NBA 2K18 – basketbal s prvky MMO
NBA 2K18 Recenze NBA 2K18 – basketbal s prvky MMO

NBA 2K18 – basketbal s prvky MMO

Milan Votava

Milan Votava

19

Spojení 2K a NBA je již několik let zárukou opravdové kvality. Potěší fanoušky palubovek i letos?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

2K si své herní série NBA nesmírně cení a není se vůbec čemu divit, již několik let patří tento basketbalový klenot mezi nejlépe hodnocené sportovní hry. Velkou oblibu má série NBA 2K dokonce i mezi skutečnými hvězdami basketbalu, což již samo o sobě o mnohém vypovídá. Hlavní devízou letošního ročníku, ale i celé série, je fantastická hratelnost, kráčející ruku v ruce s parádním vizuálem. I letos tak při hraní občas zapochybujete, zdali stále jde pouze o hru na vaší herní konzoli anebo právě sledujete živý přenos z NBA.

Filmový scénář letos nečekejte

Velmi oblíbený herní režim MyCareer letos prošel celou řadou změn. Jednak zapomeňte na příběh á la Hollywood, podobně jako v minulých letech, nekoná se ani žádné šťourání v rodinných vztazích nebo cokoliv podobného. Hlavním úkolem tak není nic menšího než získat nejvyšší možné ohodnocení pro vaší herní postavu, přesněji řečeno hodnocení 99. Letos se dokonce nekoná ani prokousávání se skrz školní basketbalová mužstva, ale od samého začátku hraní MyCarrer jste v kádru týmu NBA. Výběr samotného mužstva je čistě na vás. Aby nedošlo k nějaké mystifikaci, určitý příběh režim kariéry samozřejmě nabízí, opět je k vidění mnoho cut-scén, většinou však jde o poměrně nudné a nijak nedůležité okamžiky, ve kterých se toho příliš neděje. Poměrně zajímavý krok, jelikož filmové scénáře s velkým důrazem na příběh se většinou u ostatních hráčů těšili velké oblibě.

Váš herní avatar má opět k dispozici mobilní telefon, s jehož pomocí komunikuje se svým trenérem, hráčským agentem, navazujete nové kontakty s ostatními hráči a spoluhráči. I letos má vaše herní postava jasně danou přezdívku, jež komentátoři využívají pro vaší identifikaci. S přezdívkami v režimu kariéry to nebylo nikdy příliš slavné, avšak letos se autoři opravdu vytáhli a vaši postavu počastovali tou snad úplně nejdebilnější – DJ. Hudba hraje v kultuře basketbalu důležitou roli, a tak i DJ velmi často tancuje anebo vymýšlí hiphopové texty. Tvůrci šli ještě dál a nyní máte možnost dokonce navštívit hudební studio a složit si hudbu vlastní.

Basketbalistů je plné sousedství

Tou největší novinkou v režimu kariéry je přidání určitých prvků MMO. Některé herní módy, které fungovaly ještě loni samostatně, jsou v NBA 2K18 součástí kariéry. Díky tomu ve dnech, kdy nemáte zápas nebo trénink trávíte svůj volný čas v sousedství, což je označení několika ulic, simulující městské okolí vašeho stadionu. V sousedství samozřejmě nejste sami, ale najdete zde i ostatní hráče NBA 2K18, přesněji řečeno jejich avatary. Není problém zahrát si s nimi na betonovém plácku, utkat se v tělocvičně a přivydělat si nějakou herní měnu bokem nebo zajít do vedlejší arény a společně si sestavit vlastní mužstvo. Možností, jak trávit volný čas ve hře, je opravdu hodně a pokud máte po svém boku alespoň další dva přátele, je míra zábavy o to větší.

V sousedství je možné podnikat i mnoho dalších aktivit. Najdete v něm holičství, tetovací salón, tělocvičnu, obchody s módou či obuví a nechybí ani váš byt s vlastní palubovkou. Součástí sousedství je také herní koutek 2K s několika herními automaty a zajímavou vědomostní soutěží, jež slušně prozkouší vaše basketbalové vědomosti. Za veškeré služby ve hře je třeba řádně zaplatit, na tom samozřejmě nevidím nic špatného, bohužel ve hře se platí úplně za všechno a pokud by se dal zpeněžit i vzduch, došlo by zřejmě i na něj. Tím se dostávám k poměrně nelibému problému – mikrotransakce.

Zadarmo ani kuře nehrabe

Herní měnou totiž neplatíte pouze za oblečení, jídlo anebo zábavu, ale zlepšujete si tím i hlavní atributy postavy, případně získáváte nové herní pohyby. Pokud tedy potřebuje vylepšit rychlost, střelbu na koš, staminu nebo cokoliv jiného, není nic snazšího, než si herní měnu nakoupit přes PS Store a následně uplatnit ve hře. V praxi to tak znamená, že během pár vteřin a za pomocí investování několika stokorun proměníte svého svěřence z nováčka v absolutní superhvězdu, oproti které je i samotný Kevin Durant jen obyčejný podavač balónů.

„Během pár vteřin a za pomocí investování několika stokorun proměníte svého svěřence z nováčka v absolutní superhvězdu.“

Změn se dočkaly i ostatní herní režimy. Tak například MyGM, neboli kariéra manažera, je nyní vytvořena v návaznosti na režim MyCareer. V úvodu je hráč svědkem zranění, které ukončí aktivní kariéru vašeho svěřence, aby se váš herní avatar mohl následně vrátit coby spasitel a manažer v jednom. Příběh manažera bohužel působí poměrně zbytečně a jednotlivé cut-scény dosti odfláknutým dojmem, autoři se dokonce ani nenamáhali opatřit je dabingem. Jinak se jedná o klasický režim kariéry manažera. Mimo to nechybí ani další herní režimy jako MyTeam, kde sbíráte herní kartičky, buduje mužstvo a čelíte hned několika výzvám, ať už offline či v multiplayeru. Nováčci jistě ocení 2KU, což je velmi obsáhlý tutoriál, díky němuž si osvojíte nejenom ovládání, ale i veškeré herní principy.

Hratelnost je opět na jedničku

Minima změn se dočkala hratelnost, avšak není důvod tento fakt jakkoli hanit, jelikož NBA 2K18 se hraje na jedničku. Hráči získali několik nových pohybů a pocit ze hry je tak i letos naprosto skvělý. Atmosféra během zápasů opět dokazuje, s jakou precizností vývojáři k sérii přistupují a nezapomněli ani na milé vychytávky, například siréna a píšťalka rozhodčího ozývající se z reproduktoru v DualShocku 4. Výtečnou prezentaci zápasů pak opět podtrhuje známé komentátorské trio Ernie Johnson, Kenny Smith a Shaquille O'Neal. Grafická stránka je rovněž zvládnutá velmi dobře. Hráči vypadají skvěle, kapky potu se jim lesknou na čele a jejich dresy se realisticky vlní. Doporučuji zhlédnout opakované záběry, teprve poté pochopíte, jaký neuvěřitelný smysl pro detail mají autoři této hry. Grafické superlativy kazí snad jen některé bugy, kterým se však žádná podobná hra nevyvaruje.

Letošní ročník NBA2K opět kráčí ve šlépějích svých úspěšných předchůdců, a tak i letos nabízí naprosto skvělou porci zábavy, jež musí ocenit úplně každý fanoušek basketbalu. Oblíbený režim MyCareer se dočkal velmi zajímavého přepracování a byl obohacen několika prvky MMO. Zdali tvůrci vykročili správným směrem, se poměrně těžko určuje, jelikož i starší filmové provedení kariéry mělo určitě své přednosti. Hratelnost však zůstává i nadále perfektní a je úplně jedno, zdali hrajete jako jednotlivec anebo ovládáte celý tým.

Režim kariéry manažera obohatil, celkem zbytečný, příběh, a i ostatní herní obsah nabízí mnoho hodin výborných herních zážitků. Největší problém tak shledávám především v mikrotransakcích, získávání herní měny jde velmi pomalu a virtuální platidlo se vydělává opravdu těžce, hráči jsou tak do investování skutečných peněz nenápadně tlačeni. Pokud ovšem s podobnou herní politikou nemáte žádný problém, potom budete i letos spokojeni, jelikož herní zážitek, jaký hra NBA2K nabízí, je opravdovou lahůdkou.

NBA 2K18 koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

NBA 2K18

Verdikt

Krásné zápasy, znamenitá prezentace a výborná hratelnost, to jsou hlavní atributy, kterých se série NBA2K drží již několik sezon a ani letos z této zavedené tradice nijak neodbočuje. Znepokojuje mě pouze stále větší důraz na mikrotransakce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nabídka současných i historických týmů
zápasy vypadají jako živé
výborná hratelnost
zajímavé MMO novinky v kariéře
tutoriál 2KU
mikrotransakce
nezajímavý příběh v kariéře
občas horší spojení v multiplayeru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama