Mobil jako herní platforma
Blogy čtenářů Článek Mobil jako herní platforma

Mobil jako herní platforma

Anonymní

Anonymní

Víte proč si vývojáři oblibili mobilní trh? A jaká je jeho budoucnost? Mohli jste si všimnout, že Google Play, tak i jeho obdoba na iOS ale i u…

Reklama

Víte proč si vývojáři oblibili mobilní trh? A jaká je jeho budoucnost? Mohli jste si všimnout, že Google Play, tak i jeho obdoba na iOS ale i u ostatní konkurence je plná aplikaci, ale zejména her. Ať už od menších týmů, které se prosadili a mají svou stabilní pozici, nebo těch méně úspěšných, kde to většinou končí jednou, nepovedenou hrou.

 

Zavoláš? Neotravuj hraju!

V poslední době si sílu mobilních zařízení začali uvědomovat i velké, renomované herní domy jako EA nebo Activision a jejich známé značky se začaly objevovat už i na smartphonech. Stabilní místo v telefonech má FIFA, Real Racing, zda Plants vs Zombies - a jejich počty se počítají v desítkách milionů! Stejně i Call od Duty na telefonech zaznamenalo docela slušné prodeje.

Ale proč se to těmto firmám tak vyplatí ?? Důvod je samozřejmě prostý - peníze. Ano, i zde hrají svou hlavní roli peníze, bohužel, jako v celém současném herním byznysu. Ve mnoho mobilních hrách od velkých firem se přechází na model free2play, jak jsme byli svědky v nedávné minulosti od EA - FIFA i Real Racing přešli na tento model (pay2play) a vydělávají na tom desítky milionů. Chceš závodit teď a ne o 2 hodiny? Zaplať! Chceš hrát plnohodnotnou sezónu? Zaplať! A tak to bychom mohli ještě dlouho pokračovat.

 

Ždímat se dá i tady

No dá se to i jinak. Můžete si za přijatelnou cenu (na mobilech většinou do 150,-) koupit celou hru a vás tak již nic neomezuje. Dobrým příkladem tohoto je Rockstar a jejich port GTA 3, zda GTA: Vice City na mobily - za recyklaci obsahu a mírné úpravy, jste zaplatili tuto cenu.

 

A když si představíte, kolik má hra na světě fanoušků, penízky se jen sypou. No příchodem nové generace, tady vzniká něco mezi, a v podstatě jde o skvěle vyvinutý marketing.

Mnoho next-gen titulů bude mít i svou vlastní, doplňkovou aplikaci na mobily. Takový Watch_Dogs ji bude mít zdarma, i pro ty, co nebudou vlastníky hry. Pomocí appky se mohou jednoduše připojit někomu do hry a pomoci mu tak např. uniknout  policistům atd.

 

A když si daná osoba uvědomí, že jaká to je zábava a že tak to by mohl s ním / proti němu hrát jeho kamarád, hru si koupí. Celkem hezky vymyšlené, ne? I takto se lákají peníze.

 

 

Nová doba - Smartphone vyhazuje konzole

Také se nové možnosti nabízejí i nástupem výkonných mobilních čipů, jako je Tegra 5. Ten prý bude mít výkon na úrovni dnešní generace konzolí, čili jako Playstation 3 nebo Xbox 360. A je už jen otázkou času, kdy se mobily svým výkonem dostanou na úroveň next-gen konzolí, respektive se vyrovnají PC. A to už bude paráda. Umíte si představit hrát takový Battlefield 4 na mobilu? Nebo FIFU, která bude stejně kvalitní jako ta na PC? Samozřejmě, někdy by to bylo těžkopádné z dotykovým ovládáním a ceny by byly na mobilní zařízení neúnosné, ale i tak. Představa docela hezká, a navíc ne nereálná.

Celkově je tak trh nastaven na 2 modely. První, jsou free2play tituly, kde ale platíte za jakoukoliv blbost a celkově tak jen proděláte. Druhý, že na začátku investujete více, ale hra vás už v ničem neomezuje.

Celkově se tak mobilní trh začíná podobat tomu počítačovému / konzolovému a je již jen otázkou času, kdy ho doběhne po HW stránce, a proběhne úplné sjednocení.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama