Mafia 2 - Recenze českého pokladu
Blogy čtenářů Recenze Mafia 2 - Recenze českého pokladu

Mafia 2 - Recenze českého pokladu

Všechno to šílenství začalo v roce 2002 s vydání prvního dílu Mafie, tenkrát jěště pod vývojářským týmem Ilussion Softworks (dnes 2K Czech). Hra…

Reklama

Všechno to šílenství začalo v roce 2002 s vydání prvního dílu Mafie, tenkrát jěště pod vývojářským týmem Ilussion Softworks (dnes 2K Czech). Hra zažila velký úspěch nejen v Česku ale také ve světě. Doposud je stále mafie moji nejoblíbenější hrou. S tím úspěchem není divu že začali dělat na druhém dílu a konečně s nekonečně nekonečným odkládáním vychází Mafie 2.

Příběh

Celý příběh hrajete za Vita Scaletta, američana s italskými kořeny. 1. kapitola se odehrává ve 2. světové válce, tam Vita postřelí a on se vrací domů na dovolenou, kapitola je bohužel krátká (původně měla mít část ve 2. světové válce 6 kapitol).

2. kapitola začíná už v jeho domovském městě - Empire Bay. Rodina Vita se dostává do dluhů, tak začne pracovat v docích, tomu však za pár dolarů vůbec nepomůže. Naštestí má kamaráda Joea Barbara, který mu zajistí, že se do války už nedostane a nabídne mu mnohem zajímavější práci.

Poté přichází velká karierá plná nečekaných zvratů a podle mě velice kvalitního příbehu, který však na první Mafii nemá. Víc ohledně příběhu neřeknu, abych vám nezkazil skvělou zábavu. Hra má celkově 15 kapitol, což je asi 10 hodin času, což je hodně málo a bohužel po dohrání na nás nečekají žádně vedlejší úkoly ani volná jízda. Je to prostě všechno trochu osekaný.

Postavy a dabing

Všechny postavy jsou povedené a promyšlené. Rozhodně každá má svůj vlastní charakter a každá je jiná. Například Vito je úplný opak Joea. Ze všech postav mě však nejsympatičtější přišel Joe, ty jeho vtípky byly bezchybný. Dále mezi ty nejlepší postavy patří Vito s celou jeho rodinou, Henry Tomasino nebo třeba Leo Galante.

Co se týče dabingu, ten je podle mě na skvělé úrovni ať mluvím o anglickém nebo o českém se skvělým Vlastimilem Zavřelem (dabérem Homera Simpsona),  Martinem Trnavským, Janem Šťastným nebo Dalimilem Klapkou. Jediné co mě na českém dabingu trochu vadilo, bylo vyslovování sprostých slov spisovně, což znělo hodně divně a nepřirozeně. Celkově je ale dabing velice povedený.

Vozy a zbraně

Vozový park nabízí spoustu naleštěných bouráků zpracovaných podle reality, které si můžete i trochu tunit podle svého vkusu. S jízdným modelem, který sice nenabízí realitu jako v GTA IV jsem narozdíl od mnoha hráčů spokojený a vyhovuje mi. Všechny modely jsou zpracované na jedničku a pokud si chcete pořádně prohlídnout okolí, můžete zapnout omezovač rychlosti. Vadí mě, že za volantem strávíte trochu víc času a méně času přestřelkami a také mě vadí že tu nejsou jiné dopravní prostředky než auta, zádná letadla, žádné motorky, žádný vlak, což je veliká škoda.

Bojovat můžeme pěstmi a na to máme celkově 2 druhy úderů a obranu. Bohužel mě zde chybí různé zbraně jako basebollová pálka nebo nůž. Ve hře dále můžeme najít třeba pistole, brokovnice, samopaly, molotovy či granáty. Mojí nejoblíbenější zbraní se stal za celou hru Thompson 1911, bez kterého bych si tuhle hru těžko dokázal představit. Systém krytí, velice podobný Mass Effectu mě vyhovoval.

Atmosféra a město

Empire Bay je nádherné město, které je nesmírně realisticky zpracované, řekl bych že je to přesný opak Liberty City z GTA. Město je jedna z největších plusů u hry a to i jak město funguje. Skvěle můžete sledovat lidi jak si povídají, když do člověka strčíte reaguje. Bohužel je ve městě vidět, že tu mělo být spoustu věcí funkčních, které z jakéhosi neznámého důvodu nefungují. Atmosféra je v Empire Bay na vysoké úrovni, třeba si jen tak projíždět městem v zimě je nádherný zážitek.

Grafika a optimalizace

Grafika hry je další z velkých plusů. Když si všechno dáte na nejvyšší detaily, uvidíte nádherné detaily okolí. Skvěle zpracované jsou také výbuchy a přestřelky, tyhle efekty se povedly. Mimika postav je taky pěkně zpracovaná. Celá grafika tedy je na vysoké úrovni a působí realisticky. Optimalizace je podle mě rozhodně dobře zvládnutá na mém stroji (Intel Core 2 Duo E8400 @ 2x 3.00 Ghz, Gainward Ati Radeon HD 3870 512 MB, 2,5 GB RAM a na rozlišením 1280x1024) jsem si hru vychutnal na nejvyšší detaily s 8xAA.

 

Doufám, že se vám recenze aspoň trochu líbila a předem se omlovám za všechny pravopisné chyby. O svoje názory na recenzi či hru se můžete podělit v diskuzi.

Mafia 2 - Recenze českého pokladu

Verdikt

Mafie 2 je bezpochyby povedenou hrou, která nabízí zábavu na 10 hodin, pěknou grafiku, příběh, neuvěřitelně bezkonkurenčí atmosféru a město. Přesto na první díl rozhodně nemá, kvůli nevyužitému prostředí, délce hry a chybějící volné jízdě. Mafia 2 je velmi dobrá hra, ne však dokonalá.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh
Empire Bay
Atmosféra
Optimalizace
Postavy
Nevyužité město
Krátké
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama