Need For Speed: Hot Pursuit
Blogy čtenářů Článek Need For Speed: Hot Pursuit

Need For Speed: Hot Pursuit

Ctirad Kolaja

Ctirad Kolaja

Need For Speed (dále už jen NFS). Tři slova. Dříve si každý pod těmito slovy představil závodní arkádu plnou polonahých holek a tuningu rychlých aut.…

Reklama

Need For Speed (dále už jen NFS). Tři slova. Dříve si každý pod těmito slovy představil závodní arkádu plnou polonahých holek a tuningu rychlých aut. Jenže ty doby jsou už dávno pryč. V poslední době byla série NFS známá spíše jako ždímačka peněz. Celá série se v posledních letech totiž ztratila v naprosto temném tunelu, kdy se zdálo, že cestu ven z něj jen tak nenajde. Minulý rok se sice objevil malý náznak světla na konci tohoto pomyslného tunelu v podobě NFS: Shift, který místo arkády sázel na zážitek z jízdy z pohledu očí samotného závodníka a snažil se chovat aspoň trochu realisticky. To se z části povedlo. Ale staří fanoušci téhle série byli pořád hladoví, pořád jim totiž chyběli pořádné arkádové závody, jakými byla série NFS ve svých začátcích. Posledním opravdu oblíbeným a úspěšným dílem v novodobé historii NFS byl NFS: Undeground 2. Pak už ale přišla bída a přešlapování na jednom místě s díly jako Most Wanted (podle spousty hráčů to nebyla až tak špatná hra), Carbon, Pro Street či Undecover.

 

 

Špatného hodnocení a mizerného prodeje si byli vědomí samotní vydavatelé hry z Electronic Arts a tak se rozhodli zakročit. Do celého světa se tak minulý rok rozletěla zpráva, že na dalším díle NFS budou pracovat lidé z britského studia Criterion games, kteří stojí zá úspěchy ověnčenou arkádovou sérií Burnout. Už delší dobu si spousta lidí pohrávala z myšlenkou, jak by NFS vypdal právě od Criterionu. Jejich sny se proměnily v realitu. Teď nastala ta správná chvíle přetočit čas o nějaký ten měsíc dopředu.

 

Je 14.6.2010 a na právě probíhající E3 2010 v Los Angeles začíná tisková konference Electronic Arts. Celý svět tak má možnost spatřit první trailer na další díl NFS. Ten se odehrává ve velkém stylu, kde proti sobě stojí závodnící, kteří se snaží ujet policistům. A pak to přijde, po měsících čekání se všichni dozvídáme i název samotné hry, který je NFS: Hot Pursuit. Je to přímý odkaz na třetí díl ze série NFS, kde mezi sebou bojovali právě policisté a závodníci. Jak poté říká Craig Sullivan z Criterion games, klíčovými slovy při vývoji této hry bylo „Zpět ke kořenům.“ Celý díl se má odehrávat v duchu prvních Hot Pursuit (vyšli v roce 1998), pro nás hráče a fanoušky této série to znamelo jediné. V nových Hot Pursuit se totiž, podle Craigových slov, můžeme těšit na epické cesty, exotické vozy a honičky mezi policisty a závodníky. Právě honičky byli tahounem prvních Hot Pursuit a spousta lidí volala po jejich návratu. Světu byla také představena speciální sociální služba Autolog, která by se dala přirovant k celosvětovému fenoménu zvaným facebook. Bylo také oznámeno datum vydání, které bylo stanoveno na 16.listopadu tohoto roku. Vše vypadlo, že je na velmi dobré cestě. A lidé, se začali opět po velmi dlouhé době, těšit na nový díl NFS. Opět přetočme čas o nějaký ten měsíc dopředu.

 

 

Máme 16. listopadu a hra jde oficálně do prodeje. Roky čekání jsou u konce. Podle recenzí a hodnocení na metacritics se máme opravdu na co těšit. A taky že jo. Dnes, několik dní pod vydání hry musím říct, že lidé z Criterion games všechno splnili do posledního slova. V samotné hře můžet hrát jak za policity, tak závodníky. Nechybí opravdu exotické vozy od Subaru přes Pagani až po Bugatti či Koenigsegg. Nejlepší na tom je, že stejně rychlá auta mají jak zavodníci tak policisté. Ve hře je připraveno opravdu velké množství úkolů od klasických závodů proti dalším sedmi protivníkům až po opravdu drsné honičky proti polistům nebo, pokud hrajete za policisty tak naháníte závodníky na opravdu rozlehlých plochách. Co v nových Hot Pursuit opravdu nenajdete tak je tuning či všelijaké upravování vašeho auta. Tady je to o čistém závodění a pocitu ze zatraceně velké rychlosti, což se lidem z Criterionu povedlo a ukazují všem, že jsou ve svém oboru naprostá špička a před ostatními jsou o několik světelných let napřed. Celou dobu se bude prohánět po silnicích okresku Seacrest Country, který se povedl opravdu na výbornou. Je to opravdu pastva pro oči a je vymodelován přesně pro účely této hry. Nejlépe to pochopíte při posledním závodě vaší závodnické kariéry. K samotné hře nemám tedy co vytknout, vše funguje na výbornou a jedná so opravdu velký návrat ve velkém stylu. Criterion games ukazují jak se to opravdu dělá. Návrat ke kořenům se povedl na jedničku s hvězdičkou a v EA si můžou gratulovat, protože s Criterion games mají v rukou vybroušený dimant. Kdybych měl dát číselné hodnocení tak je to rovných 10/10!

Takže: Race or Chase?

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama