Nová civilizační desková hra Tapestry
Novinka Nová civilizační desková hra Tapestry

Nová civilizační desková hra Tapestry

Michal Jonáš

Michal Jonáš

Platformy pkgsrc Desková hra

Je inspirovaná 5. a 6. dílem videoherní Sid Meier's Civilization.

Reklama

Ode dneška je v prodeji nová a výpravná desková hra Tapestry od amerického autora Jameyho Stegmaiera a jeho vydavatelství Stonemaier Games. Po mnoha oblíbených civilizačních deskovkách, ať už přímo vyrobených na základě licence videoherní Civilizace Sida Meiera (kupř. Sid Meier's Civilization: The Board Game z roku 2002 a 2010, Sid Meier's Civilization: The Card Game 2006, Sid Meier's Civilization: A New Dawn 2017), nebo touto slavnou videoherní sérií inspirovaných (Through the Ages od Vladimíra Chvátila či Clash of Cultures), tu máme poslední pokus o další stolní civku.

 

Deska blahobytu s místem pro karty tapisérií a s domečky pro výstavbu hlavního města
Deska blahobytu s místem pro karty tapisérií a s domečky pro výstavbu hlavního města

 

Nyní je to ale hra, která zaujme mnohem jednoduššími pravidly a kratší herní dobou, než má většina podobných produktů z minulosti. Tapestry (Tapisérie) si můžete díky Albi zahrát pěkně v češtině, přičemž tato nová deskovka překvapuje dvěma věcmi. Tou první je 18 krásných a malovaných(!) miniatur domečků dominant, což jsou stavby, jež si stavíte na svoji desku hlavního města a zvyšujete s nimi velikost vaší aglomerace, což znamená více vítězných bodů. A tou druhou jsou pravidla na pouhé 4 stránky, což je v civilizačních deskovkách minimalistický rekord.

Sám tvůrce uvádí, že mu nápad na Tapestry vyplynul z hraní počítačových civilizací, protože Jamey se svým ilustrátorem trávil hodně času u pátého a posledního šestého dílu Sid Meier's Civilization (naše recenze 9/10). Ostatně těch průsečíků Civilization s Tapestry se dá najít nepočítaně: různé národy s vlastními unikátními schopnostmi, hexový herní plán, postupný technologický vývoj v čase, vynalézání, zabírání území, dobývání lokací protihráčů atd.

 

Hráčské desky: zleva deska civilizace, deska blahobytu s vyloženou kartou tapisérie a deska hlavního města s prvním domečkem
Hráčské desky: zleva deska civilizace, deska blahobytu s vyloženou kartou tapisérie a deska hlavního města s prvním domečkem

 

Přitom hra nabízí dostatek strategie a variability, o žádné člobrdo se fakt nejedná. Je sice pravda, že díky tomu zhuštění jsou pravidla až moc stručná a chybí v nich např. podrobný přehled herního materiálu (je uveden pouze na krabici) či hlubší vysvětlení některých pojmů (marketingově jsou ty 4 stránky prostě velké lákadlo), ale i tak je hra stále jednoduššího střihu s partiemi kolem hodiny a pětačtyřiceti minut až dvou hodinek nejvíce. Mrkněte se na video s představením hry a s výkladem pravidel.

Ve svém tahu totiž můžete provést pouze jedinou akci. První je tzv. zvýšení blahobytu, kterým si obstaráte své zdroje (např. jídlo či peníze), posunete svůj národ (ve hře jich je 16) dále skrze výhodné karty tapisérií (odtud název hry) a hlavně získáte stále více vítězných bodů. Ale mnohem častěji budete své civilizaci zvyšovat pokrok postupem na 4 stupnicích pokroku: na stupnici objevování (objevujete a prozkoumáváte svět okolo vás), stupnici vědy (ta ovlivňuje všechny další stupnice), vojenství (dobýváte a zabíráte území protihráčů) a stupnici technologií (v ní získáváte nové karty technologií, což jsou různé vynálezy jako např. vzducholodě nebo penicilin).

 

Velká krabice obsahuje vybarvené plastové miniatury dominant, které stavíte ze stupnic pokroku a z karet technologií
Velká krabice obsahuje vybarvené plastové miniatury dominant, které stavíte ze stupnic pokroku a z karet technologií

 

Skvělým prvkem je možnost sólo hraní díky propracovaným mechanikám umělého hráče Automy (podobný princip jako ve výtečné deskové hře Scythe, podle níž se připravuje počítačová strategie Iron Harvest). Maximální počet hráčů je 5. Tapestry je v prodeji za doporučenou cenu 1.799,- v české verzi, přičemž se rovnou můžete mrknout na česká pravidla, na pravidla sólo hry Automa, či na bonusovou variantu hry se Stínovou říší, kterou si ozvláštníte jak solitérní partii, tak i seance ve dvou hráčích.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FXbGIj_2cGk[/embed]

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama