Nintendo chce, jak nové, tak zapomenuté a stávající značky
Blogy čtenářů Článek Nintendo chce, jak nové, tak zapomenuté a stávající značky

Nintendo chce, jak nové, tak zapomenuté a stávající značky

Úvodem bych rád oznámil, že se blog officiálně přejmenovává z Dax´s blog na Dax´s Nintendo blog, jelikož se chci jen věnovat Nintendo scéně, ale kdyby…

Reklama

Změny v blogu

Úvodem bych rád oznámil, že se blog officiálně přejmenovává z Dax´s blog na Dax´s Nintendo blog, jelikož se chci jen věnovat Nintendo scéně, ale kdyby se mi dostalo do ruky něco fakt dobrého na jiné platformě, tak to na blog napíšu.

Více než 25 let historie

Nintendo je starou firmou. Vznikla již v roce 1889, jako firma na výrobu hanafuda karet. Když se v padesátých letech přejmenovalo z Nintendo Playing Card Co. Ltd. na Nintendo Co. Ltd. začala se angažovat v různých oborech. Až v roce 1974 začíná elektronická éra Nintenda. V roce 1977 přišla do Nintenda budoucí legenda Shigeru Miyamoto. O 4 roky později přichází s prvním Donkey Kongem. Tak začíná dlouhá cesta Nintenda, jako budoucí velká firma ve videoherním průmyslu.

Dlouhodobě podporované značky a herní legendy

Hodí se začít nejslavnější a nejprodávanější značkou ve videoherním průmyslu vůbec. Řeč je o legendárním instalatérovi Mariovi. Kdo by ho neznal. Před 2 lety oslavil 25 let a Nintendo to oslavilo řádně, edicí Wiička a Nintenda DSi XL v červených barvách. Mariovi táhne však na třicítku a za 3 roky by jsme se mohli dočkat další oslavy. Mario prožil plno dobrodružství a oblíbené jsou díly, jak ve 3D, tak ve 2D. Posledním Mariovým dobrodružstvím byl díl na 3DS, Super Mario 3D Land (recenze brzy). Mario se dočkal zpracování jako RPG, později přejmenováno na Paper Mario. Do série inspirované Mariem bych zařadil například MarioKart, což je taky docela tradiční značka, která vychází po jednom díle na každou konzoli.

Druhou srovnatelnou existující značkou je The Legend of Zelda. Je to něco opravdu jiného, než Super Mario. Zelda už taky oslavila 25 let a to loni. Nintendo vydalo 2 hry během oslav: díly Skyward Sword a Ocarina of Time 3D a na DSi Ware byla zdarma do 20. února The Legend of Zelda Four Sword Anniversy. Edice Wiička by byla více méně zbytečná, ale u nového 3DS to muselo být a já sám sem po této edici sáhl a vypadá nádherně. Ale už k samotné Zeldě. Mnoho lidí by si ji od pohledu pletlo s RPG hrou, ale je to spíš akční adventura. Je zde spousta puzzlů a akční složku tvoří souboje. Z mého pohledu mě Zelda baví o trochu víc než Super Mario a to díky výborného zapojení mozku v puzzlech, neříkám, že u Maria nemyslíte, ale puuzly v Zeldě dají někdy fajt zabrat.

Ikdyž Nintendo tuto značku nevytvořilo, ale je jejím vydavatelem a na žádných jiných systémech než na těch od Nintenda nevychází. Je řeč o legendárních Pokémonech. Ty vyvíjí Game Freak. Když už k samotným herním mechanismůs. Pokémoni jsou hlavně RPG, která trvají dost dlouhou dobu než se dohrají a dokáží vás zatáhnout na dlouhou dobu. Tahle série boduje hlavně na přenosných konzolí (v minulosti na Gameboyi, v současnosti na DSku). Pokémonů se prodává docela velké množství a nedá se čekat, že by se Game Freaks nebo Nintendo tohodle fenoménu vzdali.

Další velkou značkou, která v poslední době zažila vydání dosti titulů je Metroid. Ikdyž značka taky oslavila 25 let, tak Zelda dostala přednost, což určitě zamrzelo. Mohli to aspoň trochu oslavit, třeba hrou. Hlavní hrdinkou je Samus Aran, která vystupuje v kovovém obleku, kterým střílí. I Metroid začínal jako 2D plošinovka, která kombinovala Mariův styl hopsačky a Zeldovský způsob prozkoumávání. Později přešel Metroid do 3D obrazu a začala éra Metroid Prime. Metroid je zajímavá sci-fi značka a budu určitě rád, když bude Nintendo vydávat v tituly pravidelně a v dobré herní kvalitě i v rámci této značky.

Určitě velkou značkou je Donkey Kong, kterým se Nintendo představilo jako dobré herní studio. Už 30 let je tu s námi Donkey Kong. A poslední dobou není tak sledovaný, ale poslední vydaný titul Donkey Kong Country Returns byl kritikou vlídně přijat a uvidíme jestli Nintendo připraví další titul série, čehož bych se nebál, přece jen je to jenom značka pod rukama Shigeru Miyamota a to je zvučné jméno u hráčů Nintenda, která zajistí docela dobré prodeje.

Co další známý hrdina. Náš růžový Kirby. Kirby si zachovává svoji tvář 2D plošinovky, která vyniká svým stylem hraní. Poslední 2 díly byly rychle vydané za sebou a to ukazuje, že Nintendo na tuhle značku pořád sází a určitě můžeme očekávat vydání Kirbyho, jak na 3DS, tak na připravované Wii U. Kirby však také není přímo pod Nintendem, ale je to jeho exkluzivita, kterou pro ně dělají v HAL Laboratory.

Na Fire Emblem Nintendo taktéž dlouhodobě sází. Taktická RPG brázdí také jenom svoji cestu na konzolích od Nintenda a titul pro 3DS bude zanedlouho v Japonsku v prodeji. Doufám, že si hru taky jednou zkusím, zatím jsem neměl tu čest.

Něco novějšího

Nintendovské nové značky bych neoznačil za rok či dva staré, ale třeba 10 let staré, jelikož v takové dlouhé historii je to nová hra, která vydala za 10 let 2-3 tituly.

Rád bych začal bojovou sérií Super Smash Bros., vydanou poprvé na Nintendu 64 v roce 1999. Zatím jsme viděli 3 tituly a to na N64, GameCubu a Wiičku. Na Wiičku se stala hra oblíbenou v multiplayeru a Nintendo na tuhle značku spoléhá i do budoucna. Byly potvrzeny práce, jak na Wii U verzi, tak na 3DS verzi. Co k samotné hře. Funguje jako bojovka ve 2 - 4 hráčích, např. všichni proti sobě. Postavami jsou zde známí hrdinové z Nintenda, ale je zde například Solid Snake z Metal Gear Solid nebo Sonic od Segy.

Jednu z uplně nejnovějších her bych označil Nintendogs (+Cats), která uspěla, jak na DS, tak na 3DS. Jde vidět, že chování svého mazlíčka na přenosných konzolí sbírá úspěch. Rozhodně si tato hra měla zasloužit vyjít i na Wii. Tak můžem aspoň doufat, že by nám mohl přijít na Wii U a užili bychom si svoje mazlíčky i na velké TV.

Mariův bratr Luigi se chystá na svoji druhou cestu za duchy na 3DS a rozhodně již první dílem, na GameCube, zaujal a třeba se postaví po bok Maria a Zeldy, rozhodně na to má. Luigi je čistým důkazem, že plno postav okolo Maria může mít vlastní kvalitní hru. Důkazem toho je i Wario, který svým Wario Landem začínal již na prvním Gameboyi. Doplňuje jej ještě i WarioWare. Wario však není ještě tak velká značka jako Mario a nic nového nepřináší, proto bych ho moc nezmiňoval.

Novou značkou, kterou pan Miyamoto pomohl GameCubu byl rozhodně Pikmin. Zajímavé převedení RTS strategie na konzole. Někteří lidé však v tomhle strategii poznat nemusí. Pikmin zatím vyšel jen ve 2 dílech, ale na Wii U uvidíme 3. díl, který byl původně plánován na Wii, ale nakonec je posunut na novu platformu, tak doufám, že se budeme s roztomilými Pikmini znovu bavit.

Mnoho lidí zaujmul Animal Crossing. Zajímavá hra inspirovaná trpchu inspirovaná The Sims. Hra si získala plno fanoušků. Existují zatím 3 hry a to na GameCube, Wii a na DS. Připravována je verze pro 3DS. Je to zase v žánru, které Nintendo dousd nepoužilo a hned se mu podařilo uspět.

Snaha o oživení starých značek

Nintendo se rozhodlo oživit některé své staré značky a vybralo si pro to 3DS, kde by mohly tyto značky uspět. Vše však nemusí uspět, ale přece jen Nintendo to je zkušené a nesmí nic podcenit, což určitě dokáží.

Typickým příkladem by mohl být Kid Icarus. 20 let se nepodíval na svět a nyní se ho Nintendo snaží vzkřísit hrou Kid Icarus: Uprising pro 3DS. Hra vyjde již tento měsíc a všichni se dozvíme, jestli Nintendo oživí dávno zapomenutou sérii a vytvoří nový kruh fanoušků. Nintendo ale propagaci Kid Icarus nepodceňuje. Již lednu byl Kid Icarus vypuštěn v rámci 3D classics na Nintendo eShop a byl zdarma pro ty, co si na Nintendo Clubu registrovali 2 hry z daného seznamu her pro 3DS. Dále má vyjít na Virtual Console poslední Kid Icaus pro Gameboy.

Dalším titulem, ne už tak zapomenutým, který se Nintendo snaží prosadit je Star Fox. Zde už byla vydána předělávka Star Foxe 64 a to Star Fox 64 3D, avšak hra díru do světa neudělala. Měla krátký singlplayer a jenom lokální multiplayer. Rozhodně bych nechtěl Star Foxe vidět jít do zapomnění. Stačilo dát jenom online multiplayer a byo by to rozhodně zajímavější. Ale i to co nábídne je kvalitní, ale něco se někde pokazilo.

Na Wii vyšel v roce 2009 nový Punch-Out!. Hra se neobjevila na konzoli od Nintenda již od starého SNES systému v polovině 90. let. Nevím jestli by mohl Punch-Out konkurovat Fight Night Championship. Je to ale rozhodně propracovaný titul na svou dobu před 20-ti lety a mohl by tohle Nintendo rozhodně podpořit a získat další starou značku do povědomí současných hráčů.

Nintendo si své koně hlídá

Nintendo se snaží a to je dobře. Přivádí nové a staré značky. Nechce navždy spoléhat na Maria a Zeldu. Proto tohle dělá, dokonce i za cenu případného zklamání. Za pár dní se dozvíme, jestli se Kid Icarus vrátí, když to Star Foxovi moc nevyšlo. Nintendo však musí přijít na moderní nápady, jak ožiit tu starou hratelnost. Nové značky jsou důkazem, že Nintendo nechce žít jen ze své historie. Snad to Nintendo dokáže a čeká nás spousta zajíavých nových titulů.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama