Oz Seriálová Mánie #2
Blogy čtenářů Recenze Oz Seriálová Mánie #2

Oz Seriálová Mánie #2

Anonymní

Anonymní

Dnešní speciál jménem "Seriálová Mánie" bude věnovaný seriálu, který já osobně řadím do velmi úzké skupiny seriálových počinů, tedy do té skupiny TOP,…

Reklama

Dnešní speciál jménem "Seriálová Mánie" bude věnovaný seriálu, který já osobně řadím do velmi úzké skupiny seriálových počinů, tedy do té skupiny TOP, což prakticky znamená, že nic víc vám již seriál nabídnout nemůže, alespoň co se týče hereckých výkonů a celkově dramatičnosti a výsledné kvality. Važným konkurentem je v tomto směru The Wire, taktéž seriál z produkce HBO, o čemž možná bude řeč v některém z dalších řad Zinggerovského speciálu. Ovšem zpět k Oz, seriál začínal v roce 1997 a končil roku 2003, někteří herci poté pokračovali v seriálu rodina Sopránů. Ano, jde seriál z produkce HBO, opět. Abych vám nyní v krátkosti přiblížil o co v seriálu v kostce jde. Jde o fiktivní, maximálně zabezpečené vězení Oswald State Correctional Facility zvané OZ, především však oddělení 5 nazývané Emerald City. Původně jsem si říkal že zde tento seriál nebudu zmiňovat, především kvůli nízkému věku některých uživatelů, nicméně vem to čert.

 

Zkušební oddělení

Nazvané Emerald City, okolo toho se de facto celý seriál točí. V zásadě jde o to, že v klasickém vězení mají vězni separátní cely, oddělené od sebe. Zde však nikoliv. Místo mříží mají.. Takové jakoby dalo by se říci "buňky" ve kterých vezni bydlí po dvou.

 

Ten který to celé má na starost se jmenuje Timmy McManus. Nyní přenechám slovo ústřednímu vypravěči, který je na vozíku, který zde žije. "Timmy McManus, Vytvořil uvnitř OZ pokusnou jednotku, nový přístup k vězeňským problémům. Někteří lidé tomu říkaj Emerald City, pro mě je to koncentrační tábor."

 

 

V zásadě je celý seriál o životu v tomto vězení, jsou zde skutečně kvalitní herci. Seriál svou dramatičností a realistickým pojetím nemá konkurenci, takže věřte, že pokud vás seriál chytne, tak už vás nepustí a na to vemte jed, že tomu tak nakonec bude. Seriál má 9 řad, po nějákých 8 dílech na jednu řadu, natáčel se od roku 97 až do roku 2003, jak už bylo řečeno.

 

Postavy

Charaktery seriálu jsou jedním slovem fantastické! Jsou totiž tak skvěle zdařile vybrané, že všechny spolu pasují jako celek, celý seriál tak výborně funguje, ať už co se týká atmosféry či uvěřitelnosti, uvidíte, že ono to tak něják do sebe všechno pasuje až vás to do sebe vtrhne a vyplivne až na samém konci a přesně tak má kvalitní seriál fungovat. Dramaturgie celého seriálu je taktéž výtečná, jakož i scénář. Pojďme si nyní představit pár hlavních postav.

 

Tobias Beecher

Hl. postava celého seriálu. Vystudovaný právník, který má ženu a dceru, je však alkoholik a jedné noci se opil a přejel jedno dítě, je obviňen za zabití z nedbalosti. Během celého seriálu jeho postava zažívá značné zvraty.

Dokonce se kvůli pobytu ve vězení přeorientuje z heterosexuála na homosexuála.

 

Vernon Schillinger

Je hlavou jednoho z hlavních spolků věznice. Jeho spolek se jmenuje Árijské bratrstvo, ano tušíte správně, jde o nácka. Tento charakter je jeden ze stěžejních.

 

Tim McManus

Tim je ředitelem celého bloku, v dalších řadách seriálu se jeho úloha lehce pozmění.

 

Leo Glinn

Správce neboli ředitel celého vězení.

 

Augustus Hill

Jeho postava vás doslova zelektrizuje svým excelentním hereckým výkonem. Dále netřeba rozvádět, snad jen, že se jedná o afroameričana na vozíku.

 

Kněz Ray Mukada

Je morální posilou všem těm, kteří jsou ochotni naslouchat.

 

Důstojnice Claire Howellová

U ní se skoro každý, kdo s ní přijde byť jen letmo do styku, dočká sexuálního harašení. Prává harpie.

 

Ryan O'Reily

Irský cápek, který to má skoro celý seriál dost na háku. U něj je možné vysledovat celkem bravurní vyčůranost.

 

Postav je tam daleko více, nevyjmenoval úplně všechny, jen ty hlavní, což pro představu bohatě stačí.

 

Ochutnávka v podobě videa

 

*oficiální trailer jsem bohužel nemohl dohledat, zda existuje, nevím

 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dllKFoLmtU4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Víte, pro mě osobně je psaní docela namáhavou záležitostí, nejsem žádný cherubín a pisálek už vůbec ne, takže pokud by mě seriál opravdu neoslovil, tento článek by nevzniknul. Dejte tedy seriálu šanci v podobě zhlédnutí alespoň prvního dílu a uvidíte, zda vás osloví. Ovšem za předpokladu, že vám nevadí násilné seriály.

 

V komentářích se můžete šířit dále, zda mám vůbec v tomto Zinggerovském speciálu pokračovat, jaké seriály máte rádi vy a samozřejmě pokládejte dotazy ohledně Oz, pokud jsem na něco v článku zapoměl, rád vám zodpovím jakývkoli dotaz. Hledám směr tohoto blogu a to bez feedbacku nepůjde, proto si řekněte co chcete číst, zda by jste raději čistě herní tématiku, filmy & seriály anebo všechno najednou.

 

 

Oz Seriálová Mánie #2

Verdikt

Ve výsledku se vám má možnost dostat do rukou opravdu skvostný seriálový počin ale musím vás varovat, pokud vás chytne, už vás nepustí. Protože budete natolik zažraní, že budete střídat jeden díl za druhým. I toto je poznávací prvek Oz a v pozitivním slova smyslu musím konstatovat, že jsem mu vděčný, že jsem mohl investovat týden života do tak kvalitní zábavy, jakou seriál Oz představuje. Ikdyž patří do absolutní seriálové špičky, nakonec jsem se rozhodl si absolutní hodnocení šetřit, znáte to, „Co kdyby...“

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dramatičnost a celková gradace seriálu, která je jedním slovem výtečná.
Herecké výkony herců, díky kterým dostává seriál nový rozměr a přidává celkově velkou míru autentičnosti a realistiky, díky čemuž působí celý Oz tak silným dojmem.
Výborný scénář
Přesah seriálu i do dnešní doby, kdy témata z roku 97 jsou stále aktuální i dnes.
Dává nahlédnout na opravdové problémy v právém slova smyslu, díky čemuž lze pochopit, že věci, které nazýváme "problémy" jsou ve skutečnosti opravdové banality.
Není pokračování, nicméně co není, může být.
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama