Nintendo Switch Lite může mít potíže s hrami
Novinka Nintendo Switch Lite může mít potíže s hrami

Nintendo Switch Lite může mít potíže s hrami

Michal Jonáš

Michal Jonáš

12
Platformy Nintendo Switch Switch

Chybějící pohybové ovládání a vibrace můžou být překážkou.

Reklama

Jelikož Nintendo Switch Lite neobsahuje vibrační motorky a pohybová čidla pro pohybové ovládání, protože nemá odnímatelné ovladače Joy-Con, jež tyto funkce ukrývají, na této konzoli si některé hry vůbec nezahrajete. Můžete si sice dokoupit samostatný ovladač Nintendo Pro Controller či separátní sadu Joy-Conů, protože obě periferie lze do Switche Lite připojit, ale to je kostrbaté řešení, jež jde proti smyslu pohodlného hraní v rukách na cestách, ke kterému je nová konzole určena.

 

Nintendo Switch Lite může mít potíže s hrami

 

Malá část her pro Nintendo Switch totiž vůbec nepodporuje hraní v tzv. Handheld módu, kdy originální Switch vyndáte ze stojánku a připojíte k němu ze stran oba Joy-Cony. A právě výhradně v tomto režimu samozřejmě nový Switch Lite pracuje. Takže tyto tituly si na samotném Switchi Lite nezahrajete:

 

  • Super Mario Party
  • 1-2-Switch
  • Nintendo Labo
  • Nintendo Labo VR
  • Just Dance (všechny díly)
  • Fitness Boxing
  • Ring Fit Adventure
  • Surgeon Simulator

 

Určité potíže můžete mít také s hrami, které sice handheldový režim podporují (na krabičce vzadu mají ikonku Switche v přenosné konfiguraci, viz piktogram úplně dole), ale využívají indikaci různých stavů vibracemi. A to jsou zejména tyto:

 

  • Super Mario Odyssey
  • Pokémon Let's Go
  • Pokémon Pikachu
  • The World Ends with You

 

Na druhou stranu i Switch Lite obsahuje pohybový senzor (gyroskop pro náklony) a NFC čip, takže nakláněcí minihry v Zeldě Breath of the Wild nejsou problémem a figurky Amiibo s Litem také načtete. Že by ale případně Nintendo vydalo na špatně podporované hry nějaké záplaty, o tom zatím nic nepadlo. Každopádně část potíží s ovládáním prý lze obejít dokoupením páru Joy-Conů. Jenomže ty stojí kolem půl druhého tisíce a to už se Switch Lite celkovou cenou přibližuje svému většímu bratrovi.

 

Nintendo Switch Lite může mít potíže s hrami

 

Podobně ve hře Super Mario Odyssey zase sbíráte ukryté měsíčky, na které vás hra obyčejně upozorní vibracemi, pokud se nacházíte zrovna poblíž. Lite vibrace nemá, takže ani tady není jasné, jakým způsobem vám Mario Odyssey při hraní na malém Switchi dá o měsíčkách vědět. Možná ukazateli na displeji, nevím. To by asi rozklíčovali majitelé těchto her, jestli jdou vibrace obejít jiným způsobem.

 

Nintendo Switch Lite může mít potíže s hrami

 

Navíc samotné Nintendo i obchody s hrami podporu handheldového režimu u svých produktů málokdy uvádí, takže v případě nových her (u těch starších si na internetu alespoň lehce dohledáte obrázek zadního přebalu hry) může být nákup na internetu sázkou do loterie, jestli hra bude na Switchi Lite korektně na 100 % fungovat, nebo nikoli.

Je možná škoda, že Nintendo svůj nový Lite takto ořezalo, přitom vyjmuté funkce nejsou drahé a má je kdejaký levný mobil za poloviční cenu. A i ta podpora skrze jasné informace o tom, jestli hra podporuje Handheld Mode, by mohla být daleko lepší. Takhle si tyto informace musíte sami dohledávat, případně se prostě jít přesvědčit do obchodu, protože na krabičkách vzadu podporované režimy hraní uváděné bývají. A to je vzhledem k dost drahým cenám her na Switch docela slabý servis.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama