OST #1: Bulletstorm vs. Crysis 2
Blogy čtenářů Článek OST #1: Bulletstorm vs. Crysis 2

OST #1: Bulletstorm vs. Crysis 2

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

Už dlouhá léta neúnavně tvrdím, a nejen já, že dobrou hru kromě výborné grafiky a dokonalé hratelnosti tvoří hlavně hudba. Tak jako se soundtracky…

Reklama

Už dlouhá léta neúnavně tvrdím, a nejen já, že dobrou hru kromě výborné grafiky a dokonalé hratelnosti tvoří hlavně hudba. Tak jako se soundtracky staly nedílnou součástí filmových spektáklů, pronikly i do tajemného světa jedniček a nul, kde je jejich dopad na hráče, především díky interaktivitě, nezřídka ještě větší než u popcornových rychlokvašek. Otázkou tedy zůstává, proč je jim věnováno tak málo prostoru?

V rámci zachování rovnováhy ve vesmíru (všichni jistě víme, že jinak hrozí imploze) se tak budou v nepravidelných intervalech na Herním expresu objevovat recenze hudebních doprovodů těch nejnovějších titulů, stejně jako občasné retro odskoky. Každá novinka přitom musí začínat ve velkém stylu, pročež vás dnes čeká zkoumavý pohled na práci hudebníků v People Can Fly a Cryteku.

Bulletstorm

Skladatel/é: Michal Cielecki, Krzysztof WierzynkiewiczStopáž: 52:07Zapamatováníhodné fláky: Bulletstorm Main Theme, Hostiles On Our Tail

Zatímco hra mě o svých nesporných kvalitách tak úplně nepřesvědčila (není špatná, opravdu ne, ale...), soundtrack k Bulletstormu je dechberoucí jízda o 24 zastaveních, která vás během nějakých 50 minut stihne přežvýkat, polknout i vyloučit ... a vy jí za to ještě budete vděční. Poslední dobou se stále častěji přesvědčuji o tom, že Poláci patří nejen ke schopným vývojářům, ale hlavně skladatelům!

Michal Cielecki a Krzysztof Wierzynkiewicz  (ani se ty jména nesnažte přečíst ... ve vlastním zájmu) dali dohromady téměř dokonalé dílo, jež vás nenechá ani na okamžik vydechnout a za využití klasických orchestrálních postupů vás doslova přiková k židli. Celým soundtrackem se prolíná hlavní melodická linka, ze které tu a tam jako chapadla vystřelují rychlejší intermezza, která dokáží výborně podbarvit všechno to střílení, kuchání a penetrování.

Čas od času se sice objeví slabší kousek, ale už Bulletstorm Main Theme dává jasně tušit, že tahle kompilace nevznikla z nutnosti, nýbrž z čiré radosti z tvoření. Tenhle soundtrack se zkrátka vyplatí nepřehlédnout, přičemž odměnou za vaši důvěru vám budou vytříbené skladby s precizně dávkovanými příspěvky mnohahlavého chorálu. Ostatně, od někoho, kdo je podepsaný pod hudbou k prvnímu i druhému Zaklínači (Wierzynkiewicz) snad ani nelze očekávat nic jiného.

Celkové hodnocení: 8/10

Crysis 2

Skladatel/é: Borislav Slavov, Hans ZimmerStopáž: 81:36Zapamatováníhodné fláky: New York - Aftermath, SOS New York, Rampage

Dnešní souputník Bulletstormu, Crysis 2, možná disponuje hvězdnějším jménem i skladatelskou silou (na soundtracku se mimo jiné podílel Hans Zimmer ... legenda filmové hudby, která je zodpovědná kupříkladu za ozvučení Skály, které dodnes považuji za jedno z nejlepších vůbec), ale v žádném případě to neznamená, že by svého "konkurenta" bez problému přejel. Popravdě, ono je to spíš naopak.

Netrpělivě očekávaná německá sci-fi akce totiž, co se muziky týče, sází na pomalejší přístup k hráči a budování tísnivé atmosféry, čemuž je vše podřízeno. Orchestr proto hraje teskně, místy by se dalo říct i utahaně, přičemž až na výjimky musíte melodii spíš vycítit. Pokud se vám to ovšem povede, čeká vás neskutečný zážitek, kterému se jen málo co vyrovná. Oba skladatelé jasně ukázali, že svému řemeslu rozumí a pevnou a schopnou rukou vedou všechny smyčce a paličky k monumentálnímu vyvrcholení. Naprosto asexuálnímu, samozřejmě.

Přesto je ale soundtrack k druhému Crysis veskrze rozporuplnou záležitostí, jež navzdory svým kvalitám nemusí sednout každému. Pokud si ovšem třeba k práci rádi pustíte hudbu, v níž neječí kdejaká popová nána, věřím, že s tímto kouskem nešlápnete vedle. I když si po prvním poslechu nejspíš vytipujete své favority a na ostatní songy zanevřete. Alespoň já to tak udělal. Koneckonců, celkový počet skladeb (42; i když na iTunes je k dispozici pouze patnáctistopá placka) k tomu přímo vybízí.

Celkové hodnocení: 7,5/10

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama