LEGO Worlds – první kostičkové dojmy
Preview Článek LEGO Worlds – první kostičkové dojmy

LEGO Worlds – první kostičkové dojmy

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Stojí nákup první Early Access LEGO hry za zvážení?

Reklama

Nedávno nám na monitory přistál celkem kvalitní LEGO Jurassic World, jelikož zajímavých her z kostičkového světa není nikdy dost, máme tu možného nástupce Minecraftu, který má ale trošku přijatelnější podobu. LEGO Worlds před měsícem vstoupilo do Early Accessu. Již na začátku své cesty se tento titul stal jednou z nejprodávanějších her na Steamu. Což se dá považovat za hodně slušný úspěch, i přesto jsme jí ale nechali měsíc uležet a nyní se na ní vrháme se stejnou dychtivostí, jako na předchozí LEGO hry. Má LEGO Worlds již v Early Accessu co nabídnout, anebo je to jen další kousek, který se honosí slavným jménem?

Konkurence na obzoru

Jak jsem již řekl na úvod, máme tu titul, který se značně podobá Minecraftu, takže zde žádný rozsáhlý příběh či předem naplánovaný děj rozhodně nenajdeme. Místo toho tu máme skutečně pestrou řádku možností, jak si vytvořit své vlastní originální dobrodružství. LEGO Worlds totiž kombinuje řadu naprosto rozdílných časových období, lokalit a dimenzí. Občas může příběh pod vaší režií připomínat spíše dort, který pekl pejsek s kočičkou, než smysl dávající výpravu. Ale to rozhodně nevadí, protože v kostičkovém vesmíru se vaší fantazii jednoduše meze nekladou. Já jsem si například zvolil krvežíznivého vampýra, posadil ho za obří vrták a následně se s ním vydal na cestu do středu Země. Škoda jen, že zde není žádné tekuté jádro.

Osamocený dobrodruh

Na samém začátku vaší cesty po LEGO světech nemáte po ruce všechny charaktery, vozidla a předměty, které hra nabízí. Start vám dá do ruky odvážného dobrodruha, s kterým procházíte svět a objevujete jeho krásy, tajemství a hlavně nové postavičky. Ty se k vám ve většině případů přidají dobrovolně, jsou zde však i monstra, která se jen tak bez boje nevzdají. K ovládnutí jejich vzhledu je potřeba jim dát pár pořádných facek. Postupem času se dokonce dostanete k různým předmětům a zbraním. Výbava je rozmístěna náhodně v truhlách na zajímavě vypadajících místech. Většinou se jedná o zříceniny, osamělé chaty či jiná tajemná stavení. Nově nalezené pušky a meče je možné použít při lovu příšer, mimo to jsou jako také hodně dobře použitelné ke sběru penízků. Nejvíce se asi osvědčil raketomet, který na rozdíl od dynamitu mince doručí bez nutnosti je přímo najít.

„Zásadním aspektem snad každé správné LEGO hry je stavění z kostiček, které dává LEGO titulům ten správný kreativní náboj.“

Krom postav je zde ale řada jiných prvků a vozítek, které při svém průchodu světem naleznete. Každý strom, kytka, kostra či jiný předmět se vám totiž uloží do seznamu. Věci, které jsou na tomto listu, se dají za nastřádané penízky koupit a následně využít při stavbě vlastního projektu. Abych nezapomněl, ještě tu máme různé typy dopravních prostředků, ty tvoří jak stroje, tak i zvířata, která se potulují divočinou. A na co vše se dá nasednout? Osedlat si můžete například malé vlčí štěně, špinavé prasátko, orla a dokonce i gigantického draka, na jehož hřbetu budete brázdit v oblacích LEGO Worlds. Škoda jen, že oblaka jsou z kostiček, takže touha jimi proletět vám asi jen tak neprojde.

Stavění z kostiček

Zásadním aspektem snad každé správné LEGO hry je stavění z kostiček, které dává LEGO titulům ten správný kreativní náboj. I zde neschází a popravdě si myslím, že prostor pro hravost a fantazii je tu skutečně obrovský. Představivost zde není vůbec omezována. LEGO Worlds hráči nabídne kostky různých tvarů a velikostí. Mimo to, máte příležitost upravovat již vygenerované objekty a lokace. V této dimenzi jste prakticky bohem, který má možnost učinit vše, co si zamane. No a pro ty, co jaksi trpí absencí stavitelské trpělivosti a fantazie, tu má LEGO přímo budovatelské sety, které daným osůbkám dají možnost prožívat dobrodružství v cizích kulisách, ale s vlastním příběhem. Což některým jistě přijde vhod.

„Kamera se díky absenci druhého charakteru stala aspektem, o kterém tentokrát nemohu říct ani křivého slůvka.“

Vydařená kamera

Pomalu, ale jistě se blížíme k závěru, jen se ještě pozastavím nad kamerou. Ta se díky absenci druhého charakteru stala aspektem, o kterém tentokrát nemohu říct ani křivého slůvka. Prostor dostala konečně i myš, která se krásně doplňuje s klávesnicí a v některých případech dokáže pracovat i úplně osamocena. Tento aspekt považuji za příjemný krok kupředu, jen tak dál.

Pokoutné načítání oblastí, občasné pády a optimalizace jsou asi jediné prvky, které mi malinko vadí. Minimálně chod hry by mohl být na trošku lepší úrovni. Tento nedostatek jako takový prozatím hodně zredukuje nápis Early Access, který k těmto klopýtnutím dává vcelku slušný prostor. Do vydání zbývá ještě hromada času, takže budu doufat v to, že hra vyjde bez větších technických problémů.

Lego jak má být

Vplutí LEGO Worlds do vod Early Accessu se velmi vydařilo. Již v současném stavu se jedná o velmi povedenou kostičkovou hru, která až na pár menších škobrtnutí splňuje vše, co by LEGO titul měl mít. Jediné co hře prozatím schází je multiplayer či možnost kooperace. Tento prvek by měl být ale přidán v průběhu vývoje, takže se nám tu možná pomalu, ale jistě rýsuje slušná konkurence pro dosavadního krále Minecraft. V tomto směru se ale ještě necháme překvapit, jisté totiž není nikdy nic. Už nyní ale můžeme LEGO Worlds doporučit všem, co si rádi staví a hrají se svou fantazií. Ten, kdo koupí, neprohloupí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama