MXGP2 – motokrosařská sezóna roku 2015
Recenze MXGP2 – motokrosařská sezóna roku 2015

MXGP2 – motokrosařská sezóna roku 2015

Petr Smejkal

Petr Smejkal

6

Plně licencovaný druhý díl motokrosu přímo z Itálie. Stojí za to se ušpinit od bláta a už vůbec se soukat do propocené a tuze nepohodlné motorkářské kombinézy?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Začátkem dubna letošního roku mohlo srdce všech milovníkům dvoustopých strojů a zejména motokrosu zaplesat, protože pánové ze studia Milestone dokončili pokračování motocyklového dovádění s názvem MXGP2 - The Official Motocross Videogame. První díl se poměrně vydařil a mezi příznivci daného žánru si svoje místo vydobyl, tudíž logicky vývojáři dostali zelenou a mohli tak pracovat na pokračování.

Licence a známé reklamy jsou všude kolem

Jak už samotný název hry napovídá, hra je plně licencovaná. Na hráče tak čekají stroje od známých výrobců jako je kupříkladu Honda, Husquarna, KTM, Yamaha a další. Také samotní jezdci a závodní tratě jsou oficiální, k výběru je jich celá řada. Menu hry je velice přehledné a hráči nabízí standardní výběr mezi kariérou, šampionátem, klasickým závodem a dalšími výzvami. Hrát můžete v offline režimu nebo také proti kamarádům. Nám se však po dobu recenzování multiplayer nepodařil ani jednou spustit, což nás velmi mrzí.

Za těžce vydobytá vítězství je hráč odměněn herními kredity, za které si lze pořídit kvalitnější stroj. Jednotlivé součástky motocyklu není problém vyměnit za nápaditější. Demontovat a namontovat lze snad vše, co vás napadne - řídítka, úchyty, kryty, kola, tlumiče a jiná udělátka. Pokud vám nějaké peníze zbydou, můžete zainvestovat do zkrášlení svého jezdce. Virtuální shop nabízí helmy, krční chrániče, kombinézy, kalhoty, boty a další doplňky, z nichž je každý kousek pestrý a něčím jedinečný. Dále potěší možnost volby vlastního jména a čísla.

Abyste si mohli MXGP2 naplno užít, vybavte se převelikou trpělivostí. Ovládání je velmi těžké a vaši soupeři nesmlouvaví. Jedině tak si vychutnáte jízdu a vyhrajete důležitý závod.

Před samotným závodem doporučujeme zejména začínajícím jezdcům zabrousit do nastavení šikovnosti soupeřů a vlastností motocyklu. Být dobrým závodníkem totiž není nic jednoduchého. Po výběru motocyklu a řidiče přichází na řadu samotný závod. Jak již bylo řečeno na začátku, čeká na vás široká škála drah. Některé jsou rychlejší a jiné zase pomalejší, každá z nich si však vyžaduje velkou šikovnost, která se opírá o neméně důležitou trpělivost. Pokud preferujete jízdu typu GTA, v případě MXGP2 můžete na podobné řádění rychle zapomenout. Hra vám již od samotného začátku dává jasně najevo, že se nejedná o žádnou arkádu, v níž postačí noha na plynu a otevřené oči. Před každou zatáčkou si musíte správně nadjet, přibrzdit a až poté začít s pekelným strojem manévrovat. Během závodění se vášním určitě neubráníte a nezbedný motocykl budete stokrát proklínat. Postupem času se ale aklimatizujete a na řízení si zvyknete. Chce to však čas a znovu omílanou trpělivost. Hra vám totiž nedá nic zadarmo a zprvu se na vítězné bednění budete dívat maximálně tak z autobusu.

Pravidla jsou neměnná a rozhodčí nekompromisní

A pokud byste snad chtěli šidit, tak běda! Motokrosařská pravidla jsou neustále v pozoru a případné zkracování cesty je „odměněno“ penalizací v podobě teleportace motocyklu a osádky na původní místo, kde k virtuálnímu podvodu došlo. Také v případě kolize a strkanice zakončené pádem do bláta je řešeno stejným způsobem. Ano, velmi praktické, ale v případě pádu poměrně nešťastné řešení, které na herním požitku jednoznačně ubírá. V případě pádu bychom spíše očekávali, jak se řidič zvedne a pro svůj pekáč si prostě doběhne. Zejména během prvních závodů budete neustále vyjíždět z dráhy, což zapříčiní neustálé vracení na dráhu doprovázené zatemněním monitoru.

Dalším mínusem je nevýrazný zvukový doprovod spalovacích motorů. Během závodů nejsou prakticky slyšet a působí tak nějak nereálně. Pokud jste někdy navštívili motokrosový závod, jistě si na hřmot a dunění motorů po několika letech vzpomenete. To byla husí kůže po celém těle, viďte? K motorkám a zejména k motokrosu abnormální vřava motorů zkrátka neodmyslitelně patří, takže v tomto případě neodpouštíme. Nelíbí se nám ani zpracování povrchu jednotlivých drah. Je prakticky jedno, zdali závodíte na bahně či štěrku, povrch zůstává neměnný, a co víc, od gum motocyklů nelítá žádný „hmatatelný“ prach ani kamínky. Opomenout ani nelze místy neposednou kameru, která se z pohledu třetí osoby čas od času jaksi trhá a místy se nechová zrovna tak, jak by bylo zapotřebí.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

MXGP2 – motokrosařská sezóna roku 2015

Verdikt

MXGP2 - The Official Motocross Videogame je důstojné pokračování prvního dílu, které by si neměli příznivci dvoustopých kozích dechů nechat ujít. Hra je plně licencována a graficky velmi vkusně zpracována. Navíc her s danou tématikou je jako šafránu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

plnohodnotná licence
velký výběr závodních výzev
široká škála motocyklů, tratí a jezdců
pestrá možnost upgradu
vysoká obtížnost
místy neposedná kamera
slabší ozvučení
nefunkční multiplayer
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama