OST #2: Uncharted vs. Uncharted 2
Blogy čtenářů Článek OST #2: Uncharted vs. Uncharted 2

OST #2: Uncharted vs. Uncharted 2

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

Jedna z nejvelebenějších herních sérií současnosti se již relativně brzy dočká třetího dílu (já vím, to čekání je úmorné), což mimo jiné znamená i…

Reklama

Jedna z nejvelebenějších herních sérií současnosti se již relativně brzy dočká třetího dílu (já vím, to čekání je úmorné), což mimo jiné znamená i zbrusu nový soundtrack, snad s rukopisem Grega Edmonsona. Tenhle talentovaný chlapík je zdopovědný za ozvučení obou doposud vydaných titulů a velkou měrou i za úžasný dojem, který ve vás zůstane zakotvený ještě dlouho po dohrání Uncharted. Otázkou tak zůstává, je na tom lépe jednička, nebo dvojka?

Uncharted: Drake's Fortune

Skladatel/é: Greg EdmonsonStopáž: 56:12Zapamatováníhodné fláky: Nate's Theme, Sir Francis Drake

I když by se Uncharted mohlo jevit jako prosťoučká akčněadventurní jízda (a do jisté míry tomu tak skutečně je), jde ve své podstatě o epickou záležitost, která vám hned s prvním spuštěním vyrazí dech, aby vás až do závěrečných titulků nenechala potupně sípat. A přesně tohle zběsilé tempo se Edmonsonovi daří geniálně dotvářet se soundtrackem, jenž stejně jako hra není chudý na překvapivé zvraty.

Hudební doprovod sice může místy působit lehce roztřeseným rukopisem skladatele, jenž jako by se zalekl příležitosti a na nervy mu brnkaly nevyužité nástroje výborného orchestru; i s tím "málem" ovšem Greg předvádí hotové zázraky a jakmile se doberete skladby Sir Francis Drake, bude vám absolutně jasné, že posloucháte dílo, jehož neznalost se nevazdory mírné nevyváženosti jednoduše neomlouvá.

V druhé polovině placky sice čas od času přijde moment, kdy si člověk řekne, že tohle už někde slyšel a jen těžko se zaposlouchává do džungloidního mixu, především díky zběsilému tempu ale jistě nehrozí, že byste se začali nudit. Pokaždé, když už to tak totiž začne vypadat, paličky se proběhnou po napnutém plátně a šikovné prsty naváží intimní kontak s bílou a černou, a vy se přistihnete, že už si zase podupáváte do rytmu. A přesně to je důvod, proč na tenhle soundtrack jen tak nezapomenete.

Celkové hodnocení: 8/10

Uncharted 2: Among Thieves

Skladatel/é: Greg EdmonsonStopáž: 55:36Zapamatováníhodné fláky: Nate's Theme 2.0, Reunion, Marco Polo, Among Thieves

Sequely to mají sakramanetsky těžké. Nejen na plátně či obrazovce, ale i v nahrávacím studiu. Důkazem můžou být jak druzí Transformeři tak libovolné pokračování Pirátů z Karibiku, v nichž se v podstatě jen recyklovaly zavedené a populární melodie bez většího přínosu. K OST Uncharted 2 jsem proto přistupoval velice střídmě a hned úvodní skladba mě naplnila pochybností. Od Nate's Theme 2.0 jsem sice čekal využití původní melodické linky, zároveň jsem však naivně doufal, že si s ní Greg víc vyhraje a popustí uzdu fantazii. O to nepříjemnější bylo zjištění, že se snad až na pár tónů nic moc nezměnilo.

Jenže, návštěva bláta i louže se vyplatila. Od tohoto momentu totiž došlo k dokonalému obratu a komorní skladatel Naughty Dog začal předvádět, proč si ho vývojáři natolik cení. Dějový přechod z jihoamerických džunglí do dusné Asie je jasně patrný i na hudbě, do níž se nově probojovaly nejen tamější typické nástroje (Edmonson jich využil veskrze geniálně; po malých dávkách je strategicky rozmístil napříč všemi skladbami, a to tak, že se jich nemusíte bát na každém kroku, ale přesto máte pocit, že je slyšíte pořád), ale rovněž hlasy.

Zpěváci si tu opravdu užili svoje, avšak za to, že je chválím mohou děkovat jen a pouze schopné ruce skladatele, jehož notové zápisy musí doslova přetékat nápady. Greg totiž dokázal využít melodií z původní hry dost na to, abyste poznali, že jde o Uncharted, ale ne tolik, abyste mu spílali za vykrádání sebe sama. Návdavkem pak přihodil zbrusu nová trhadla rodidel, která to naplno rozbalí třebas v Reunion či Marco Polo a, jak doufám, vám ukáží proč mám soundtrack k Among Thieves tak rád. The Road to Shambhala remix od Carmen Rizzo je pak pomyslnou třešinkou na dortu.

Celkové hodnocení: 9/10

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama