Náhled na Oddworld: NEW 'N' TASTY! Starý známý v novém kabátě
Blogy čtenářů Článek Náhled na Oddworld: NEW 'N' TASTY! Starý známý v novém kabátě

Náhled na Oddworld: NEW 'N' TASTY! Starý známý v novém kabátě

Anonymní

Anonymní

Oh My God! Další remake. Předtím, než začnete tohle říkat a přeskočíte na další důležitější část vašeho drahoceného času Abe odkazuje "Wait!" Takže…

Reklama

Oh My God! Další remake. Předtím, než začnete tohle říkat a přeskočíte na další důležitější část vašeho drahoceného času Abe odkazuje "Wait!" Takže ještě chvíli vydržte. Abe vydává příkaz "Follow me" a pokusí se vás přesvědčit, proč není Oddworld: New 'n' Tasty! pouze další z tuctových portů.

 

Follow me?

V první řadě, původní titul Oddworld: Abe 's Oddysee vyšel na počítačích před dlouhými sedmnácti lety. Za rok dovrší dospělosti krásných osmnáct, což znamená, že tato hra je starší než někteří čtenáři. Když to porovnáme s ostatními remakem na PS4, které modernizují jeden až tříleté hry, je to opravdu velký rozdíl. Na Tomb Raider, The Last of Us a Dead Nation si živě vzpomínáme i bez PS4 verze, avšak na čas strávený s Abem jsme už opravdu zapomněli. Zároveň jde o jednu z mála her, kterou jsme dokola hrávali jen v demo verzi a mnozí dnešní hráči neměli ani setkání takového druhu. Abe 's Oddysee si proto v naších srdcích vybudoval pověst nedoceněného klenotu a aktuální remake je výbornou příležitostí, jak smazat další rest. Potěší, že hra se objeví i na PS Vita a PS3 - všechny verze získáte za jednu koupi. 

Oddworld: New 'n' Tasty! není jen obyčejný port, který vznikne "uplácáním" několika textur ve vyšším rozlišení. Autoři kompletně prokopali audiovizuální prezentaci a přestože rozložení a design úrovní zůstává i v roce 2014 totožný, celková atmosféra se výrazně změnila. Dvourozměrná grafika dostala nádech třetího rozměru, který se projevuje šikovným střihem a přepínáním mezi kamerami. Vývojáři rovněž upravili i umělou inteligenci a chování nepřátel, aby hra vhodně reflektovala aktuální dobu.

Jinak řečeno, není až tak nehorázně náročná. Stále vám dá zabrat, více než většina dnešní produkce, avšak šikovně balancuje mezi výzvou a zábavností no a pokud patříte ke staré generaci a hra se vám bude zdát jednoduchá, v nabídce je i náročnost s přívlastkem těžká. Takzvaný Hard režim se přibližuje k původní verzi v otázce toho, jak často budete umírat.

Oddworld: New 'n' Tasty! je arkádová skákačka s velkým důrazem na řešení puzzlů.

Hlavní hrdina Abe je rasy Mudokon a zjistí, že jeho bratřím a sestrám (pokud tedy existují i ​​Mudokonky):-D hrozí hromadná genocida, a proto se jich rozhodne zachránit. V herním světě se však nachází velké množství tajných skrýší, takže je velmi nepravděpodobné, že se vám to podaří během prvního hraní. Zachránit však můžete všech 299 Mudokonů.

 

 

1997 - 2014 s Oddworld

Značnou výhodou hry je Abeho charisma. Dokáže sice říci pouze pár základních slov a přitom si poprdkáva, ovšem stačí to. Abe pozdraví ostatních Mudokony a přikáže jim, aby ho sledovali. Přitom však musí řešit řadu problémů - jak se zbavit agresorů, ale i případných nebezpečí jako jsou bomby nebo pohybující se nože. V této chvíli se dostane ke slovu přemýšlení a vězte, že puzzle složka je klasickému skákání a běhání minimálně rovnocenná, ne-li nadřazená. I přesto, že budete umírat poměrně často a že hra má v sobě zabudovaný systém checkpointů, ale i rychlého ukládání, je Abe velmi zábavný. Jak jsme již zmínili, herní systém je výborně navržen a před hráče předkládá velmi slušnou výzvu bez kompromitování zábavnosti. Je výborné, že autoři dokázali přizpůsobit i tuto složku moderním standardům, avšak zůstali zároveň věrní i originálu.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Y1cDYoVg2h8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Oddworld: New 'n' Tasty! je špičkový remake. Pokud se takových objeví v budoucnu víc, budu jen rád. Samozřejmě to netřeba přehánět, ale pár 15 - 20 letých herních klenotů by si zasloužilo podobnou péči jako Abe. Oddworld: New 'n' Tasty! neurazí milovníky originálu a získá nové fanoušky i mezi dnešními hráči. Abeho dobrodružství skrývá řadu překážek a nemá smysl, abychom o nich mluvili či psali. Vězte však, že při této hře budete muset i přemýšlet. Mozkové závity si od námahy nepřepalují, ale zároveň nečekejte ani čistě akční přístup. Abe je totiž bezbranný a tuto svoji nevýhodu musí nějak kompenzovat. Šikovností.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama