O Plague Inc. je obrovský zájem
Novinka O Plague Inc. je obrovský zájem

O Plague Inc. je obrovský zájem

Michal Jonáš

Michal Jonáš

4
Platformy Windows PC Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4 Linux Linux Xbox Xbox One Apple iOS Android Android Apple Mac pkgsrc Desková hra

Kvůli nákaze koronavirem si v ní hráči mylně simulují vývoj epidemie.

Reklama

Plaque Inc. je doslova zlaté dítě vývojářského studia Ndemic Creation z anglického Bristolu. Od svého prvního vydání na mobily Apple v roce 2012 tato vědecky propracovaná globální biologická strategie v reálném čase snáší jedno zlaté vejce za druhým. V této hře hrajete za patogen, jehož mutací se snažíte infikovat a vyhubit pokud možno celé lidstvo.

Plague Inc. je postavena na přesně opačném principu z podobné strategie Pandemic, kterou proslavila kooperativní série deskových her pod stejným názvem. V těchto hrách se zase z pozice vědců snažíte zabránit narůstající pandemii různých nebezpečných virů a nemocí. Po vydání na platformy Apple tvůrci Plague Inc. záhy vydali i na mobily s OS Google Android (od 2012) a Microsoft Windows Mobile (od 2015).

 

O Plague Inc. je obrovský zájem

 

Tyto placené mobilní hry si doposud stáhlo více než 120 milionů lidí a díky současnému šíření koronaviru z Číny Plague Inc. znovu zaznamenává obrovský zájem o stažení a hraní. V žánru mobilních strategií je Plague Inc. po více než sedmi letech od vydání znovu nejprodávanější hrou na čínské mutaci obchodu Apple App Store ( na americké nyní stojí pouhý jeden dolar).

Obrovský úspěch mobilních verzí dovolil tvůrcům před čtyřmi lety vytvořit a vydat ještě rozsáhlejší a větší edici nazvanou Plague Inc: Evolved nejdříve pro Xbox One, načež ji v roce 2016 naportovali i na PC (+ Linux a Macy) a PS4. A na začátku minulého roku ji vydali i na Switch. V roce 2017 do řady přibyla i desková kooperativní strategie pro 1-5 hráčů Plague Inc.: The Board Game, jež jen měsíc po vydání prodala více než 10 tisíc kusů a celkově do dnešní doby skoro 50 tisíc.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=pSat_gLDXPc[/embed]

 

Za nárůstem zájmu o všechny verze Plague Inc. zejména z Asie není ani tak příhodný koncept hry, ale hráči v mylné představě, že Plague Inc. opravdu reálně a vědecky simuluje chování a přenos viru (což je samozřejmě velká hloupost), se hraním snaží zjistit, jak se skutečný koronavirus šíří.

Studio je také doslova zavalené žádostmi o radu ohledně budoucího vývoje nákazy koronaviru, protože si čínští hráči mylně myslí, že tvůrci jsou zároveň chemiky a biology a jejich hra je na 100 % reálná simulace. Nicméně je to krásný důkaz toho, že Plague Inc. je opravdu pečlivě navržená HRA, stavící na reálných základech.

Plague Inc. v digitální Steam verzi koupíte na Xzone.cz, kde vyjde znatelně levněji než přímo na Steamu.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama