LoL Novinka LGBTQ+ obsah je Riot Games v některých zemích cenzurován

LGBTQ+ obsah je Riot Games v některých zemích cenzurován

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android

Ne všichni hrdinové jsou světu prezentováni stejně.

Reklama

Už na prvních trailerech s lovcem monster K'Santem bylo jasné, že Riot Games do svého světa přináší muže, který chová lásku k jiného muži. V podstatě je to první černý gay v univerzu League of Legends, jehož příběh mohou hráči vnímat. Ne ve všech částech světa však má tato postava stejné příběhové pozadí jako v našich končinách. Riot Games se otevřeně přiznal k tomu, že v určitých koutech Země prochází LGBTQ+ obsah jistou formou autocenzury, s jejíž pomocí se jim daří nové šampiony prezentovat i na trzích nepříliš nakloněných myšlence stejnopohlavních vztahů, či jiných témat, jež na Západě nejsou pro většinu společnosti tabu.

V homofobních státech, kde je kupříkladu homosexualita stigmatizována si pravděpodobně příběh K'Santeho naplno nevychutnáte, přestože pro tohoto hrdinu je to důležitý prvek, který jej podle Riot Games formoval. Jak totiž vypráví dějový trailer, lovec se díky ztrátě svého milovaného odhodlal k něčemu, čeho by bez ní pravděpodobně nebyl schopen.

Autor jeho příběhu Michael Luo jím vytvořený origin prezentuje v rozhovoru pro Washington Post takto: "Vždycky jsem měl pocit, že romantické vztahy jsou místem, kde se projeví jak vaše nejlepší já, tak vaše nejhorší já, protože je to tak intimní vztah mezi dvěma lidmi a projeví se v něm všechny vaše zranitelnosti... Chtěl jsem se ujistit, že Tope [milenec K'Sante] neexistuje jen jako myšlenka, že ho můžeme zobrazit v příběhu, vizuálně, a i když není hratelnou postavou, chtěl jsem, abychom byli schopni udělat co nejvíce pro to, abychom ukázali, že tito dva lidé existovali v čase a měli smysluplný vztah."

Riot Games v tomto ohledu zřejmě nejsou žádnou výjimkou z pravidla. K praxi jisté formy autocenzury přistupují i jiná studia, která se chtějí prosadit na globálních trzích. Autoři série Civilization kupříkladu svá díla pro čínský trh upravují tak, aby nedráždila stát, kterému se některá historická témata úplně nezamlouvají a je schopen kvůli nim tituly prostě ze svého světa vyškrtnout. Není to prostě úplně jednoduché v této éře produkovat hry.

LGBTQ+ obsah je Riot Games v některých zemích cenzurován

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama