Nevychází Xbox One předčasně?
Blogy čtenářů Článek Nevychází Xbox One předčasně?

Nevychází Xbox One předčasně?

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

Next-gen konzole Microsoftu se sice na trh podívá pouhý týden po konkurenci, ale tak nějak se nelze zbavit dojmu, že na to není vůbec připravená.

Reklama

Next-gen konzole Microsoftu se sice na trh podívá pouhý týden po konkurenci, ale tak nějak se nelze zbavit dojmu, že na to není vůbec připravená.

Pokud pouštíte do oběhu herní přístroj, který byste na trhu rádi udrželi až deset let, je vcelku jedno, jestli s ním přijdete o pár dnů dřív, nebo později než váš rival. S čím přesně přijdete už ale podstatné je a zatím to, upřímně řečeno, vypadá, že Microsoftu jde víc o to, dopravit konzoli na trh před tzv. Černým pátkem než o to, nabídnout po všech stránkách odladěné zařízení. Pokud se totiž na celý launch nového Xboxu podíváme kritickým okem, je jasné, že ve snaze zahájit prodej ještě letos bylo třeba učinit až nepříjemně mnoho ústupků, na něž jako vždy doplatí zákazníci.

Vzpomínáte-li si na odtajnění konzole, Microsoft sliboval multimediální zařízení, které se stane centrální součástkou vašeho obýváku. Systém, jenž si připojíte k televizi, kde vám bude hlídat a doporučovat televizní seriály a pouhým hlasovým povelem bude možné přepínat mezi hrami, TV programy a filmy. To vše za pomoci notně vylepšeného Kinectu, který bude vždy netrpělivě očekávat vaše příkazy, a mrknutím oka je plnit k vaší maximální spokojenosti. Jo, no, čo bolo to bolo…

Od ohlášení se toho mnoho změnilo. Společnost propagovala nutnost konstantního připojení k internetu, což se hráčům ani trochu nelíbilo a tak od toho upustila. Sony začalo klást důraz na indie scénu a chvíli na to Microsoft naskočil do rozjetého vlaku s programem ID@Xbox. Kinect, jenž byl původně klíčovým prvkem, je najednou jen doplňkem. I přes to všechno je ale vicepresident divize interaktivní zábavy Phil Harrison přesvědčen, že firma ani v nejmenším neupustila od původních záměrů a stále se drží vytyčené cesty ve snaze přinést do našich domovů něco „přelomového“.

„Naše dlouhodobá vize se nikterak nezměnila. Stále usilujeme o to, abychom nabídl jedinečný elektronický ekosystém, který bude maximálně využívat s tím spojených výhod,“ prozradil Harrison v rozhovoru pro zahraniční magazín Games Industry. „Samozřejmě jsme museli řadu prvků jistým způsobem přizpůsobit trhu, ale myslím si, že je lepší, že jsme to udělali teď. Ještě před launchem.“ Nabízí se ovšem rýpavá otázka: Pokud zůstala vize Microsoftu stejná, a se vším se počítá od začátku, proč bude po startu konzole tolik funkcí absentovat?

Je-li vaše angličtina natolik silná, že jste se těšili na hlasové ovládání Kinectu, raději s koupí Xbox One posečkejte, nebo se přestěhujte do jednoho z podporovaných regionů. Konzole se 22. listopadu objeví ve 13 zemích (původně jich mělo být 21), avšak pouze v deseti z nich vám bude dnes už nejen pohybový ovladač rozumět; potvrdil Albert Panello. Chtěli jste přístroj spárovat s televizí a využívat všech těch sympatických, byť trochu zbytečných funkcí? Smůla, v Evropě a Británii se toho jen tak nedočkáme.

„O možnosti spárování konzole s televizí jsme mluvili hodně, ale bohužel to bude zpočátku k dispozici pouze v Japonsku a Spojených státech, kde jsou na to přístroje s HDMI-in portem připravené. Byť to nebude všem přístupné hned od začátku, rádi bychom to prodávali jako součást vize,“ uvedl Panello. „Kritika na toto téma je samozřejmě oprávněná, ale bohužel nemáme kapacitu na to, abychom dokázali vyhovět všem hned.“ A to samé je to i v případě GameDVR, jinými slovy nahrávání videa přímo z her.

To funguje v praxi tak, že obě next-gen konzole neustále nahrávají posledních několik minut vašeho snažení (Xone asi 5 minut, PS4 asi 15 minut), abyste se jím, pokud vás zaujme, mohli pochlubit na sociálních sítích. Jenže to nebude tak snadné. Destructoidu totiž Panello řekl, že to bude zpočátku možné pouze na Xbox Live. Podpora podstatně žádanějšího YouTube a Facebooku je teprve v plánu. Na Playstation 4 se ale s YouTube zatím třeba vůbec nepočítá. Dá se nicméně očekávat, že se to časem změní.

A pořád nekončíme. Xbox One bude dodávaný s 500GB harddiskem, který ovšem bude napevno v konzoli a jeho výměna je tudíž nemožná. Jediným řešením jsou externí disky, které ale opět nepůjdou k přístroji po launchi připojit a na jejich podporu si budeme muset počkat. A čistě ve srovnání s PS4 zatím nový microsoftí výtvor prohrává i na nezávislé scéně. Vzhledem k datu ohlášení ID@Xbox je totiž krajně nepravděpodobné, že by to některá z indie her stihla na trh v době launche.

Ani společnost Sony samozřejmě nedodá do obchodů zařízení se vším všudy, ale ke cti jí aktuálně slouží fakt, že u spousty chybějících komponent (viz. Gaikai) od počátku tvrdila, že přibudou až postupem času. Na vydání novogenerační konzole se tak aktuálně jeví víc připravená než konkurence. Samozřejmě je otázkou, jestli by vydání Xbox One na začátku roku 2014 znamenalo i většinu naslibovaných funkcí. Zatím to totiž vypadá, že Microsoft prostě jen nechtěl, aby se první „next-gen“ Vánoce nesly kompletně ve znamení čtvrtého Playstationu.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama