LittleBigPlanet 3: Plyšový komfort pro novou generaci
Blogy čtenářů Recenze LittleBigPlanet 3: Plyšový komfort pro novou generaci

LittleBigPlanet 3: Plyšový komfort pro novou generaci

Anonymní

Anonymní

Znáte to. Přijdete domů, otrávený životem a při pomyšlení nato, žeby jste měli něco dělat vám je ještě horší. Potřebujete se nutně odreagovat a tak se…

Reklama

Znáte to. Přijdete domů, otrávený životem a při pomyšlení nato, žeby jste měli něco dělat vám je ještě horší. Potřebujete se nutně odreagovat a tak se podíváte na svou poličku, kde máte svou sbírku her. Hrát vaši oblíbenou FPS hru se vám nechce, dělat důležitá rozodnutí v RPG taky ne, a tak sáhnete po nevinně vyhlížející, ale hlavně minimalistické a barevné plošinovce LittleBigPlanet 3.Pro ty, kteří tuto hru již hráli ji nemusím nijak extra představovat, ale ti co s hrou ještě neměli tu čest, je nejvyšší čas. Hru poprvé nevyvíjely autoři z Media Molecule (stojí za portem Tearaway), ale posunuli vývoj do Sumo Digital, kteří dosud více portovali než vyvíjely, což u hráčů způsobovalo obavy. No ty se po prvním spuštění zbavíte, protože pochopíte, že hra neutrpěla, právě naopak. Nejedná se sice o žádné převratné novinky, ale hra se svého kouzla neztratila nic a staví na úspěšném základě a posouvá se dál.

 

Jednotlivé levely a úrovně jsou nádherné, a autorem bych políbil ruce i nohy za level design. Ten je prostě při této plošinovce, jak jinak, fantastický.

Asi největší novinkou ve hře je, že kromě Sackboye si v nejnovějším díle z LittleBigPlanet univerza zahrajete i za Oddsocka, Toggle a Swoopa. Tyto postavy tu nejsou jen tak, pro parádu, ale každá z nich má nějakou speciální schopnost. Oddshock je pejsek, který je mimořádně rychlý, umí skákat na velké vzdálenosti a rozjet se i po kolmých stěnách. Toggle se zas umí změnit z malého a lehkého rázem na velkého a těžkého, Swoop zas jako ptáček umí létat po úrovních. Všechny tyto vlastnosti vám tak, jak jste pochopili, pomáhají procházet jednotlivé levely. No je škoda, že v kampani se jim hodně prostoru nedostalo, ale o tom později.

 

"Sumo Digital mohli z LittleBigPlanet 3 udělat nejlepší hru v celé sérii. Skutečně. Přinesli množství nápadů, tři zajímavé nové postavy, kopu nových power-upů, ale když to celé zkombinovali, něco nezafungovalo. Hra stále zabaví, zvláště ve dvojici, ale drží se nad ní opar promarněné příležitosti většiny novinek. A nepomáhají tomu ani ty kvanta bugů, které vám znepříjemňují hraní."

-Blacked Halo-

 

A když už jsme u levelech, tady se trochu zastavím. Nádhera! Jednotlivé levely a úrovně jsou nádherné, a autorem bych políbil ruce i nohy za level design. Ten je prostě při této plošinovce, jak jinak, fantastický. Jednotlivé levely mají několik úrovní hloubky a i výšky, což poskytuje nespočet přechodů, plošinek, jednoduše rozmanitosti a zábavy. Co však při tomto pěkném level designu od autorů zamrzí je fakt, že ve hře kromě prologu, který slouží jako tutoriál a tří světů, které obsahují pár úrovní, nic víc nenajdete. No ty jsou nádherné a při jejich vzniku se autoři inspirovali asi vším, co kolem sebe našli. Jedna úroveň je vytvořena ze žetonů, kostek, v podobě rulety. V dalším levelu zas budete muset postavit auto, jako materiál auta vám poslouží stará láhev, tenisáky atd. No a jindy si zase v kůži Yetiho zahrajete ve fakt horkém levelu. Prostě sranda, ale té srandy je od autorů tak trochu málo.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ymCDdrMKPrY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

 

No a to, co možná vypadá jako největší mínus, je tak v podstatě i největší plus. LittleBigPlanet je známé svou komunitou a hlavně level editorem a v LPB3 si tak můžete zahrát už všechny vytvořené úrovně z LBP 1 a 2. A těch je dohromady již více než 10 milionů, čili už při vydání hry máte před sebou nekonečně mnoho hodin zábavy, ať už sami nebo s přáteli. No hrát tuto hru, která si ptá po kooperaci, sám, je maximální blbost. Vezměte kámoše, bratra, přítelkyni, nebo se k někomu připojte a užijte si zábavu spolu. Pokud po vašem boku hraje někdo alespoň tak schopný, jako jste vy, o zábavu máte postaráno a vhodně se tak doplňujete.

 

Level editor LittleBigPlanet 3 je možná na první pohled složitý a těžkopádný, ale komunita v něm již vytvořila zmíněných více než 10 milionů levelů a můžete v něm vytvořit prakticky vše, co ve 2D světě existuje. Bojovka, fotbal, střílečka... Je toho prostě hodně a v editoru používáte jen nálepky, objekty a materiály, které posbíráte během svého putování kampaní. Samotné výtvory ostatních hráčů tak můžete hodnotit a dávat jim like, což také ukazuje jako jsou jednotlivé levely u ostatních oblíbené a jak jste si jistě domysleli, ty nejvíce hodnocené jsou i nejlepší a vy se tak víte zorientovat a hrát jen ty nejlepší.

 

Asi se ptáte, že proč jsem samotný příběh LittleBigPlanet 3 nevzpomněl hned na začátku. Inu, řekněme, že ten tu je jen proto, aby se neřeklo. Až mi to tak přijde, že autoři se více soustředili na editor, který nabízí mnoho možností. No ale zpět k příběhu. Jak jsem zmiňoval, je tu jeden prolog a tři světy s úrovněmi. Příběh se odehrává ve světě Bunkum, kde je hlavní záporák jménem Newton. V Bunkumu chce zničit veškerou kreativitu. No a vaším úkolem je odemknout všechny tři nové postavy a zastavit ho. Probíhá to tak, že každý svět má několik podúrovní a vy v nich máte získat tři elementy, abyste odemkli novou postavu a porazili bosse. Chápete správně, příběh je jen jakýsi tmel, který spojuje levely.

 

No hra má i technické neduhy. Jako ten nejotravnější bych označil neskutečně dlouhé loadingy. Ty jsou nepříjemně zdlouhavé, otravné a v podstatě následují před každou cut-scénou a před každým levelem. Inu, jen někdy je vtipné, že samotný loading je delší než cut-scéna. A když už jsme u těch cut-scénách, pokud během nich hru pauznu, je to divné, ale dabing postav jde dál. Když pak cut-scénu znovu spustíte, obraz jde, i titulky, ale zvuk ne, protože ten už se dávno rozloučil. Někdy se mi stalo, že se dvě postavy o sebe sekli a začali se nekontrolovatelně o sebe sekat, což při dalším pohybu přestane. Některé objekty nejsou docela dobře oříznuté a tak se stává, že kousek z vás se v objektu ztratí. A i dlouhá doba při připojování na servery ví jak znechutit, ale ta zábava stojí zato.

LittleBigPlanet 3: Plyšový komfort pro novou generaci

Verdikt

Pokud bych to měl shrnout, celkově se tak jedná o jednu z nejlepších plošinovek jaké kdy byli, a už teď máte garantovanou téměř nekonečnou zábavu, ale ne jen v plošinovkách, ale i v zábavných módech jako je bojovka, zda coop výzvy, kde si se 4 prateli zahrajete proti sobě. Komunita kolem hry je opravdu kreativní a dennodenně vznikají desítky nových levelů. Nudit se tak s hrou rozhodně nebudete ai těch pár technických neduhů by vás nemělo odradit. Parádní level design, 3 nové postavy se kterými se v komunitních levelech vyřádíte a zábava s přáteli v coop. Pokud hledáte toto a hodiny zábavy, jste na správném místě ...

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nové hratelné postavy
kompatibilita s obsahem pro LBP1 a 2
atmosféra
audiovizuál
otravný systém checkpointů
bugy
krátká příběhová kampaň
dlouhé loadingy
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama