Mafia II: Návrat legendy, nebo ....
Blogy čtenářů Recenze Mafia II: Návrat legendy, nebo ....

Mafia II: Návrat legendy, nebo ....

Na pokračování, dnes již legendární Mafie, se řada z nás těšila už od dohrání dílu prvního. Vznikaly nové modifikace, vymýšleli jsme různé scénáře a…

Reklama

Na pokračování, dnes již legendární Mafie, se řada z nás těšila už od dohrání dílu prvního. Vznikaly nové modifikace, vymýšleli jsme různé scénáře a přemýšleli, jaký asi druhý díl bude. A ač se na druhém dílu začalo pracovat prakticky rok po vydání prvního, museli jsme čekat hodně dlouho, než jsme se dočkali pokračování. Uklidňovala nás ale představa kvalitní hry, která si zaslouží čas na dokončení.

 

Čekání nám jistě trochu zkrátily tituly, jako byl The Gotfather, GTA: San Andreas, Gotfather II a dokonce GTA IV, ale stále to nebylo ono. Mafie je prostě hra, která v České republice pro většinu hráčů znamená víc než ostatní. Po osmi letech od vydání prvního dílu jsme se konečně dočkali, v obchodech se objevila tolik očekávaná hra. A jaká tedy ve skutečnosti je? Předem mohu říct, že je jiná než většina z nás čekala. To jestli je to dobře nebo ne, se dozvíte na následujících řádcích.

,,Proč já tě vůbec poslouchám. Někdy seš jak retardovanej."

Hlavním lákadlem nové Mafie je příběh, akčních her máme v dnešní době dostatek, ale her, které opravdu zaujmou kvalitním příběhem, moc není. Už první díl byl právě zajímavým příběhem proslaven, a druhý ho jistě nezahanbí. Celý děj se totiž bude točit okolo mladíka Vita Scallety, který do USA připluje jako dítě, se svou rodinou ze Sicílie. Všichni doufají v lepší život, ale realita je bohužel mnohem tvrdší. Vitův otec musí pracovat za směšný plat v docích, což způsobí jeho značnou oblibu alkoholu. Vito ale podobným způsobem rozhodně žít nechce, a tak se se svým kamarádem Joem vydávají na cestu zločinu. Touží totiž po bohatství a respektu a ne po dřině za nějakou almužnu. Při jedné akci je ale Vito zatčen, a aby se vyhnul jistému vězení, vstupuje do americké armády a vydává se zpět do Itálie, bojovat ve druhé světové válce.

Ke konci války je ale postřelen a vrací se na dovolenou domů do Empire Bay, aby se vyléčil a trochu si odpočinul. Joe na vás ale už netrpělivě čeká na nádraží, aby vás mohl odvést domů za matkou a sestrou. Tam se dozvídáte o dluzích vašeho otce a hned je vám jasné, že obyčejnou prací takové peníze nikdy neseženete. Joe naštěstí zařídí, aby se vaše dovolená prodloužila na neurčito ze ,,zdravotních důvodu“, a tak se můžete vrátit do světa krádeží, vražd a hlavně velkých peněz. Tím to hlavní ale začíná, život mafiána není zdaleka tak snadný, jak si na začátku představovali, ale to už uvidíte sami. Oproti prvnímu dílu je příběh mnohem drsnější a uvěřitelnější. Setkáme se v něm ale s mnohem větším množstvím urážek, vulgarismů, sexu a rasizmu, ale to od mafiánů můžeme také čekat. Hra ale určitě není pro děti, a některé vulgarismy se opakují tak často, že to působí trochu divně.

Empire Bay, ukázkové město.

Celá hra se odehrává ve městě Empire Bay, které by mělo být zhruba dvakrát větší, než původní město Lost Heaven z prvního dílu. Rozloha ale není hlavním lákadlem, tím je spíš propracovanost a smysl pro detail. Dočkáte se výborné atmosféry, krásných míst, lidí a hlavně života. Je to ideální prostředí, škoda jen, že město pořádně nepoznáte. V prvním dílu bylo vše dělané tak, aby jste se si město pěkně prohlédly a dobře se v něm orientovali, ve druhém dílu nic takového není, a tak jezdíte z jednoho místa na druhé, a město pořádně poznáte, jenom když se po něm budete na vlastní pěst projíždět. Tak že zatím co v Lost Heaven jsem znal každou zatáčku, zde si na mnoho věcí z města nepamatuji. To je trochu škoda u takto krásně zpracovaného města. Prostě nevyužitý potenciál.

To co nás ale zajímá je, jak se u hry pobavíme. Mafie II je něco jako interaktivní film, je plná videí, příběhu a zábavy. Mise jsou hodně zajímavé a určitě se u nich nudit nebudete. Co je ale škoda je ježdění po městě, které vás na nová místa nezavede. Určitě by mi nevadilo jezdit po městě a objevovat nová místa, ale jezdit do Joeho bytu mě moc nebavilo, navíc jízdní model mi nepřišel tak dobrý jako v prvním dílu. I když mi nektěré zbytečné chyby kazily náladu, samotná hra mě bavila, a to je hlavní, zvláště když jí srovnám se spoustou ostatních her. Bohužel je cítit že měla být a asi i byla lepší než je dnes, což opravdu zamrzí, zvláště když některé postavy mluví o věcech, které byly ze hry vymazány, jako jsou třeba vedlejší úkoly, nebo slavná mise z kostela ze známých videí.

Bez nejnovějšího DirectX 11, ale i tak pěkně.

Důležitou součástí každé hry je také technické a grafické zpracování. I to je u Mafie II úchvatné. Přispívají k tomu samozřejmě již zmíněné maličkosti, pěkné zpracování domů, kolemjdoucích, stromů, laviček a spousty dalších drobných věcí na ulici i v interiérech. Hra ale bohužel nevyužívá moderních technologií a dělá to postaru. Není to samozřejmě nutnost, ale pár efektů z aktuálního DirectX 11 by hře rozhodně neuškodilo, a naopak by zvýraznilo to s jakou pečlivostí byla hra připravována.

Třeba hře DiRT 2 to hodně prospělo a člověk si jí opravdu vychutnával. Ale tak třeba se ho dočkáme v dalším pokračování, třeba za dalších osm let. Nová Mafie má ale mnoho chyb a nedostatků. Většina misí začíná tím, že se u sebe doma zbudíte a zvednete telefon, což je trochu škoda, v tohle ohledu byl první díl Mafie lepší. Ve hře také spousta věcí chybí a je to vidět i na příběhu. Když se koukneme na původní seznam misí je jasně vidět, že se v této hře škrtalo víc než by bylo vhodné. Kde je třeba slavná mise z kostela, na kterou jsme se těšily? Ve hře také chybí vedlejší úkoly, ač vše naznačuje, že v původní verzi hry byly. Údajně jsme původně měli používat i nadzemku, používat zbraně na blízko, koukat z pohledu uvnitř auta (což se podle fan stránek dá odemknout v cracknuté verzi) a hlavně měla zde být volná jízda.

Vypnout, deaktivovat, vyškrtnout...

Ve skutečnosti ve hře volná jízda je, ale je opět, z pro mě nepochopitelného důvodu deaktivovaná. Ve hře je celkem patnáct hodně lineárních kapitol, které vám zaberou zhruba jedenáct hodin herního času, což sice není malo, ale po sedmi letech vývoje, ani moc. Hra byla totiž hodně zkrácena, bohužel. Co mě otrávilo je vozový park, obsahuje sice necelých 40 vozidel, ale nějak mě žádné auto nezaujalo, myslím si, že v původní Mafii se dalo vybírat mnohem lépe, mimo jiného díky vedlejším úkolům, no snad se dočkáme v dalším placeném DLC balíku nových aut. Dále se mi nelíbí to, že když vás auto srazí, jenom vás posune a srazí vám životy, přitom když najedete do chodců, odlétávají slušně. Stejně tak mě mrzí, že se z aut nedá střílet, kdo ví proč.

... zde pokračujte v psaní ...

Mafia II: Návrat legendy, nebo ....

Verdikt

Mafie je velmi zajímavá hra, u které se nudit nebudete, ale po osmi letech čekání a sedmi letech vývoje bych čekal něco trochu víc a možná tam to něco víc bylo, před tak drastickým seškrtáním. Kdyby ve hře bylo vše co je dnes deaktivované nebo vymazané nebránil bych se hodně vysokému hodnocení, ale to jsme nakonec dostali, je opravdu hra, která ani zdaleka není tím, čím asi byla, a také není tím, čím by být měla.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Krásné, do detailů zpracované město.
Zajímavý a zábavný příběh.
Hudební doprovod.
Bezvadné hlášky.
Vyškrtání misí a dalších věcí
Chybějící volná jízda (oficiálně)
DLC, které mohli být součástí původní hry
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama