Očekávané hry roku 2012 - Prey 2
Speciály Prey 2 Článek Očekávané hry roku 2012 - Prey 2

Očekávané hry roku 2012 - Prey 2

Daniel Kremser

Daniel Kremser

10

Jeden lovec odměn, noire atmosférou ovlivněný svět, troška Mirror´s Edge inspirovaného běhání a futuristická udělátka. Přesně takhle se dělá hra, na kterou se chystá bezmála půlka herní komunity!

Reklama

Vsadíme se, že se najde hned několik z vás, jimž jméno Prey mnoho neřekne. Aby také ne, když jedničku nedoprovázela ani rozsáhlá mediální kampaň a ani vyloženě desítková hodnocení. Přesto se jednalo o povedenou hru, která si své zapomnění bezesporu nezasloužila. To si naštěstí uvědomuje i Bethesda spolu s vývojáři z Human Head Studios a tak je její pokračování po právu jednou z nejočekávanějších her letošního roku. Ale na co se vlastně tak hrozně těšíme?

Hned na začátek by se slušelo ujasnit si pár pojmů. Dvojka je sice sequelem a měla by rozvíjet příběh původní hry, ale realita je opravdu trošku jiná. Celá koncepce hry prošla drastickými změnami a kámen na kameni tak zůstal maximálně u základního obrazu herního světa a u samotného názvu. To však rozhodně nemusí být na škodu, pro každou sérii je dobré, když pravidelně mění zavedené principy a chystá na hráče stále něco nového.

V tomto případě je tím novým směsice FPS, parkúru v otevřeném prostředí na způsob Mirror´s Edge a zajímavě vypadajících futuristických měst. Kdo by vlastně tohle nechtěl hrát?

Lovec odměn

Jako hráč se chopíte role Killiana Samuelse, nelítostného lovce odměn, který ale tak trošku zapomněl kdo je. To mu však určitě nebude bránit ve vykonávání netradičního povolání a jak už to tak známe, osobní informace se určitě časem dostaví samy s pár zabitými mimozemšťany.

Hlavní hrdina ztratil paměť. O své fantastické schopnosti ale nepřišel. Takže kdo chce poodhalit závoj minulosti?

Obzvláště když se budeme pohybovat po tak zajímavém světě, jakým je Exodus. Mimozemská planeta v sobě rozhodně nezapře noirové rysy legendárního Blade Runnera. Autoři se ale nebojí jít si pro inspiraci ani do mnohem aktuálnějších her. Jisté rysy Deus Ex: Human Revolution tak zapřít nelze.

Světlo nebo tma?

Celkově se bude herní svět rozdělovat na tři části. Na světlou, přechodnou a tmavou. Abyste rozuměli, jedna část planety je neustále ozářená Sluncem, avšak ta druhá se zase nachází v permanentním přítmí. Tento fakt propůjčuje celému světu neskutečnou dynamiku a hlavně styl.

Jednou se pohybujete mezi širokými bulváry plnými světla a za pár minut už se s klidem prodíráte přeplněnými uličkami temné části plné neonů a odevšad vyfukující páry. Navíc žije zdejší svět svým vlastním životem. Lidé si hledí svého a v omezené míře na vás taktéž dynamicky reagují. Takže už žádné statické figuríny pořád opakující to stejné!

Herní svět je vskutku unikátní a plný odkazů na herní legendy. Navíc dynamicky reaguje na hráčovy činy.

Aby také ne, když hra bude disponovat otevřeným světem. Hlavní dějová linka sice bude striktně lineární, avšak vedlejší questy by měly hráče protáhnout doslova všemi zákoutími a poodhalit mnohé z tajemství planety.

Kdo si chce zaběhat?

Jak jsme již napověděli v úvodu, hlavní náplní hry nebude jen střílení, ale ve velké míře si taktéž zaběháme. Prey 2 se však rozhodlo vydat trošku odlišnou cestou, než třeba dnes moderní Assassin´s Creed, kde vám prostě stačí držet dvě tlačítka. Po vzoru zmíněného Mirror´s Edge budou tyto pasáže klást nějaký ten nárok nejen na váš mozek, ale i na představivost. Správná cesta nemusí být vždy zjevná na první pohled. Avšak právě v tom je to kouzlo. Rozhodnutí totiž musí být záležitostí okamžiku, jinak se terč prostě ztratí.

Jak je libo pane

A zpackat zakázku určitě nikdo nechce! Ve hře totiž bude implementován systém pověsti. Je jen na vás jaké možnosti při řešení různých překážek zvolíte. Zda jste klaďas či jdete přes mrtvoly, a světe div se, roli hraje třeba i četnost návštěv v nočním klubu. Všechny tyto aspekty totiž budou posuzovat případní zadavatelé a může se tak stát, že odměna bude nižší než by mohla nebo dokonce klient jen zhnuseně odmítne vaše služby.

Způsob jakým pracujete, se stane jakýmsi poznávacím znamením. Někomu se zalíbí, jiní vámi naopak budou pohrdat.

Vyloženě běhací pasáže by nás ale asi taky nebavily zrovna nejdéle. Proto se určitě bude alespoň z poloviny ve hře také střílet. Slíben je rozmanitý arzenál zbraní plný všemožných futuristických vychytávek. Je libo antigravitační granát nebo dočasný přenosný štít? Podobných specialitek se chystá 25, stačí si jen vybrat!

Zasloužená pozornost

Když to shrneme, Prey 2 nabízí úplně všechno to, co nás dneska na hrách tolik baví. Vtáhne vás do vskutku unikátního světa, který si v ničem nezadá s legendami videoherního průmyslu a žije si vlastním životem. Do ruky vám pak vrazí pořádný kvér a pár hračiček budoucnosti, které z obyčejného střílení udělají netradiční zážitek.

Nedílnou součástí příběhu a událostí na planetě Exodus bude i Tommy, hlavní hrdina prvního dílu, na kterého mnohokrát narazíte.

A nakonec rozbíjí stereotyp běhacími pasážemi, jako vystřiženými z fantastického Mirror´s Edge. Navíc není tohle všechno kompletní výčet všech featur, které druhý díl nabídne. Namátkou třeba můžeme zmínit detektivní režim podobný tomu z posledního Batmana. To vše je však prozatím hudbou budoucnosti. Tak co, těšíte se stejně jako my?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama