šplhá po stěnách a samozřejmě vystřeluje pavučinu, Captain America zase vytasí svůj nablýskaný štít. A takto bychom mohli pokračovat pochopitelně déle.

Smyslem hry je pak použít jednotlivé charaktery ke zdolání všech levelů. Nic nového. Vždy je před hráče postaveno více hrdinů, mezi nimiž může libovolně přepínat. Ostatní jsou pak řízeni umělou inteligencí a dělají svoji práci sami a nutno podotknout, že bez problémů. K postupu dál je tedy zapotřebí pouze vybít nastražené protivníky a vyřešit relativně jednoduché "hádanky" právě za použití speciálních schopností jednotlivých postav. Proč taky měnit něco, co už roky funguje?

Pakliže chcete úroveň zábavnosti posunout ještě výše, musíte si sehnat parťáka, který se zmocni druhého ovladače a vytáhne do boje s vámi. Jak již bylo řečeno, vždy jsou k mání minimálně dvě postavy, tudíž je kooperativní mód vždy k dispozici. Po necelých patnácti hodinách kampaně lze navíc strávit další kvanta času plněním vedlejších úkolů v Manhattanu, jenž je volně otevřen. Netřeba dodávat, že ve dvou se to lépe táhne.

Další skvělá stavebnice

Posledním a zároveň nejdůležitějším aspektem je tedy určitě zábavnost. Ačkoliv jsou všechny LEGO hry na chlup stejné a liší se jenom hratelnými postavičkami a prostředím, pořád má tato série něco do sebe. Neustále tak servíruje to, co je nejpodstatnější. Ve výsledku tak musíme tvůrcům odpustit všechny nedostatky, které se sice čas od času projeví, ovšem nestahují téměř vůbec koncovou kvalitu jejich díla směrem dolů. Ať už je to stereotypnost, frustrace při řešení jinak naprosto triviálních hádanek, haprující kamera a ovládání, zastaralá (přesto roztomilá) grafika, LEGO Marvel Super Heroes vás jednoduše řečeno nabaží. A nenechte se zmást, toto je hra opravdu pro každého.

LEGO Marvel Super Heroes

Verdikt

Velmi povedený přírůstek do rodiny LEGO her, dost možná jeden z nejlepších. Ať jste jakéhokoliv věku a zaujali vás hrdinové Marvelu, LEGO Marvel Super Heroes by se mělo objevit na vaší poličce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Marvel postavičky
speciální schopnosti postav
lego humor
kooperační mód
občasné problémy s ovládáním
haprující kamera
částečně jednotvárnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama