Návrhář Shigenori Soejima nejen o hře Catherine: Full Body
Catherine: Full Body Novinka Návrhář Shigenori Soejima nejen o hře Catherine: Full Body

Návrhář Shigenori Soejima nejen o hře Catherine: Full Body

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Platformy PlayStation PlayStation 4 PlayStation Vita Vita

Videoportrét návrháře postav a ilustrátora studia Atlus.

Reklama

Nejnovější video z YouTube kanálu Archipel se zaměřuje na návrháře postav a ilustrátora Shigenori Soejimy. Portrét se zaměřuje hlavně na jeho kariéru ve spojitosti s prací na sérii Persona a jeho první hru od Atlusu, tedy Catherine: Full Body.

Shigenori Soejima ve videu mluví o důvodech, které ho přivedly k práci návrháře postav a ilustrátora. Jedním z důvodů byly postavy z oblíbených bojových her jako Street Fighter nebo Samurai Showdown. Chtěl navrhovat postavy jen podle svých představ. Nakonec vstoupil do Atlusu, který se ale zaměřoval na žánr RPG, ale který měl za sebou také nějaké bojovky, jako třeba sérii Power Instinct, vyvíjený pobočkou v Osace. Soejima ale začal pracovat v tokijské kanceláři, takže se mu bojovky vyhnuly. Důvod, proč chtěl pracovat pro Atlus byl jednoduchý: „Měl jsem pocit, že to je společnost, která by mohla něčeho dosáhnout.“

Nejvíc na něj zapůsobila série Megami Tensei, která měla zvláštní atmosféru a ilustrátorovi dodávala pocit, že může pracovat na různých věcech. Nejprve ale začal studovat existující postavy z mangy nebo anime, se kterými vyrůstal. Snažil se zapamatovat si jejich rysy, vybrat ty, které se mu líbily a skloubit je v něco úplně nového. Při tvorbě konkrétních postav je v současné době často inspirován modely v módních časopisech. Stejný člověk totiž na sobě může mít různé oblečení a účesy, které se na každé fotografii trochu liší. V návrzích proto vytváří něco v podobném stylu.

V Persona 4 pak byly postavy deformovány do 3D modelů. Důvodem byla snaha vytvořit větší škálu výrazových prostředků. Ty byly navíc doprovázeny pomocí doprovodných ilustrací (a to nejen ve hře, ale i v anime). V plném rozsahu byly tyto možnosti poprvé využity až v Personě 5.

Catherine ve oproti Personě kompaktnější titul. Je to v principu logická hra a ve srovnání s RPG má i málo předělových filmů a zobrazovaných událostí. To byl jeden z důvodů, proč se Soejima o hru zajímal a bral jej jako výzvu. Protože byla Catherine od počátku puzzle, bylo otázkou, jak ji udělat zábavnou. Catherine byla na začátku dokonce úplně bez erotického nádechu. Hashino (režisér hry) si myslel, že to nebude očekávané a že by tento nápad mohl nakonec vyústit v něco zajímavého.

Soejimo v té době neměl žádné podobné zkušenosti, a navíc byl přibližně ve věku Vincenta, takže vznikla postava Catherine, navrhnutá spíše jako vymyšlený charakter. Byla něco jako ideální postava, což se ve finále ukázalo překvapivě daleko lepší řešení, než kdyby měla vzhled inspirovaný mangou a nevypadala by tím pádem moc reálně. Návrhů bylo mnoho a trvalo dlouho, než byl vybrán finální vzhled Catherine. Šlo o to, vytvořit typ dívky, který by neděsil, protože je také jemný. Bylo důležité dodat ji kouzlo, které by také připomínalo realitu, byla by něžná, ale měla také určité rysy přísné dámy. Soejima tvrdí že: „Musela být skutečná, a proto jsem začínal častokrát úplně od začátku.“

Když pak bylo rozhodnuto vytvořit třetí postavu, musel přemýšlet o jaký typ charakteru půjde a jaký bude u hráčů nejlépe fungovat. „Původně jsem navrhl dvě postavy, vymyšlené tak, aby vytvořily dva protiklady. Takže jsem se ani nezamýšlel nad nějakou třetí variantou. Z postavy Catherine máte pocit, že se jí to líbí, zatímco Katherine byla spíš chladná. Takže jsem se rozhodl vytáhnout roztomilou postavu, se kterými jsem byl zvyklý pracovat. Mohl to být ten správný přístup pro vytvoření třetího charakteru. A to bylo tím správným spouštěčem.“

Nezbývá než se zeptat vás hráčů, jste s prací Shigenori Soejimy spokojeni nebo byste radě, kdyby Catherine vypadala trochu jinak?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama