Nová analýza prošetřuje analogové páčky u ovladače DualSense
Novinka Nová analýza prošetřuje analogové páčky u ovladače DualSense

Nová analýza prošetřuje analogové páčky u ovladače DualSense

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

43
Platformy PlayStation PlayStation 5

Ta také uvádí údajnou délku životnosti těchto páček.

Reklama

Nejnovější video populárního technologického kanálu iFixIt zkoumá, proč dochází u analogových páček ovladače DualSense k driftování, tedy procesu, kdy tyto páčky vykazují samovolné nežádoucí pohyby, přičemž tím ovlivňující samotné hraní. Kanál přitom naznačuje, že přibližná životnost těchto analogových páček u DualSensu je 417 hodin.

iFixIt testuje ovladač od PlayStationu 5 na hře Call of Duty: Warzone a podle jejich analýzy je provozní životnost dílů překročena po 417 hodinách. To odpovídá asi třem měsícům každodenního hraní po pěti hodinách. Tato délka se bude nepochybně lišit v závislosti na typech hraných her. Kanál nakonec dospěl k závěru, že opotřebení potenciometru způsobené obecným používáním bylo největším důvodem k posunu analogových páček. Toto tvrzení se přitom shoduje s tím, které bylo uvedeno v různých žalobách.

Autoři videa zároveň konstatují, že další používání ovladače DualSense může také natáhnout pružiny v joystickové jednotce, které určují její neutrální bod, tudíž se zde mohou zanést nečistoty, jako je například prach. A právě tyto nečistoty mohou také ovlivnit samotné driftování. "Po tomto výzkumu je pro nás bizarní, že výrobci konzolí nepovažují analogové páčky za spotřební součásti a nenavrhují je tak, aby je bylo možné snadno vyměnit," uvádí se ve videu.

V porovnáním s informačním listem od společnosti ALPS, jež dodává analogové páčky do DualSensu, má mít životnost potenciometrů páček 2 000 000 cyklů, zatímco funkce středního stlačení, tedy když se s páčkou klikne, je 500 000 cyklů.

Pokud máte u svého ovladače problém s driftováním, máte podle kanálu iFixlt možnost opravit si ho sami, požádat o opravu specializovaný technický servis, nebo ho reklamovat. Pokud nemáte možnost využít ani jednu z těchto variant, budete si muset pořídit ovladač nový.

iFixIt uvádí, že DualSense používá běžný hardware analogových páček jako ovladače ostatních platforem, a to včetně PlayStationu 4, Xboxu One, či Nintenda Switch. Problémy s poruchovostí analogových páček přitom hlásí uživatelé všech těchto platforem, přičemž Nintendo, Microsoft a Sony nyní čelí hromadným žalobám ve Spojených státech.

Společnost Microsoft nedávno vydala nová prohlášení požadující, aby byl její soudní spor vynesen ze soudní síně prostřednictvím přesvědčivé arbitráže, která by vedla k vyřešení sporů nestranným soudcem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama