NHL 12 – dojmy z dema
Speciály NHL 12 Článek NHL 12 – dojmy z dema

NHL 12 – dojmy z dema

Roman Bičan

Roman Bičan

2

Minulý ročník se nesl v pozitivním světle. Nabídl nám překvapivě dobře zpracovanou simulaci hokeje, které ovšem stále chyběla celá řada aspektů. Kolik se jich podařilo za jeden rok vychytat a vyladit? To nám prezentuje veřejně vydaná demoverze.

Reklama

Ačkoliv NHL 11 nepřineslo nikterak početné množství inovací, dalo se o něm hovořit jako o velmi propracované simulaci ledního hokeje. V recenzi jsem hned v nadpisu použil velmi odvážné tvrzení „hokej se vším všudy“, což bylo (ruku na srdce) krapet přehnané. To ovšem nic nemění na tom, že ročník 11 nám nabídnul bohaté hokejové hody, jež překypovaly zábavností. Rok se s rokem sešel, za měsíc nám startuje další sezóna NHL, tudíž nám EA opětovně namíchá nový koktejl. Jestli nabídne plno novinek, vylepšenou hratelnost a další vychytávky, to nám pomůže rozseknout pár dní stará demoverze vydaná pouze na konzolích, jelikož od PC platformy se série i nadále distancuje.

Hlavním představitelem nového NHL se stal hráč, který obléká dres Tampy Bay Lightning, Steven Stamkos, jenž před pár měsíci ukázal, že patří k mladým talentovaným hokejistům. Nicméně, ukázkové demo není zaměřeno na Stamkose, nýbrž na finálové utkání Bostonu Bruins a Vancouveru Canucks, klubů, které spolu na přelomu května a června odehrály sledovanou sedmizápasovou finálovou sérii. Stanley Cup nakonec putoval zaslouženě do Bostonu. V demoverzi ovšem můžete vzít osud do vlastních rukou, přestřílet Medvědy v poslední třetině (skóre se po prvních dvou automaticky vygeneruje) a titul vyhrát pro Kosatky.

Opravdu uběhl rok?

První věc, která nepochybně upoutá vaše oči, je vizuální stránka. Pakliže jste vyzkoušeli předchozí díl, vězte, že najdete rozdílů opravdu poskrovnu. Grafika se dle prvního pohledu (v porovnání s NHL 11) jeví jako naprosto totožná. Není se čemu divit – tato generace konzolí přece jen již nenabízí vybavení, které by tvůrcům povolilo hnát vizuální zpracování mílovými kroky kupředu. Nebo se mýlím a EA se na to zkrátka vykašlala? Ať tak či onak, grafika je přesto poměrně líbivá a na hraní plně dostačující, nejste-li příliš nároční.

Hratelnost nově ovlivňuje několikero inovací. První a rovněž největší je neoddiskutovatelně zapojení brankáře do samotné hry. V předchozích ročnících se gólman choval doslova jako betonová zeď. Stál na místě, chytal puky a v žádném případě se nenechal odstrčit či vyhodit z rovnováhy po fyzickém kontaktu se spoluhráčem nebo protihráčem. V NHL 12 se z něj ovšem stává plnohodnotný účastník hry, poněvadž je možnost do něj jak krapet vrazit, tak jej doslova shodit zády na led. Avšak, je třeba být obezřetnější – nemají to rádi ani rozhodčí, ani brankářovi spoluhráči, kteří si vás automaticky dají do hledáčku a při přerušení hry vám to vrátí i s úroky.

Lehkých úprav se doznaly i hity, chcete-li bodyčeky. NHL 11 s sebou přinesl propracovaný fyzikální model, který nicméně velmi často vyváděl psí kusy. Doslova. Zasažení hráči při kontaktu s mantinelem (případně ledem) dopadali a poté klouzali velmi nerealisticky. Kterak se zdá, v EA fyziku ještě vylepšili a pokusili se tento problém v co největší míře eliminovat. Na základě pár odehraných třetin mohu s klidem konstatovat, že rozhodně nešlápli vedle - bodyčeky vypadají opět o něco málo uvěřitelněji, což přidává na celkové efektivnosti. Spousta diváků ledního hokeje má právě chtěné srážky protihráčů v oblibě. Pro vývojáře to tedy znamená velké plus.

Opravdu málo novinek

Pakliže v průběhu hraní utkání zapauzujete, objeví se vám další (menší) novinka, která už ovšem působí pouze na oko. Na pravé straně obrazovky se nachází hřiště z ptačí perspektivy, na němž jsou přehledně vyobrazené střelecké pokusy, bodyčeky a samozřejmě góly. Vše si jde třídit například na třetiny a rovněž si můžeme přepnout na jednu z branek a podívat se, kam přesně mířily veškeré vypálené projektily. Dopad této inovace na hratelnost je však nulový, tudíž se může zdát, že jeho výskyt je prakticky zbytečný.

V mnoha ohledech jde vidět, že NHL 12 se bohužel od svého staršího bratříčka tolik neodlišuje. Pár aspektů doznalo úprav (mohu jmenovat například utíkání puku při střele nápřahem, lepší pohyblivost puku a jeho držení na hokejce, zpracování střel a jejich umístění na branku, posunutí klece, ztráty helmy při tvrdých fyzických kontaktech). Plná verze přinese dva nové módy, a sice Winter Classic a Be a Legend. Podle jejich zábavnosti a kvality se ukáže, jestli se o NHL 12 může mluvit v pozitivech nebo negativech. Demoverze mě však rozhodně nepřesvědčila. Na platný verdikt si ještě pár dní musíme počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama