Mini Metro – minimalistická strategie
Blogy čtenářů Recenze Mini Metro – minimalistická strategie

Mini Metro – minimalistická strategie

Ylbirda

Ylbirda

Mini Metro je nezávislá simulace podzemní dopravy. V průběhu hry cestujete různými městy, ale místo, abyste si prohlíželi památky nebo nakupovali,…

Reklama

Mini Metro je nezávislá simulace podzemní dopravy. V průběhu hry cestujete různými městy, ale místo, abyste si prohlíželi památky nebo nakupovali, se musíte postarat o to, aby byli všichni pasažéři spokojení a mohli se, pokud možno co nejrychleji, dopravit tam, kam chtějí.

 

 

Minimalismus, kam se podíváš

Na první pohled zaujme Mini Metro svým minimalistickým vzhledem. Geometrické tvary hře dominují a přehršel barev zde také nenajdete. To ale rozhodně není na škodu. Spíše naopak, hra se odlišuje od ostatních, a vzhledem k tomu, že jde o simulaci metra, dává toto zpracování smysl. Pražáci podobné zobrazení metra můžou vidět každý den (což je jedna z mála věcí, kterou bych hře vytkla – Praha tam není). Hudba je také spíše decentní, elektronická a nijak neruší. Samozřejmě se dá také vypnout, ale mám dojem, že ke hře se opravdu hodí.

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Zbk_msu-iYI?rel=0&amp;controls=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Spokojenost pasažérů

Čekají vás různě barevné linky metra a různě tvarované zastávky (a cestující). Úkol se zdá být jednoduchý: postarej se o to, aby se všichni cestující dostali tam, kam chtějí. Jenomže po chvíli se ukáže, že to zase tak jednoduché nebude, zvláště, pokud chcete vydržet déle než dva týdny. Na začátku každé hry máte k dispozici tři vlaky, tři linky a tři zastávky. Podle toho, na jaké mapě zrovna jste možná navíc dostanete několik tunelů. A pak už je to na vás.

Jednotlivé stanice musíte spojovat linkami. Na každé lince musí jezdit alespoň jeden vlak, časem jich samozřejmě budete potřebovat víc. Nebo alespoň další vagón, do kterého se vejde dalších šest pasažérů. Podle toho, na jaké mapě se nacházíte, budete mít situaci komplikovanou řekami, které můžete překonat pouze pomocí tunelů. Pokud je vyčerpáte moc brzy, nebudete moci část pasažérů přepravovat. A na tom dojedete.

Hra funguje v týdenních cyklech a průběh týdne sledujete v pravém horním rohu společně se zvyšujícím se počtem již přepravených pasažérů. Na konci týdne vždy dostanete nový vlak a pak budete mít na výběr mezi různými vylepšeními. Vždy to budou dvě věci a občas bude rozhodování dost těžké. Potřebujete víc novou linku nebo tunely? Vagón nebo další vlak? A někdy nastane i přes rozumná rozhodnutí nastane problém. Pokud se na jedné zastávce nahromadí příliš mnoho pasažérů, začne ubíhat časomíra, a pokud nestihnete pasažéry přesunout někam jinam, hra končí.

 

 

Jde to i bez stresu

Hra nabízí také něco jako „zen mód“, nekonečný režim, kde spokojenost zákazníků nehraje takovou roli. Pokud někoho přepravit nestihnete, tak prostě zmizí sám od sebe, stanice se nebudou přeplňovat a vaším úkolem je postavit co nejefektivnější síť. Budete také častěji dostávat různá vylepšení, počet přepravených se však nebude hýbat tak pravidelně, jako při normální hře. Kromě toho je každý den dostupný jiný level, který si můžete zahrát, aniž byste ho třeba ve hře již zpřístupnili.

A pokud vás začne normální režim nudit, můžete si to celé dát v extrémním režimu. Jednak se budou stanice rychleji plnit, za druhé nemůžete upravovat tratě, což v předchozích dvou módech můžete a velmi to pomáhá. Stanice totiž rostou naprosto libovolně, občas tam, kde je konečná, ale občas také poblíž středu trati. A pokud zrovna nemáte k dispozici novou linku, nezbývá nic jiného než trať holt trochu přesměrovat. A tím, že vám tato možnost v extrémním režimu chybí, se hra opravdu dost komplikuje. Nových linek totiž taky nemáte nekonečně, maximálně jich můžete mít 7.

 

Mini Metro si můžete pořídit za 9,99 euro, což mi přijde ok, já osobně jsem se ke hře dostala skrze bundle. Zatím jsem ve hře strávila jenom 4 hodiny, ale s třetinou měst ještě nejsem hotová a nejspíš to bude chvilku trvat. A i po dohrání všech levelů můžete hrát dál díky denním výzvám a zbývajícím režimům.

Mini Metro – minimalistická strategie

Verdikt

Verdikt: Logická hra v neobvyklém provedení, která dokáže potrápit vaše mozkové závity, nebo vás naopak dostat do skoro meditačního stavu. Hodí se pro každého, kdo si chce trochu oddechnout od akce a nemusí nikam spěchat.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafická úprava
nápad a zpracování
lokalizace do češtiny (i když není nutná)
v normálním režimu máte omezené možnosti a spíše čekáte, než hrajete
chybí Praha
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama