Never Alone - Klenot z Aljašky
Never Alone Recenze Never Alone - Klenot z Aljašky

Never Alone - Klenot z Aljašky

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

33

Je příjemné mít ve hrách občas možnost zabrouzdat do mytologie cizích kultur a národů.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Tentokrát nám vývojáři ze studií Upper One Games a E-Line Media dali příběh založený na mýtech kruté, ale fascinující Aljašky, jenž je vložen do arkády Never Alone. Má malá holčička a její drahá přítelkyně liška v tomto prostředí šanci přežít a zachránit svůj kmen?

Mrazivý příběh

Jelikož jsem člověk se zálibou v knihách a mýtech, příběh mě hned ohromil. Na jeho začátku se ocitnete v kůži mladé aljašské indiánky Nuny, která se rozhodla zachránit svůj kmen před smrtícím blizardem. Jelikož se jí na této bouři něco nezdá, vydává se na cestu za jejím zdrojem. Ta je jako v každé dobré pohádce protkána řadou nebezpečenství, které na hlavní hrdinku číhají. Proto jí na její výpravě doprovází polární lišák Fox, který jí se vším pomáhá a slouží i jako most mezi ní a světem duchů. Duchové předků a zvířat. Dosahují různých velikostí a mají odlišné schopnosti. Většinou vám slouží jako pomocníci při překonávání překážek, které byste sami rozhodně nezdolali.

Nunu a Fox

Hra nám podobně jako v Brothers: A Tale Of Two Sons nabízí dva charaktery, které mají naprosto odlišné vlastnosti, a můžete mezi nimi přepínat. Nunu dokáže sice tlačit těžší předměty a šplhat po laně, ale oproti Fox je na tom o něco hůř. Ten je totiž rychlý a obratný. Dokáže se dostat na místa, do kterých by se člověk nikdy nevyšplhal. Následně na to shodí své partnerce dolů provaz, aby moc nezaostávala. Krom toho dokáže prohlédnout svět duchů a tím pádem sobě a dívce usnadní občas skutečně náročnou cestu.

Aby se vaše dívenka mohla v počtu dovedností vyrovnat Foxovi, dostanete zbraň nazvanou Pola. Tento předmět by se dal přirovnat k Aljašské verzi našeho praku. Jde totiž o řadu kamínků přivázaných k orlímu pírku. Používala se převážně na lov ptáků. Ve hře jí využijete hlavně na rozbíjení ledu.

Ve sněhové bouři není radno se zastavovat, takže jdete stále kupředu. Přeskakujete ledové kry a občas narazíte na nepřátele, kteří vám chtějí uškodit. Jednoduše řečeno: pohodová zábava na temný zimní večer.

Ovládání je celkem příjemné, škoda jen že není možné hrát s kamarádem jen čistě na klávesnici, jako to bylo například v dost podobném titulu Brothers: A Tale Of Two Sons. Do budoucna se snad autorům tento prvek podaří do hry zahrnout. Prozatím je nutné pro kooperaci mít konzolový ovladač.

Polární záře

Člověk by řekl, že v zamrzlé tundře se nedá vytvořit dostatečně zajímavé prostředí. Tvůrci se rozhodli, že nám předvedou nespoutanou aljašskou přírodu v plné své kráse. Hra jako taková má skutečně jedinečnou atmosféru. Každá z lokalit má něco do sebe, a když se k tomu přidá ještě výborný soundtrack spolu s dabingem v dialektu domorodých obyvatel, je tu něco, co si by si hráči rozhodně neměli nechat ujít.

Krom fantastického hlavního příběhu a atmosféry, tu máme ještě půl hodinové záběry a rozhovory s členy Cook Inlet. Ti vyprávějí o tom, jaké je vyrůstat na místě, kde nikdy nezažijí slunné léto a chlad je jejich druhým společníkem. Příběhy lovců, životní moudra a legendy jsou krásným pohledem do historie tohoto lidu. Autoři vám nabídnou 24 záběrů, které jsou umístěny v hlavním menu hry. V každém z nich jsou výborně nekombinovány dějiny vryté do kostí, němé tváře zvířat a projevy odborníků.

Nejvíce mě zaujala myšlenka o tom, že je podle této kultury člověk tvořen z dvou částí. Tělo a jméno se po jeho smrti rozdělí. Vaše fyzická schránka se vrací k matce Zemi, ale duše žije tak dlouho, dokud si lidé pamatují vaše jméno. Proto členové kmene pojmenovávají své budoucí potomky po svých předcích, aby se na ně nikdy nezapomnělo.

Rozhodně vřele doporučuji projít si všechna videa, na které v průběhu hraní narazíte, protože každé z nich obsahuje řadu zajímavých a hlavně poučných informací, jenž rozšíří vaše obzory.

Nevinná hra

Na Never Alone se mi hodně líbí, že všechny konflikty dokáže na rozdíl od ostatních titulů řešit bez toho, aby vaše holčička byla poskvrněna krví vašich nepřátel. Každá ze situací se totiž časem vyřeší bez jakékoliv formy násilí. Ideální hra pro mladší hráče, kteří zatím nepoznali smrt.

Možná i díky tomu jsem měl možnost ke hře posadit svého pětiletého synovce, kterému se tento titul hodně líbil. Musel jsem mu sice překládat text, protože angličtina není zrovna jazyk, který by ovládal, ale jinak ho hra naprosto pohltila. Sice nastalo pár situací, u kterých z něj bylo cítit napětí, celý průběh si ale náramně užil. Ono totiž díky kvalitě tohoto díla není těžké vžít se do role hlavní hrdinky.

Je mi hodně líto, že se hře přes všechny ty kladné vlastnosti nepodařilo vyhnout bugům a horší AI. Když totiž hrajete osamoceni, váš pomocník vám není zrovna moc nápomocen. Občas je to spíš naopak. Nejvíc to jde vidět u konce hry, kdy se některé poměry značně mění. Fox se totiž rád zasekává, popřípadě jde za vámi, když nemá. Jelikož právě on vidí duchy, kteří jsou pro vás oporou, je to většinou smrticí nedostatek, který vám nažene krev do hlavy.

Kunuuksayuka

Je příjemné občas narazit na titul, který plně zaujme vaší pozornost. Popravdě jsem již na první pohled z Never Alone pocítil, že hra stojí za to. Už jen grafická stránka hry dokáže člověka uchvátit. K tomu si přidejte epický příběh, perfektní soundtrack spolu s dabingem domorodců a máme tu titul, který se vám zapíše na hodně dlouho do paměti. Rozhodně doporučuji koupi všemi deseti. Máme tu sice pár menších much, ale ty zmizí určitě stejně rychle, jako jarní sníh. Průchod sice trvá asi okolo šesti hodin, ale mohu vám zaručit, že se k této pohádce vždy rádi vrátíte, protože nabízí jednoduše to, co jinde nenajdete.

Never Alone

Verdikt

Never Alone je hrou s výborným příběhem, která je určena pro všechny věkové skupiny. Rozhodně je to klenot, který by neměl milovníkům kvalitních titulů uniknout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

perfektní příběh
luxusní dabing původních obyvatel
výborný soundtrack
překrásná grafika
atmosféra
Fox
špatná AI
občasné bugy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama