Need for Speed: Hot pursuit
Blogy čtenářů Recenze Need for Speed: Hot pursuit

Need for Speed: Hot pursuit

Určitě všichni byli dojati, když na prezentaci, kde mělo být představeno "jedno z dalších" Need for Speed do série, se kterou to šlo opravdu z kopce a…

Reklama

Určitě všichni byli dojati, když na prezentaci, kde mělo být představeno "jedno z dalších" Need for Speed do série, se kterou to šlo opravdu z kopce a bylo nám místo toho představeno něco takového, něco co právě teď mám na liště a stále se toho nemohu nabažit. Need for Speed: Hot Pursuit je tu! A tušíte správně, že to bude návrat ke kořenům jak má být.

 

Návrat ke kořenům

Když se EA poprvé nechalo slyšet, že další Need for Speed bude návrat ke kořenům, spousty z nás si představili špinavé noční ulice, z dáli znějící techno hudba a ulicemi se zrovna řítí "vytuněný" VW Golf s pořádným bodykitem a nejlépe s ohromným spoilerem. Ale opak se stal pravdou a musím uznat, že to co přišlo - už není "další díl", je to úplně nový začátek.

Sice jsem kreativní typ a mám rád, když si auto můžu upravit do posledního detailu dle svého, ale kdybych si měl vybrat mezi tímto nebo dalším dílem s tuningem, neváhal bych a raději si vybral Hot Pursuit, hru kde si sice můžeme pouze vybrat barvu, ale vůbec to není na škodu, právě naopak!

 

Tohle není Burnout. Tohle je Need for Speed!

První pocity, když jsem hru zapnul, byly rozpolcené. Udělal jsem správně, že jsem si hru koupil?Nejedná se pouze o další propagandu? Ale hned jak se mi objevilo logo s rockovou hudbou v pozadí, příjemně mě zahřálo u srdce a věděl jsem, že se o své peníze rozhodně nemusím bát. Hra mi až nemožně připomíná starý Hot Pursuit, skoro jako by mi někdo naservíroval remake, ale přesto je z toho cítit něco nového. Ta atmosféra. Vše je děsně rychlé, akční a nuda je při hraní zakázané slovo. Občas jsem si sice připadal jako v Burnoutu, ale to všichni čekali a byli schopni to akceptovat, a po každé když skončila zpomalená scéna s pohledem na rozmlácené auto a vrátil se zase na scénu můj Aston Martin, věděl jsem, že tohle není Burnout, tohle je Need for Speed! To Need for Speed, které jsme měli všichni rádi, hráli jsme ho ve dne i v noci, všude ho opěvovali a teď je na mém monitoru zas a já jsem opět uchvácen.

 

Pěkný drift je polovina úspěchu

O arkádovosti ovládání tu snad ani nemusím mluvit, nebo jestli je normální, že každou druhou zatáčku projedu až dechberoucně ladným a přesným driftem jen díky tomu že poklikávám na levou a pravou stranu. Ano, ti co opěvovali Shifty by u Hot Pursuit neměli co dělat, ale byl bych hloupý, kdybych něco takového tvrdil. Vždyť Hot Pursuit by si měli vyzkoušet všichni! Od ovládání tudíž nečekejte žádný simulátor, Hot Pursuit je prostě stavěné pro zábavu z jízdy pro každého. Na ovládání si opravdu rychle zvyknete. Ze začátku jsem měl problémy, protože jsem se spoléhal na známé principy z jiných závodních her, ale pak jsem si řekl: Tohle je Hot Pursuit, tak si zvykej! A už jsem jel jako "namydlený blesk".

 

Seacrest Country

Kapitolou samo pro sebe je svět, ten je prostě úchvatný. Ano, všichni jsme věděli že Criterion si se svými herními světy umí vyhrát, ale tohle?! To se pánové překonali. Ale nutno poznamenat, že jim mírně vypomáhali kluci a holky z Dice. Vše je tak dokonalé, že víte že to nemůže být reálné, ale přesto si stále myslíte, že tam někde, za hranicemi naší domoviny toto místo opravdu existuje, protože na vás tak působí. Úchvatně, reálně a hlavně zábavně. Zkrátka v Hot Pursuit si už nelibujete pouze nad vaším miláčkem, ale také nad tím, jakému světu kralujete.

Seacrest County je tedy okres, který si oblíbili závodníci z celého světa a proto tu úřaduje současně nejrychlejší stíhací policie na světě, která je řádně vybavena z peněz daňových poplatníků aby tyto závodníky zastavila.

 

Dechberoucí výkon

Ale tou nejhlavnější částí Hot Pursuit jsou dozajista vozidla. Doslova si vaše smysly libují když čtou ty krátké popisky aut, které auto mají co nejvýstižněji charakterizovat a je vidět, že měl někdo fantazii. "Úřadující král asfaltové džungle", "Dechberoucí výkon...", "Limitovaná edice. Neomezený výkon"... Tyto věty a mnohé další vám napovídají, že sortiment u nejbližšího auto-dealera, či garáž stíhací policie, má co nabídnout. Od králů svalnatých americký Muscle cars až po exotické stíhačky, které ladně splývají s rozžhaveným asfaltem. Zkrátka Hot Pursuit nezklamalo ani v sortimentu vozů. Je vůbec něco co jí vytknout?)

 

Autolog

Co je takovou menší revolucí je určitě systém Autolog. Nejlépe to shrnují oficiální slova distributora: "Autolog je nervovou sítí propojující Need for Speed Hot Pursuit. Tento protokol představuje sadu funkcí on-line, pomocí nichž se můžete připojit, porovnávat výsledky a soutěžit s přáteli. Pomocí něj a jeho doporučení snadno naleznete další přátele a získáte přístup ke hrám on-line s hráči z celého světa". Já vám můžu pouze říct, že Autolog funguje bez nejmenších problémů. Nejvíce na mě ale zapůsobilo automatické vyrovnávání týmu, které hráče postaví buď do řad Policistů nebo mezi Závodníky. Vše udělá rovnoměrně v závislosti na vašem postupu a úspěchu v kariérách jak policisty tak závodníka. Závody jako takové nefungují stejně jako v Singelplayeru. Jedinou změnou je, že hrajete se skutečnými lidmi. Když ale porovnáte AI závodníků a skutečné hráče, nepoznáte rozdíl.

 

Shrnutí

Když bych měl vyjmenovat co se mi na Hot Pursuit nelíbí, skoro bych si vymýšlel. Snad jen bouřky. Tam se spíše konají orgie co se týče zvuku a samozřejmě silnice, ale fyzické kapky třeba na obrazovce neuvidíte, ale možná je to i dobře. Kvůli viditelnosti. Přeci jen zkuste si jet 300 km/h, když máte obraz plný kapek a ani skoro nevidíte na auto.

Ale kdybych měl říct něco, co mi chybí, tak je to určitě split-screen. Ano, možná si řeknete, že už je to přežitek. Ale Split/Second nám dokázal, že stále má své kouzlo a hráči dokázali, že ho stále vyžadují. Když máte u sebe nějaké přátele a chcete si zahrát, ale nemáte u sebe druhé PC, je škoda, že musíte oželet hru ve dvou, která by zrovna v této hře pasovala jako skvěle ušitý oblek. Ale to už bych asi chtěl moc.

Proto mi nezbývá než říct: Že Hot Pursuit je to nejlepší, co sérii Need for Speed mohlo potkat a doufám, že se EA sejde s Criterion co nejdříve nad dalším dílem.

Need for Speed: Hot pursuit

Verdikt

Hot Pursuit je zkráceně to nejlepší co sérii mohlo potkat. Hru si užijete naplno i po nějaké době a jen tak se nedostaví stereotyp. Sice hra neobsahuje Split-Screen, ale to nám vynahrazuje téměř dokonalý systém Autolog, který spojuje on-line s offline hraním a vytváří jedinečnou síť pro závodníky z celého světa. Co říct? Jen snad, že Hot Pursuit je nejlepší závodní arkáda na trhu. Tak zařaď a vyraž!

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Audiovizuální zpracování
AI
Nádech minulosti
Nápad Policie proti Závodníkům
Seacrest County
Absence split-screen
Absence pohledu z očí řidiče
Déšť
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama