Na Activision Blizzard míří další žaloba ze strany odborů
Novinka Na Activision Blizzard míří další žaloba ze strany odborů

Na Activision Blizzard míří další žaloba ze strany odborů

Filip Svoboda

Filip Svoboda

2

Může za to zpráva manažerky zaměstnancům.

Reklama

Těžko se dopočítat, kolik žalob v současnosti míří na Activision Blizzard. Ta nejnovější za „nekalé pracovní praktiky“ přichází ze strany odborové organizace Communications Workers of America (CWA) ve spolupráci s Activision Blizzard King (ABK) Workers Alliance, kterou založili zaměstnanci Ravenu letos v květnu.

Na počátku aktuální kauzy stojí zpráva na interní komunikační platformě Slack z minulého týdne, která mířila k 18 000 zaměstnanců od manažerky Lulu Meservey. Ta adresuje blížící se hlasování o založení odborů v Blizzard Albany, dříve Vicarious Visions, které připadá už na 27. října.

Meservey opakuje fráze o „plné podpoře zaměstnanců“ a nesouhlasu s tím, že by měla „hrstka zaměstnanců rozhodovat za všechny ostatní o budoucnosti celého studia“. Dále píše: „Věříme, že přímý dialog mezi společností a zaměstnanci je nejproduktivnější cestou. (...) Domníváme se, že kolektivní jednání probíhá relativně pomalu. Od schválení odborů před téměř šesti měsíci se uskutečnila pouze tři jednání.“

Vyjádření však do jisté míry odporuje skutečnost, že zaměstnanci neměli možnost na zprávu odpovědět. Na to reagují i odbory: „Aby bylo jasno, jednosměrný kanál, kde vedení předkládá zaměstnancům informace, nevytváří dialog mezi zaměstnanci a nadřízenými. Jediným prostředkem, který může zaměstnancům poskytnout zákonem garantované místo u stolu a hlas na pracovišti, jsou odbory.“

Meservey taky upozorňuje na vyšší platy zaměstnanců mimo odbory. Už v dubnu Activision Blizzard zaměstnal testery mimo Raven Software na full-time a zvýšil jejich mzdy. Podle amerických úřadů upřel testerům zvýšení platů a současné vyjádření považují odbory za „vyhrožování, že zaměstnancům, kteří vstoupili do odborů, nebudou zvýšeny platy a prémie, a vyvolávání dojmu, že členství v odborech nebo jejich podpora jsou pod dohledem“.

Hlubší rozměr problémů v Activision Blizzardu podtrhují opakovaná obvinění ze sexuálního obtěžování na pracovišti a nečinnosti vedení společnosti. Ta naposledy vyústila v další žalobu před dvěma týdny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama