Mafia 2 - dojmy z dema
Speciály Mafia Článek Mafia 2 - dojmy z dema

Mafia 2 - dojmy z dema

Roman Bičan

Roman Bičan

29

Po dojmech z preview verze jsme pro vás důkladně proklepli demoverzi nejočekávanější české hry a nyní vám přinášíme naše první dojmy a postřehy ze samotného hraní. Má Mafia 2 šanci uspět nejenom v Česku, ale i v zahraničí?

Reklama

Hrál jsme ji já a pravděpodobně i vy. Hráli ji snad všichni. Někomu se zamlouvá, jinému zase tolik ne, ale jedno je již teď jisté - Mafia 2 se stane dobrou hrou, která se zapíše na seznam nejlepších českých titulů. Ačkoliv jsme vyzkoušel pouze značně osekané demo, můžu již teď tvrdit, že hra to rozhodně není po všech stránkách dokonalá. Má své chyby, jež se nepochybně podepíšou na výsledných hodnoceních a taktéž celkové kvalitě. Některým mohou vadit více, méně náročným tolik ne. Dost již ale bylo slovíčkaření. Jak na mě Mafie 2 nakonec zapůsobila?

Začnu tím příjemnějším. Dojem spokojenosti a nadšení na mně předně zanechal jízdní model automobilů. V nastavení jsem nic neměnil, takže zůstal normální, nikoliv realistický. Musím říct, že ovladatelnost je zpracována velmi dobře. Na gamepadu jsem nenarazil na prakticky žádný problém, který by jízdu nějakým způsobem pohoršoval. Jsem si jistý tím, že bych dokázal dlouhou dobu jen tak jezdit po městě, kochat se bravurně vymodelovanými ulicemi a poslouchat dobovou hudbu, která hraje v jednotlivých rádiových stanicích. Atmosféru má Mafie 2 opravdu vtahující. Vše vypadá jako z let, kdy se příběh skutečně odehrává.

Zabte tlusťocha

Další plusové body si hra zaslouží za zkušební misi, která je de facto hlavní náplní celé stažitelné demoverze. Třebaže jsme měli možnost vidět její celý průběh již dříve na oficálních videích, musím uznat, že se hraje opravdu svižně a dobře. Zastřílíte si z těžkého kulometu, díky čemuž vyhodíte do vzduchu pár aut, prostřílíte se skladištěm, které je plné ostrých hochů s brokovnicemi a Thompsony. Prostě zábava. Přitom velmi často sledujete někdy vtipné, jindy vážné příběhové scény, jež jsou stejně dobře napsány jako udělány. Jestliže bude mít každá mise drajv jako tato, o kvalitu bych se v žádném případě nebál. Jelikož je dějová linka nějvětší předností, dalo se to očekávat.

Vcelku mě překvapila i vyšší obtížnost. Očekával jsem, že 2K Czech se pokusí udělat Mafii 2 co nejsnažší, aby byla plně přístupná všem hráčům. Nicméně, nestalo se tak. Narazíte ve vysoké rychlosti? Okamžitě zemřete. Koupíte to z blízkosti brokovnicí? Měli byste si vybrat rakev. Chytne vás někdo na mušku s Thompsonem? Asi už víte, co se přesně stane. Osobně jsem za to velmi rád, jelikož i první Mafie obsahovala poměrně těžké pasáže, jež jsme museli několikrát opakovat.

Prozatím jsem chválou nešetřil. Nyní bych se však raději věnoval záporům, na něž jsem v průběhu hraní demoverze velmi často narážel. Autoři nedávno řekli, že více než ke GTA se Mafia 2 přiblíží ke hře Alan Wake. Přesto jsem počítal s tím, že pro hráče se najde spousta věcí, které se budou dát dělat mimo samotný příběh. Jestliže plná verze nabídne (co se týče možností a volnosti) pouze to samé, jsem trochu zklamán. Rád bych se totiž jen tak vyřádil a odreagoval v něčem vedlejším. Počítal jsem s tím, že se bude jednat primárně o free-form akci.

Muži zákona a jejich IQ

O nezávaznou zábavu se tedy alespoň trochu postarají přestřelky s policisty, kterých je sice ve městě požehnaně, ovšem jakmile jich pár zastřelíte, nijak rychle vás hledat nebudou. A to si vemte, že jejich auta jsou vybavena vysílačkou. Kdybych zastřelil veřejného činitele, okamžitě by po mě šli desítky strážců zákona. Při těchto přestřelkách jsem si navíc všiml další nepříjemnosti - umělá inteligence je bohužel špatná. Policisté používají kryty jen občas a jdou k vám přímo pod hlaveň. Když se přiblíží, někdy jen tupě proběhnou kolem vás, zastaví se a teprve poté začnou opětovat palbu. To už ale většinou mají v břiše tři kulky. Muži starající se o bezpečnost raději lepí pásky na místo činu, než aby se snažili dopadnout samotného pachatele.

Podobná problematika se taktéž týká kolemjdoucích občanů města Empire Bay. Někteří nereagují na střelbu a pokračují dál v pomalé chůzi. Jestliže zablokujete průjezd silnice, vytvoří se dlouhá kolona. Budete-li chodit od auta k autu a střílet řidiče, ostaní vozidla budou stát klidně v řadě a čekat, až se dostanete se zbraní k nim. Stejně tak někteří jedinci si nechají puškou mířit na hlavu a jen na vás tupě zírají. V misi jsem na problémy s AI nenarazil - gangsteři se chovali naprosto v pořádku a dle očekávání.

Při prvním spuštění mě rovněž trochu zarazila grafická stránka. Vše je moc kostrbaté, ale postupně si na to zvyknete. Měl jsem možnost vidět i PC verzi - ta je na tom mnohem lépe. Celkově jsem čekal lepší hru, ale i s tímto bych se dostatečně spokojil. Desítková a devítková hodnocení asi nikterak často padat nebudou, i tak se ale Mafie 2 (u nás určitě) stane úspěšným titulem, který hochům z 2K Czech neudělá ostudu. Šlo však udělat ještě lepší titul – nezaměřovat se na detaily jako vypínání a zapínání světel a pořádně poladit ty nejdůležitější aspekty.

Shrnutí: Mafie 2 po první vyzkoušení ani nezklamala, nicméně ani nijak nepotěšila. Na konzoli se skvěle ovladají auta, pěstní souboje taktéž fungují na jedničku. Zkušební mise je rychlá a svižná a hudba excelentní. Na druhou stranu zamrzí špatná kooperace policie, umělá inteligence a trochu kostrbatá grafika (i když na nabušené PC sestavě vše vypadá nádherně). Mafia 2 má (soudě dle dema) bohužel k dokonalosti daleko. Uvidíme, co přinese plná verze. Žádná velká překvapení však neočekávám.

Autor hrál konzolovou demoverzi hry určenou pro konzoli Xbox360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama