Metro 2033: Povedená atmosferická akce
Blogy čtenářů Recenze Metro 2033: Povedená atmosferická akce

Metro 2033: Povedená atmosferická akce

Od jisté chvíle se v prostorách pražského metra cítím trochu divně, jako by se z tunelů mělo každou chvíli něco vyřítit. V prodeji je totiž už za…

Reklama

Od jisté chvíle se v prostorách pražského metra cítím trochu divně, jako by se z tunelů mělo každou chvíli něco vyřítit. V prodeji je totiž už za slušnou cenu okolo sedmi set korun hra na motivy úspěšné sci-fi knihy Dmitirie Glukovského, která nás zavede do moskevského metra a přilehlého podzemí. Moskevské metro je v současnosti druhým největším na světě. Denně přepraví okolo šesti a půl milionu lidí, má celkem 12 tras a 180 stanic, přičemž jeho tratě měří okolo tří set kilometrů. Posuneme se teď ale o dvacet tři let do budoucnosti. Je po jaderné válce a přeživší v moskevském metru si ze stanic museli udělat domov a útočiště před zmutovanými zrůdami. Hned na začátku se dostanete do role mladíka Arťoma, který se ve své domovské stanici setkává s legendárním Lovcem.

Moskevské metro

Tam společně odoláte útoku zmutovaných zrůd, Váš úkol bude ale mnohem důležitější, v průběhu hry se z Vás stane kurýr, který doručí velmi důležitou zprávu, právě od Lovce. Není čas váhat, zbývá jen sehnat nějaké vybavení a vyrazit na velmi nebezpečnou cestu. Za hrou Metro 2033 stojí herní studio 4A, které je poměrně nové, nicméně hlavní tvůrci Metra stáli u zrodu série S.T.A.L.K.E.R., pustili se ale do vlastního projektu a ten stojí opravdu zato.

Metro jde totiž jinou cestou a je to vidět, hra Vás totiž naprosto vtáhne do děje. Osloví Vás hned úvodní minuty hraní, dříve než si všimnete příběhu nebo čehokoliv jiného, překvapí Vás opravdu nádherné grafické zpracování. K tomu, aby jste si tuhle hru zahráli naplno, ale potřebujete opravdu výkonný stroj. Hra je postavena na A4 Enginu což je pochopitelně vylepšený X-Ray engine ze Stalkera, a nebo je mu velice příbuzný. První co Vás zaujme, jsou velice pěkně ztvárněné modely postav a vybavení a pak opravdu geniální nasvětlení. Ke všemu hra umí nový DirectX 11 se kterým hra vypadá ještě lépe.

Dech beroucí grafika a bezvadná atmosféra

Nejde ani tak moc o screenshoty ale to jak hra vypadá když se všechno hýbe. I přesto, a nebo hlavně proto, že se většina hry odehrává v metru a v různých stanicích, je zde spousta detailů a maličkostí, které Vás určitě potěší. Hra je rozdělena celkem do sedmi obsáhlých kapitol, které jsou dále děleny na úseky. Hra je tedy dostatečně dlouhá, otázka je jestli Vás dovede tak dlouho bavit. Ve hře nenajdeme žádné prvky RPG, místo peněz se zde platí municí, fungují zde směnárny a také nějaký ten obchod kde si můžete ze skromného množství zbraní vybrat.

Zbraně mají také určitá vylepšení, ale co se týče rozmanitosti, žádná sláva. Metro 2033 je hlavně klasickou střílečkou, kde vlastně stále postupujete dál, nemusíte si nic rozmýšlet, nic rozhodovat. Když už se rozhodnete tak to na příběh nemá žádný vliv. Ve hře se párkrát bohužel dostanete i napovrch. Bohužel proto, že hra ve dne a mimo metro vypadá prostě ošklivě. Exteriéry nejsou povedené, textury nezáživné a orientace také slabší, asi nejsem sám kdo se těšil zpět do podzemí, protože venku se to moc nepovedlo. Holt A4 Engine je mistr v interiérech a ve hrách se světlem a stínem, což mi tak trochu připomíná Dooma III. Hra ale umí PhysX, ale jelikož namám grafickou kartu od nVidie nemohu posoudit.Pokud jsou ale videa z youtube pravdivá není oč stát.

Nový DirectX 11, kdo z nás na něj má

Co se týče náročnosti na hardware, jde o tvrdý oříšek. Chcete li hru hrát na plné detaili v DirectX 9, postačí Vám levnější grafická karta ATi radeon HD5770 (nebo radeji 5830) ne nVidia GTX 260, pokud ale chcete okusit grafické orgie DirectuX 11, které sice nejsou tak zásadní, ale přece jenom určitý rozdíl tu je budete potřebovat něco mnohem lepšího a to ATi Radeon HD 5870 nebo v lepším případě HD 5970. Když se ale budeme soustředit jenom na herní část hry, není to to, co bych čekal.

Atmosféra Vás sice vtáhne a hra Vás bude bavit, ale samotný boj je hodně monotónní. Uměla inteligence protivníků není zrovna ideální a hlavně různá havěť na Vás jenom běží a pak Vás začne bouchat nebo kousat. Občas se měl pocit, že si z monstra vybírají za cíl mě, ač k tomu neměli důvod, ale dejme tomu že to byla náhoda.

Metro 2033: Povedená atmosferická akce

Verdikt

Na závěr by se hodilo nějaké hodnocení nebo shrnutí. Metro je nádherně vypadající přímočará střílečka, která naznačuje potenciál jakého si RPG ale v tak mále míře až to člověku je líto, pokud ale RPG nemáte rádi a radši si zastřílíte, budete spokojeni. Atmosféra je naprosto dokonalá do chvíle, než vylezete na povrch, naštěstí to neděláte tak často. Pro mě osobně je to jedna z nejlepších her roku 2010 a její koupě za cenu okolo 700 Kč (doufám že bude ještě klesat) se Vám jistě vyplatí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafické zpracování
Slušný příběh
Bezvadná atmosféra
Venkovní prostory
Málo zbraní
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama