Mark of the Ninja ...smrtící stín ninji
Blogy čtenářů Recenze Mark of the Ninja ...smrtící stín ninji

Mark of the Ninja ...smrtící stín ninji

Wast

Wast

Dnes se tu společně podíváme na jednu velice zajímavou novinku Mark of the Ninja. Zalovíme rovnou v nejstarším herním žánru a to v 2D plošinovkách.…

Reklama

Dnes se tu společně podíváme na jednu velice zajímavou novinku Mark of the Ninja. Zalovíme rovnou v nejstarším herním žánru a to v 2D plošinovkách. Dnešní herní pecka ze Steamu  (14,99€) nabízí ještě jeden žánr navíc, protože hra obsahuje i bohaté prvky stealth akce. Konečně jsme se dočkali a tento povedený hit z Xbox Live konečně nabral směr rovnou na naše počítače.

 

Žánr 2D plošinovek prožívá v poslední době nefalšovanou renesanci. Mark of the Ninja  je třetím herním počinem od malého, kanadského, vývojářského studia Klei Entertainment. To se od své prvotiny Shank a jeho pokračování Shank 2 ponořilo opět do vod herního komiksu nešetřícího virtuální krví ochucené porcičkou brutality. Vše tak, jak se v pořádném komiksu sluší a patří. Před lety téměř zapomenutý druhý herní rozměr, dostává tak do žil infuzi čerstvého, akčního roztoku stealth akce. Várka je to sakra žhavá, tak bacha ať si nepopálíte prsty. No ale jedeme dál…

 

Studiu Klei Entertainment tu musím hned na úvod vyseknout velikou poklonu. Prostě koná se opět příjemný pocit dejavu a nová pecka  Mark of the Ninja s přehledem navazuje na úspěch brutálního Shanka, jak to od něj hráči poprávu čekali. Navíc stealth možnosti hry jsou opravdu bohaté, a tak není divu, že osvěžují je rovnou celý žánr. Nepředbíhejme, protože už nám snad nic nebrání se blíže podívat, co má nový „ninjovský“ Mark ukrytého v kalhotách.

Mark of the Ninja přichází a stejně jako Shank není plnohodnotným áčkovým titulem. Řadí se spíše ke casual počinům. Dokazuje tak, že i poměrně malý počet vývojářů pracujících na jeho vývoji, navíc za použití celkem malých finančních prostředků, dokáže vytvořit kousek s fantastickou hratelností. Dobrou zárukou kvality může být i vydavatel, kterým tentokrát není EA jako minule, tito vydali Shank a Shank 2,  ale Microsoft Games. Tahle čerstvě vydaná arkádová  2D plošinovka Mark of the Ninja je „pařbička", jaká tu už dlouho nebyla a do vydání  další zajímavé plošinovky Deadlight asi jen nebude. Kvalitu a celý neotřelým koncept hry má na starosti  skupina nesmírně kreativních vývojářů. Právě oni vtiskli hře neopakovatelnou komiksovou tvář, stejně jako i Shankovi. Mark of the Ninja  je v podstatě též hraný komiks. Takže kdo má kreslené postavičky rád, tady si jich užije opravdu slušnou porcičku.

 

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/o0knqt0qSds" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

 

Akce, akce, tichá akce po novém, ale jako z kazety VHS

Autoři z Klei Entertainment opět hledali a úspěšně našli inspiraci v některých nám starším divákům a potažmo i milovníkům akčních filmů, dobře známých béčkových „ninja" filmech. A to přesně tak, jak je mnozí známe z osmdesátých let. Kdo neviděl filmy, jako byla např. pětidílna série Americký ninja s Michaelem Dudikoffem (American Ninja) (1985 až 1993)? Upozorňuji, že herec nehrál ve všech dílech! Ninja přichází (Enter the Ninja) z roku 1981 s Franco Nerem, byl ve své době velice populární film s touto tématikou.  Jak by také ne, vždyť na režijní židličce seděl matador akce Menahem Golan. Film se dočkal dvou pokračování a odstartoval veliký zájem diváků sledující tyto „pecky“ na dnes už stařičkých VHSkách. Jo to byla doba!!!  Dost staré filmové nostalgie, a tak se teď vraťme se zpět ke hře.

 

Ze hry je tato „akční“ inspirace cítit na sto honů už od prvního pohledu, a rozhodně to není ke škodě věci. Spíše je tomu naopak. Milovníci akce, plížení a brutální zábavy si přijdou jistě na své. Nebývale drsné pojetí už známé ze Shanka je tu posunuto ještě o fous dále. Akce střídá akci, plížení krytí, virtuální krev cáká na všechny strany, tak co si více přát.

 

Pššššt…zavři oči brouku a šmik!

Nový Mark of the Ninja je brutální stealth akce co prostě jede. Nekompromisně, brutálně a neskutečně bravurně se ninja probíjí vpřed, šestnácti rozlehlými levely, kde na něj čekají celé zástupy nepřátel. Hlavně vojáků, kteří mu postup znepříjemňují, co to jde. V boji vás navíc doprovází velice vtipná bojovnice, jež tu slouží i jako jakýsi tutoriál. S její pomocí se hravě naučíte nepříliš složité ovládání hry. K pohybu si vystačíte s W,S,A,D,  pro skok slouží mezerník a plus pár dalších tlačítek klávesnice a dvě na myši, no to je vše.

Celá hra vlastně už svým stylistickým, grafickým pojetím působí jako hratelný komiks se vším všudy. Milovníci komiksů budou vrnět blahem. Je to komiks se vším všudy, a navíc je tu charizmatický hrdina, vždy ozbrojený a nebezpečný, stejně jako několik druhů podobně vybavených nepřátel. Ti by sice mohli být malinko rozmanitější, ale i těch několik málo musí stačit. A docela i postačí. Jo mohlo být i podstatně hůř. Po zvukové a hudební stránce nejde hře taktéž co vytknout. Pochvalu zaslouží i příběhová výdejka. Že je borci z Klei Entertainment  umí, potvrdili i tím, že je na zakázku dělali i pro parádní RPG Torchlight 2.

 

Hře nechybí ani příběhová, brutální stylová zápletka, která jakoby vypadla právě z nějakého béčkového filmu s podobnou ninjovskou tématikou. Jak by také ne. Navíc zde jak to u komiksu plného surového násilí bývá zvykem, opět proudí celé potoky virtuální krve. Hra rozhodně nešetří různými fatalitami. Akční hra se vším všudy, až na to, že jde o 2D plošinovku, a tak se hráč pohybuje se svým hrdinou klasicky zprava doleva, přesně jak je v tomto žánru zažitým zvykem. Hra není nijak moc barevná, a tak se ponoříte do různých odstínů černé a šedé. Tu a tam se hra sice probarví a to hlavně nepřátelskou krví. Tmavost hry výborně podtrhuje celou temnou a ponurou atmosféru hry, která plíživému pojetí přinese nejen dávku napětí, ale i solidní porcičku hratelnosti. Navíc cest k cíli, tedy ke splnění daného úkolu vede vždy několik cest a zaleží jen na vás, kterou se vydáte.

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WZvTIztzDL8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Boj nejen na ostří katany

Zbraňový arzenál je též v ninja stylu, zde se žádné překvapení nekoná. Ke slovu se časem dostanou jak šurikeny (šipky), tak i různé japonské meče katany a vrhací nože. Později se objeví i kouřové bomby a vystřelovací hák. S těmi dostane hra hned další rozměr hratelnosti. Začínáte v podstatě s ničím, máte holé ruce, a tak se nejdříve ke slovu dostanou likvidační údery a kopy. Uměním zabíjet nepřátele je časem povýšeno na vyšší level a vy je tak můžete v klidu likvidovat ze zálohy. Potichoučku se zezadu přiblížíte za nic netušícího vojáka a šmik. Postupně si osvojíte všechny ninja dovednosti, a zvládnete je v boji použit, s využitím rozličných předmětů. Mezi další nezbytné schopnosti bude patřit i šplhání a slaňování. Na nepřítele budete útočit shora, či zdola, ale vše tak, jak se na stealth akci sluší a patří. Časem se z podřezávání hrdel vojáků a různých dalších grázlů stane téměř rutina. Pěkně shora nebo útoky zdola, při nichž je stáhnete za okraj plošiny apod.  Obtížnost hry je mistrně rozložena a tak postupně k závěru graduje.

 

Zlikviduj chytře a tiše na několik způsobů

Na tichou likvidaci nepřátel můžete tu a tam položit i nějakou tu nášlapnou past. Sejmout se dají i mnoha dalšími způsoby. Docela cool je, že tu můžete svým chováním vyprovokovat jednoho vojáka k tomu, aby zabil druhého. Stačí jen včas uskočit. Stejně jako v Shankovi i zde se setkáte se psy. Což mě docela slušně pobavilo. Navíc je to hra kde nutně musíte do hraní zapojit i váš mozek. Ten se zapotí při řešení několika solidně navržených logických puzzlů. Hlavně setkání s laserovými paprsky dokáže slušně zatopit. Jenže ve chvíli, kdy budete vybaveni kouřovými bombami, ani tohle omezení neplatí. Hra má solidní hratelnost, odsýpající spád a neskutečnou dynamiku.

 

Hra  mě rozhodně nezklamala, a tak ji doporučuji každému komu sedne tento žánr. Hra to není nijak dlouhá, dohrání kampaně zabere pár hodin. Rozhodně jí ale nechybí motivace, která vás žene dál hrou až na konec a po jejím dohrání si ji klidně můžete zahrát ještě jednou, třebas na větší obtížnost. To je její největší plus. Ode mne má za to oba palce nahoru !!!

Mark of the Ninja ...smrtící stín ninji

Verdikt

Výborná plošinovka, jaká se vidí jen málo.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

výborně zakomponované prvky stealth akce
nechybí motivace pro její hraní
řešení puzzlů
povedené ovládání i na klávesnici
komiksové pojetí hry
špičková hratelnost
nepřátel mohlo být více druhů
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama