NBA 2K16 – vzhůru na palubovky
NBA 2K16 Recenze NBA 2K16 – vzhůru na palubovky

NBA 2K16 – vzhůru na palubovky

Milan Votava

Milan Votava

14

Zatímco minulý týden jsme se proháněli po zeleném pažitu a čutali do meruny, tentokráte jsme vtrhli na palubovky NBA a řádně si zasmečovali.

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Basketbal, nebo chcete-li košíková, nepatří v naší rodné domovině mezi nejsledovanější sporty. To však neznamená, že basketbal hrát neumíme, svědčí o tom výborně hrající národní mužstva a také pár jedinců, kteří prorazili i ve věhlasné NBA. A nám se to také povedlo, přesněji řečeno, našemu virtuálnímu dvojčeti. Prvním a velmi důležitým krokem při hraní NBA 2K16, je totiž vytvoření vlastní virtuální postavy. S velmi rozsáhlým editorem to není problém. Poté, co jsme byli se svým výtvorem spokojeni, okamžitě jsme se pustili do herního režimu kariéry a určitě jsme neprohloupili. A podobně se zachováme i v naší recenzi.

Téměř filmový příběh

Způsob, jakým nám 2K servírují herní režim My Career je naprosto špičkový a mezi sportovními sériemi nemá obdoby. Jedná se o výborný příběh, podpořený mnoha cut-scénami, vše tak vypadá trochu jako film, což byl jistě úmysl. Nasvědčuje tomu i fakt, že v letošním ročníku autorům přispěchal na pomoc Spike Lee, filmový herec a výborný režisér. Výsledkem je pak příběh mladého hráče basketbalu, který se ze středoškolských tělocvičen dostane až na palubovky NBA. Vše je ovšem vyšperkováno velmi kvalitním scénářem, takže během hraní poznáváme i naše rodiče, sestru, nejlepšího kamaráda Vica a později i přítelkyni Ivette. Nechybí ani zajímavé a kvalitní dialogy, rozhodování se - kam na univerzitu, rozmíška s manažerem kvůli našemu problémovému kamarádovi Vicovi a ani emotivní vyústění příběhu.

Scénář je zkrátka výborný, ale stejně tak není bez chybiček. Tou první je fakt, že naši blízcí jsou černošská rodina z Brooklynu, no jo, ale naše hlavní postava byl dvoumetrový běloch, třešinku tomu dodává naše černošské dvojče, sestra Cee-cee. Vytknout musíme také malou možnost rozhodování se, univerzitu si vybíráme sami, ale nic dalšího již ovlivnit nemůžeme. Chtěli jsme si sami vybrat našeho hráčského agenta, popřípadě mít možnost nějakým způsobem zasáhnout do rozhovorů, ale nic takového se nekoná.

„Naši blízcí jsou černošská rodina z Brooklynu, no jo, ale naše hlavní postava byl dvoumetrový běloch.“

Nutno podotknout, že kvalitní příběh provází hráče pouze do konce první sezóny v NBA, která se navíc skládá pouze z osmi zápasů, autoři se zřejmě rozhodli pro tento hrací model z důvodu uchování kontinuity napínavého scénáře. Od druhé sezóny jsme již zasáhli do všech dvaaosmdesáti utkání a ani mimo hrací dny jsme se nenudili. V módu kariéry totiž hraje velkou roli využívání volného času. Můžeme trávit čas s kamarády, zajít s týmem na společnou večeři, popřípadě se zúčastnit nějaké reklamní promo akce a trošku si peněžně přilepšit. Občas neuškodí ani navštívit trénink a zapomenout nesmíme ani na sledování sociálních sítí, je přeci důležité přečíst si, co se o nás na internetu šušká.

Bez tetování na palubovku nelez

Nakupování nesnášíme, ale 2K obchod jsme navštěvovali velmi rádi. Nebudeme přeci chodit na tiskovky po zápase jako nějací křupani, museli jsme se tak podívat po novém saku, košili a nablýskaných lakýrkách. Možností, jak utrácet virtuální měnu, je ve hře habaděj. Nakupovat můžeme oblečení, boty (velmi důležitý basketbalový artikl), šperky a nechybí ani tetování, bez kérky bychom mezi naše spoluhráče jen těžko zapadli. Virtuální měnu utrácíme i za upgrady naší postavy, které nejsou nikterak levné, takže na nakupování estetických vylepšení toho mnoho nezbývá, ale pokud se nám přeci jen povede nějaký penízek uškudlit, okamžitě směřují naše kroky do obchodu.

Kariéře hráče jsme věnovali notnou část naší recenze a rozhodně toho nelitujeme, protože podle nás, se jedná o nejlepší herní mód celé hry, avšak NBA2K16 toho nabízí samozřejmě mnohem víc. Nechybí klasická kariéra manažera, kde se staráme o finance, sháníme posily, plánujeme trénink a tak dále, však to znáte. Větší pozornost si u nás vysloužili MyPark a 2K Pro-Am. V obou případech se utkáváme s online hráči, přičemž vždy hrajeme s naší hlavní postavou, kterou jsme si vytvořili již při samotném začátku hraní. MyPark je plácek s několika basketbalovými hřišti, kde stačí najít dvě spřízněné duše a poté se utkat ve hře 3 na 3. 2K Pro-Am je již regulérní basketbalový zápas v tělocvičně. Přičtěme k tomu sbírání nejrůznějších ocenění a opět tu máme několik hodin skvělé herní zábavy.

„Nebudeme přeci chodit na tiskovky po zápase jako nějací křupani, museli jsme se tak podívat po novém saku, košili a nablýskaných lakýrkách.“

Kvalitní herní náplň doplňuje MyTeam, pro lepší představu zmíníme, že se jedná o basketbalovou verzi Ultimate Teamu. Sbíráme kartičky s hráči, prodáváme, nakupujeme, tvoříme ideální „pětky“, ale především hrajeme. Nechybí nejrůznější výzvy, ale ani zápasy na betonovém hřišti 3 na 3 nebo klasické zápasy. Na některých diskusních fórech, jsme si nemohli nevšimnout, že si mnoho hráčů stěžovalo na nekvalitní servery a časté vyhazování ze hry, nám se naštěstí podobné problémy vyhnuli, takže jsme si online hrání užívali naplno.

Nejlepší moderátor – Shaquill O´Neal

Velmi bohatá je také nabídka týmů. Všechny týmy NBA jsou samozřejmě nutností, ve hře ale najdeme i 25 týmů Euroligy (FC Barcelona, Bayern Mnichov,..) a velmi nás potěšili historické sestavy. Není problém, navolit si například zápas mezi L.A. Lakers a Chichago Bulls z ročníku 1997/1998, v jednu chvíli tak opět řádí na palubovce esa jako M. Jordan, S. O´Neal nebo bláznivý Denis Rodman. Snad ani nemusíme zdůrazňovat, že všichni hráči jsou věrnou kopií své reálné předlohy, včetně fyzický proporcí a typických pohybů. Sledování zápasů tak vypadá téměř jako skutečný živý přenos v televizi. Přispívá k tomu i výborné TV studio s komentátorem Ernie Johnsonem a dvěma hosty – Kenny Smithem a skvostným Shaquillem O´Nealem.

Hratelnost je i letos znamenitá. Již minulý ročník NBA2K byl výborný herní zážitek a letos je tomu zrovna tak. Začátečníci zřejmě budou mít chvilku problém, jelikož ovládání hry vyžaduje chvilku cviku. Možná by nebylo od věci, kdyby se ve hře objevil o něco kvalitnější tutoriál, nyní si musíme vystačit pouze se čtyřmi videi, které ukazují pouze základy. Důležité je vytrvat, trénovat a nenechat se odradit počátečním neúspěchem. Rovněž se nevyplácí zbrklé útočení a rychlé odevzdávání míčů, ostatně hráči basketbalu, popřípadě jeho fanoušci, si jistě poradí a hraní si budou jistě užívat naplno.

Grafika jako znamenitá smeč

Společně s výbornou hratelností nabízí NBA 2K16 i znamenité grafické zpracování. Vše vypadá a hýbe se jako živé. Atmosféra na stadionech je fascinující, fanoušci křepčí, roztleskávačky kroutí zadky a nechybí ani maskoti, při hraní za univerzitu jsme si nemohli nevšimnout také školní kapely, která přispěchali podpořit svůj basketbalový tým! Oproti loňskému ročníku přibylo několik nových animací, ale objevují se i drobné chybičky. Mírné bugy, kdy ruka projde druhému hráči skrz břicho, popřípadě hráč proletí skrz reklamní panel, se nevyhnuli ani jinak výborně vypadajícímu NBA2K16.

Naše recenze se blíží k závěru. Někteří mohou namítat, že jsme většinu prostoru věnovali jednomu hernímu režimu, avšak MyCareer si to jednoznačně zaslouží. Naším přáním je, aby jej následovali i další sportovní tituly, představte si příběh fotbalové hvězdy v novém Pro Evolution Soccer, stačí si vzpomenout na cut scény z nejnovější MGS a hned vám musí být jasné, kam tím míříme. Ale zpátky k nejnovějšímu NBA2K16, basketbal je to náramný a žádný fanoušek tohoto sportovního odvětví by jej neměl minout. Chybičky se samozřejmě objevují i tady, ale vše je bohatě vynahrazeno herní náplní, atmosférou zápasů, grafickým zpracováním a parádní hratelností. Novinek možná mohlo být o něco víc a věrní fanoušci série možná budou namítat, že nejnovější díl mnoho nového nepřináší, i tak si ale myslíme, že nákupem neprohloupí.

NBA 2K16 koupíte v našem obchodě Xzone.cz.

NBA 2K16
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Parádní herní zážitek, který nabízí mnoho hodin kvalitní zábavy. Fandové basketbalu hurá na palubovky!

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

atmosféra a prezentace zápasů
znamenitá hratelnost
grafické zpracování
množství herní náplně
malé množství novinek
menší bugy
slabé možnosti rozhodování v příběhu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama